לשון הרע הוא פרסום העלול לפגוע בשמו הטוב של אדם או תאגיד, להשפילו, לבזותו או לפגוע במשלח ידו. בישראל, חוק איסור לשון הרע קובע כי כל פרסום שיש בו כדי להזיק לאדם מבחינה חברתית, כלכלית או תדמיתית – עשוי להיחשב כהפרה חוקית, ולהוביל לתביעת פיצויים ללא הוכחת נזק. הפרסומים יכולים להופיע בצורות שונות, כולל במדיה הכתובה, באינטרנט, ברשתות החברתיות, בשידורי טלוויזיה ורדיו ואף בהתבטאויות פרטיות בעלות תפוצה רחבה.
מתי ניתן להגיש תביעה בגין לשון הרע?
תביעות בגין לשון הרע ניתן להגיש כאשר מתקיימים התנאים הבאים:
- פרסום: כדי שתתקיים עילה לתביעה, על הדברים להיות חשופים לאדם אחד לפחות שאינו הנפגע.
- תוכן פוגעני: הדברים שפורסמו צריכים להיות בעלי אופי שעלול להזיק למוניטין של האדם הנפגע.
- זדון או רשלנות: במקרים מסוימים יש לבחון האם הפרסום נעשה מתוך כוונה לפגוע, או שמא מדובר בפרסום שנעשה ברשלנות וללא כוונת זדון.
- העדר הגנות בחוק: קיימות מספר הגנות בחוק, למשל כאשר מדובר בפרסום אמת שנעשה בתום לב ולמען עניין ציבורי.
מהי החשיבות של ייעוץ משפטי בתביעות לשון הרע?
לשון הרע הוא תחום משפטי מורכב, בו יש צורך בניתוח מעמיק של העובדות ושל הפסיקה הרלוונטית. בשל כך, מומלץ לפנות לעורך דין לשון הרע המתמחה בתחום, אשר יוכל להעריך את סיכויי ההצלחה של התביעה ולייעץ בדבר האסטרטגיה המשפטית המתאימה ביותר. עורך הדין יוכל לבדוק האם הדברים שפורסמו מהווים עילה משפטית, האם ישנן הגנות שיכולות להכשיל את התביעה, וכן להנחות את הלקוח בנוגע לדרכי הפעולה האפשריות.
מקרים נפוצים של לשון הרע
לשון הרע ברשתות החברתיות
הרשתות החברתיות הפכו לזירה משמעותית בה מתרחשים מקרי לשון הרע. ביקורות שליליות, פוסטים משמיצים או תגובות פוגעניות עלולות לגרום לנזק משמעותי, ולעיתים אף לחרם עסקי או אישי. חשוב לדעת שגם שיתוף של פרסום פוגעני או השארת תגובה מסיתה יכולים להיחשב כעבירה על החוק.
לשון הרע במקום העבודה
מקרים בהם עובדים לשעבר או גורמים חיצוניים מפרסמים מידע שקרי על מקום העבודה או על עובד מסוים יכולים לגרום לפגיעה כלכלית ותדמיתית משמעותית. במקרים כאלה, ניתן לשקול הגשת תביעה נגד המפרסם.
פרסומים בתקשורת
כתבות, ראיונות או פרסומים חדשותיים עלולים לפגוע במוניטין של אנשים פרטיים ושל חברות. במקרים בהם מדובר בפרסום שגוי, יש לשקול האם לפנות למערכת התקשורת בדרישה לתיקון או להכחשה, ואם אין מענה – לשקול תביעה משפטית.
מהם הסעדים שניתן לקבל בתביעת לשון הרע?
במידה והתביעה מתקבלת, הנפגע עשוי להיות זכאי לפיצויים כספיים. החוק בישראל מאפשר קבלת פיצויים של עד 75,000 ש"ח ללא הוכחת נזק, ובמקרים בהם הוכחה כוונת זדון – ניתן להכפיל את סכום הפיצוי. במקרים מסוימים ניתן אף לקבל צווי מניעה שימנעו מהמפרסם להמשיך ולהפיץ את הדברים הפוגעניים.
משרד עורכי הדין שמעון האן – ייצוג מקצועי בתביעות לשון הרע
משרד עורכי הדין שמעון האן מתמחה בייצוג תובעים ונתבעים בתיקי לשון הרע מורכבים, הן במסגרת משא ומתן והן בערכאות המשפטיות השונות. המשרד מספק ייעוץ מקיף, ליווי משפטי אישי ואסטרטגיה מותאמת לכל לקוח, מתוך מטרה להבטיח את שמירת זכויותיו ומוניטינו של הלקוח.
סיכום
תביעות לשון הרע הן תחום מורכב הדורש מומחיות משפטית מעמיקה. במקרים בהם פרסום פוגעני גרם לנזק תדמיתי או כלכלי, מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום. ההכוונה המשפטית הנכונה עשויה להביא לתוצאה אופטימלית, בין אם בדרך של משא ומתן מחוץ לכותלי בית המשפט ובין אם בתביעה משפטית.