עורך דין לשון הרע

עורך דין לשון הרע באזורים נוספים

עורך דין לשון הרע באשדוד

עורך דין לשון הרע באשקלון

עורך דין לשון הרע בבית שמש

עורך דין לשון הרע בבני ברק

עורך דין לשון הרע בחיפה

עורך דין לשון הרע בירושלים

עורך דין לשון הרע בכפר סבא

עורך דין לשון הרע במודיעין-מכבים-רעות

עורך דין לשון הרע בנס ציונה

עורך דין לשון הרע בנשר

עורך דין לשון הרע בקיסריה

עורך דין לשון הרע בקריית ביאליק

עורך דין לשון הרע בקרית מוצקין

עורך דין לשון הרע בראש העין

עורך דין לשון הרע בראשון לציון

עורך דין לשון הרע ברחובות

עורך דין לשון הרע ברמת גן

עורך דין לשון הרע בתל אביב-יפו

עבירת לשון הרע פוגעת בכבודם של אדם או עסק ובשמם הטוב. לשון הרע הוא אחד הנושאים המעניינים והמורכבים שידעה מערכת המשפט במדינת ישראל, והעיסוק בו, ע"י עורך דין לשון הרע, נמצא בתהליך מתמיד של עלייה ככל שהחברה והטכנולוגיה מתפתחות, זו בצד זו. אחת הסיבות העיקריות לעלייה בעיסוק בנושא לשון הרע, היא ההתפתחות המתמדת של אמצעי תקשורת ההמונים והתפשטותם למדיות שונות ומגוונות.

הודות לתמורות אלו, היכולת של אדם או ארגון להפיץ מידע בתפוצה רחבה ובמהירות הבזק, היא כמעט בלתי מוגבלת. בין אם מדובר בהפצת לשון הרע בעיתונות המסורתית, או בערוצי התקשורת החדשים, כגון ערוצי המדיה החברתית, עדיין מדובר בעבירה על החוק שאדם שיורשע בה עומד בפני תביעת לשון הרע. במאמר זה נדון בהיבטים השונים של עבירת לשון הרע ובדרכי הפעולה העומדות בפני מי שנפגע מלשון הרע לצורותיה או נאשם בעבירת לשון הרע. חשוב לקרוא ולהכיר.

סוגיות שחשוב לתת עליהן את הדעת בנושא לשון הרע

ישנן מספר סוגיות מפתח שחשוב במיוחד לתת עליהן את הדעת כאשר עוסקים בנושא של לשון הרע ותביעות בגין לשון הרע: מהי עבירת לשון הרע? מהי האינדיקציה לקביעת האשמה בגין לשון הרע? מהו החוק הספציפי העוסק בעבירת לשון הרע? האם יש חוקים אחרים במדינת ישראל, אשר מתייחסים אליה? מהם ההיבטים הפליליים של עבירות לשון הרע והוצאת דיבה? האם אפשר להגיש תביעה אזרחית כנגד אדם בגין עבירה מהסוג הזה? מתי אמירה שעלולה להיות פוגענית, אינה מהווה עילה לתביעה כנגד מבצע העבירה? מה ההבדל בהתייחסות לעבירה בין ההיבט הפלילי לבין ההיבט האזרחי? ומה תפקידו של עורך דין לשון הרע בהליך התביעה בנושא הזה? לכל הסוגיות המורכבות הללו ועוד ננסה לתת מענה בשורות הבאות.

כיצד הקדמה הטכנולוגית קשורה להתרחבות תופעת לשון הרע בישראל ולשינויים במנגנוני האכיפה? 

למותר לציין כי השינויים הטכנולוגיים המהירים שמאפשרים הפצת לשון הרע במספר גדול מתמיד של ערוצים ובמהירות מפתיעה ואף מדאיגה, גרמו גם לשינויים משמעותיים ביחס של רשויות החוק בישראל לנושא לשון הרע.

בעידן האינטרנט והמדיות החברתיות, שירותיו המקצועיים של עורך דין לשון הרע הם בגדר מצרך מבוקש מתמיד. זאת לאחר שמספר גדל והולך של אנשים מפורסמים החל מפוליטיקאים, דרך אנשי תקשורת וכלה בידוענים למיניהם, תבע וגם נתבע בגין הוצאת לשון הרע, ובמקרים רבים התובעים אף זכו לפיצויים למרות שלא הוגשה תביעה פלילית בעניין. 

ההשפעה של לשון הרע על השיח הציבורי בישראל

כאמור, הרשתות החברתיות הפכו לפלטפורמה חשובה, שבה יכול כל אדם להביע את דעתו החיובית או השלילית כמעט בכל נושא ועל כל אדם. בשנים האחרונות, נוצלה הפלטפורמה התקשורתית לפגיעה בשמם הטוב של אנשים ולהכפשה שלהם, לרוב ללא בסיס מוצדק.

בעקבות כך הוגשו מספר תביעות, שחלקן הגדול הסתיים לטובת התובעים. ידוענים הגישו תביעות כנגד אנשים שלכאורה פגעו בהם, ואנשי תקשורת נאשמים בהפצת לשון הרע. גם בנו של ראש הממשלה עלה לא אחת לכותרות בעניין זה, ובחלק מהמקרים התביעות שהגיש היו גם מוצדקות. ריבוי התביעות מחייב את מערכת המשפט בישראל לשידוד מערכות, ולהגדרה מחודשת של נושא זה. ההגדרה נועדה לחדד את ההבדלים בין לשון הרע לבין ביקורת לגיטימית.

עבירת לשון הרע – מה זה בעצם?

לשון הרע, על פי ההגדרה, היא דיבור, כתיבה או הפצה של אמירה כלשהי, הפוגעת בכבודו או בשמו הטוב של אדם או של ארגון. למרות שרבים טועים ואינם מבדילים בין אמירת לשון הרע לבין רכילות, הרי שיש הבדל משמעותי בין שני הדברים. רכילות, על פי ההגדרה, היא דבר אחד או כמה אמירות, אשר נאמרות בין אדם אחד לאדם אחר ואינן מפורסמות ברבים.

לשון הרע, לעומת זאת, היא לא רק האמירה של דברים פוגעים או מעליבים, אלא עצם הפרסום שלהם ברבים, באמצעים שונים לרבות תקשורת כתובה, משודרת א אינטרנטית. זאת, בכוונה תחילה ובריש גלי. כבר מקדמת דנא, נחשב לשון הרע לעבירה, וחכמי הדת היהודית לא חסכו שבטם מהולכי רכיל וממפיצי לשון הרע. בכך נעסוק בהרחבה בשורות שלהלן.

עבירת לשון הרע בהלכה היהודית

עבירת לשון הרע אינה עניין חדש, אף כי האפשרויות להפצת לשון הרע כיום זמינות ומגוונות מאלה שהתקיימו מקדמת דנא. בהלכה היהודית מוקדשת תשומת לב רבה להתמודדות עם הנושא, כאשר מורי הלכה ופוסקי הלכה שונים העניקו פרשנות לאמירות שונות, ככאלה האוסרות בצורה מפורשת הפצת לשון הרע.

זאת ועוד – הן בתורה היהודית והן בהלכה, שבמידה רבה מבוססת עליה, חל איסור חמור אפילו על הרכילות, שהיא סוג של שלב מוקדם לאמירות שיש בהן משום לשון הרע. ואם כך הוא ברכילות, האיסור תקף על אחת כמה וכמה בפרסום והוצאת לשון הרע. בהזדמנויות שונות מזכיר הסופר המקראי את לשון הרע, כגורם וסיבה לאירועים שונים שגרמו לא מעט נזק.

מתי לשון הרע נחשבת כדבר חיובי ביהדות?

לא לעיתים קרובות מוצאת היהדות גם צד חיובי במעשה שלילי. דווקא לשון הרע יכולה להיות דוגמה קלאסית לכך. דוגמה טובה ללשון הרע שהיא חיובית, היא הוצאת לשון הרע על אדם המתחזה לעני כדי לקבץ נדבות, ובדברים שהוא עושה יש משום הונאה.

בנוסף, אם הורים מבררים פרטים בקשר לאדם המועמד לחתונה עם בתם, חלה חובה על מי שנשאל ומכיר את החתן המיועד לספר את כל האמת, כולל גם תכונות שליליות ואפילו רעות. זאת, לאו דווקא במטרה למנוע את החתונה, אלא יותר על מנת לוודא שמשפחת הכלה תדע בצורה המדויקת ביותר מיהו האדם שעומד, אולי, להפוך לחתן של הבת שלהם.

במה לשון הרע שונה מרכילות?

ההבדל המרכזי בין עבירת לשון הרע לבין רכילות טמון למעשה בתפוצה המוגבלת מאוד של הרכילות, עם כל הצדדים השליליים שבה. זאת, בעוד התפוצה של לשון הרע היא בדרך כלל גדולה יותר. אם עורך דין לשון הרע מצליח להוכיח, בתביעה המוגשת כנגד אדם שעבר עבירה של לשון הרע, כי הנתבע היה בעל כוונות רעות, והפיץ את האמירות שלו ברבים, הרי שתביעת לשון הרע עשויה בהחלט להתקבל.

בהקשר זה חשוב לדעת, ועוד נעסוק בזה בהמשך, שהתנאים להגשת תביעה אזרחית בגין לשון הרע, שונים מהתנאים הנדרשים להרשעת אדם בעבירה פלילית, והם מקלים יותר. רכילות, לעומת זאת, היא דברים בעייתיים ואפילו רעים שאולי נאמרו בשיחות אישיות וסגורות, אבל לא פורסמו ולא הפכו, לפחות באופן רשמי, לנחלת הכלל.

מהי האינדיקציה לקביעת קיומה של עבירת לשון הרע?

חוק לשון הרע בישראל, מגדיר בצורה מדויקת את התנאים אשר מאפשרים להפוך אמירה או סדרה של אמירות בעייתיות שנאמרו נגד מאן דהו, לאישום בגין לשון הרע. הסעיף השישי בחוק איסור לשון הרע תשכ"ה (סעיף 6) מגדיר את התנאים ההופכים את האמירה מסתם רכילות ללשון הרע. התנאי הראשון הוא פרסום והפיכת הדברים לנחלת הכלל. הסעיף השני הוא הכוונה לפגוע בנשוא האמירה, קרי האדם שלגביו נאמרו והופצו הדברים. בהמשך, קובע החוק בצורה מדויקת מתי הדברים הופכים ללשון הרע:

פרסום הדברים ברבים

כאמור, ראשית לכל בדרך להגדרת אמירה כלשון הרע, הדגש הוא על הפרסום של הדברים שנאמרו והפיכה שלהם לנחלת הכלל. החוק כאמור מגדיר גם את עניין הפרסום, לצורך העניין.

(סעיף 2 לחוק איסור לשון הרע – "פרסום מהו") הסעיף הזה עוסק למעשה בכל האמצעים המאפשרים הפצה של הדברים והפיכה שלהם לנחלת הכלל. אם עורך דין לשון הרע מצליח להוכיח את הפרסום, כי אז הוא עשה כברת דרך חשובה לקראת הרשעה של מי שהפיץ את הדברים.

כוונת מכוון לפגוע בקורבן

הסעיף השני ההופך הגשת תביעה כנגד אדם בגין לשון הרע לאפשרית, הוא הוכחת הכוונה העומדת בבסיס האמירה וההפצה של דברים הנחשבים לשון הרע למכוונת. זאת, כאשר מי שמפיץ את הדברים יודע שהם עלולים לפגוע, באופן ישיר או בעקיפין, בקורבן. עם זאת, בהליך משפטי הסעיף הזה הוא דווקא הסעיף היותר קשה ליישום ולהוכחה, אף שבשנים האחרונות הוכיח בית המשפט שוב ושוב, שהוכחה כאמור אפשרית.

מידת התפוצה ההופכת דברי בלע סתם ללשון הרע

על פי החוק, די אם עורך דין לשון הרע יצליח להוכיח שדברי הבלע שפרסם או אמר הנתבע, הגיעו לידיעתם של שני אנשים, חוץ מאשר הנפגע עצמו. במקרה הזה, אפשר להוכיח די בקלות, שהדברים אכן הפכו לנחלת הכלל, והסעיף הזה הופך ממילא לרלבנטי. לעיתים, גם אם נעשה ניסיון על ידי הנתבע למחוק דברים שכתב באינטרנט או ברשתות החברתיות, התוצאה תהיה אחת, אם התובע שמר עותק מהדברים, וכך עשו גם רבים אחרים. 

חשוב לדעת שעבירת לשון הרע בישראל היא עבירה פלילית, ואם אכן הוכח שהיא בוצעה על ידי הנתבע, ניתן לדון אותו לעד שנת מאסר אחת.

תביעה אזרחית בגין לשון הרע

בנוסף להגשת תלונה במשטרה, ובעקבותיה חקירה והגשת תביעה פלילית על ידי רשויות החוק במדינת ישראל, החוק במדינת ישראל מאפשר גם הגשת תביעה אזרחית, במקביל לתביעה הפלילית או לאחריה.

התנאים להגשת תביעה אזרחית זהים, וההבדל היחיד הוא מידת התפוצה, כשלכאורה החוק מקל ורואה הפצת לשון הרע, גם מקרה שבו האמירות הגיעו לאוזניו או לעיניו או לידיעתו של אדם אחד נוסף, חוץ מאשר התובע עצמו. מכאן אפשר להסיק שהרשעה בתביעה אזרחית היא קלה יותר להשגה מאשר הרשעה פלילית. לכן, גם אם הנתבע לא הורשע בפלילים, הוא עלול להיות מורשע בתביעה אזרחית ולשלם פיצויים גבוהים. 

מה הקשר בין לשון הרע, אינטרנט ורשתות חברתיות?

אחת התופעות המעניינות והמשפיעות ביותר בעשורים האחרונים, היא העלייה של האינטרנט והרשתות החברתיות. אם לפני שלושה עשורים העלויות של פרסום המוני היו גבוהות, הרי שהיום אפשר בקלות להגיע לעיניים, לאוזניים ולתודעה של מאות, אלפים ואפילו מיליוני אנשים, בתוך זמן קצר. אמנם יש הבדלים בין הסוגים השונים של רשתות חברתיות, אבל באופן עקרוני, כל הרשתות כאמור מהוות פלטפורמה "מצוינת" להפצת לשון הרע:

מנועי החיפוש

לרוב, מנועי החיפוש מעלים ומפרסמים אתרי אינטרנט, ולאו דווקא ידיעות ספציפיות. לפיכך, במנועי החיפוש הללו, בראשן גוגל (בישראל ובמערב) יאנדקס (במדינות דוברות רוסית) או באידו (בסין ובמדינות דוברות סינית) אפשר להפיץ לשון הרע רק במסגרת מאורגנת, באמצעות אתר אינטרנט או עיתון מקוון. ועדיין, ידיעות שעלולות להיחשב לשון הרע, מופיעות לא אחת במנועי החיפוש.

פייסבוק

פייסבוק הוא רשת חברתית שהתחילה את דרכה בעולם האקדמיה, אבל הפכה מהר מאוד לנחלתם של רבים. אחד המאפיינים של פייסבוק היא האינטראקציה בין פוסט או ידיעה, לבין מי שקורא אותה. את הידיעה הזאת אפשר לסמן בלייק, ואפשר גם להפיץ הלאה, לקבוצות ולחברים שהיא לא הייתה חשופה אליהם מלכתחילה.

נכון להיום, הפייסבוק היא הפלטפורמה הזמינה ביותר למי ששם לעצמו למטרה לפגוע באנשים אחרים. אמנם מנהלי הרשת עושים מאמצים לסנן תכנים פוגעניים, אבל הם לא יכולים למנוע הפצת לשון הרע, ובוודאי לא ברמה מקומית.

בנוסף לאמור לעיל, אפשר למנות גם את וואטסאפ, טיק טוק ופלטפורמות אחרות, אבל שם המקרה הוא שונה, ומדובר לרוב בקבוצות סגורות המסננות את החברים בהן. עורך דין לשון הרע המעוניין למצוא הכפשות שפורסמו כנגד הלקוח שלו, די אם יחפש ברשתות החברתיות וימצא פרסום משפיל ופוגעני אחד, על מנת לבסס את התביעה שלו כנגד אדם אחר. זאת, בתנאי שניתן להוכיח שהוא מקור ההפצה, או סייע להפיץ את הידיעה באמצעות שיתוף שלה.

חוק איסור לשון הרע – החוק הנוגע לעבירת לשון הרע בישראל

חוק איסור לשון הרע תשכ"ה (1965), וכן תיקונים שהותקנו בחוק הזה מעת לעת, הוא החוק אשר עליו ניתן לבסס היום תביעה בגין הפצת לשון הרע. ככלל, חוק איסור לשון הרע עוסק בשמירה על הכבוד של כל אדם ועל השם הטוב שלו. על פי החוק הזה בדיוק, אפשר להגיש תביעה פלילית ותביעה אזרחית כאחת, כנגד מי שמפיץ לשון הרע, ועל אחת כמה וכמה אם המעשה בוצע בכוונה תחילה לפגוע בקורבן.

החוק רואה הפצת לשון הרע כעניין חמור המאפשר הגשת תביעה, כאמור, בין אם ההפצה התבצעה בעל פה, בכתב, באמצעות כלי התקשורת. את מנועי החיפוש והרשתות החברתיות ניתן למנות גם כן עם כלל האמצעים הללו.

סוגים וצורות פרסום שונות של לשון הרע

חוק איסור לשון הרע גם גורס שכל צורה של פרסום, תיחשב לשון הרע. המשמעות היא שידיעה כתובה, סרטון, פוסט וכל צורה אחרת של העברת מסרים, נופלת בקטגוריה של הפצת לשון הרע. כאן, המחוקק אימץ מהר מאוד את האינטרנט על כל מרכיביו, ובצדק רב. כבר מראשיתה הייתה רשת האינטרנט, ומאוחר יותר גם הרשתות החברתיות השונות, פלטפורמה יעילה להפצה, הן של מסרים חיוביים והן של מסרים שליליים, והמחוקק הבין את זאת במהרה.

פרסום לשון הרע במישרין או בעקיפין

אחד הצדדים היותר מעניינים של חוק איסור לשון הרע, מתמקד בעובדה שלשון הרע אינה חייבת להיות מובעת בשלמות ובמסר ישיר. הסעיף השלישי של חוק איסור לשון הרע, רואה גם בפרסום בעקיפין, בלשון סגי נהור או אפילו ברמיזה על נשוא האמירות הפוגעניות, משום הפצת לשון הרע, אשר עונשה בצידה. גם השוואה לאדם ידוע לשמצה, עלולה להיחשב למשמיץ כהפצת לשון הרע.

למשל, אמירה בנוסח "היטלר היה מתגאה בך…", אם היא נאמרת לאדם מסוים בנסיבות ספציפיות, עלולה בהחלט להוות אמירה פוגענית. עורך דין לשון הרע צריך לבדוק היטב את הדברים, לפני שהוא מכריע אם לפנות לכיוון הגשת תביעה, או להניח לדברים, כיוון שהכוונה של מי שאמר אותם איננה ברורה. 

היבטים פליליים של עבירות לשון הרע

כבר הוזכרה לעיל העובדה שאמירת לשון הרע שהגיעה לאוזניהם של שני אנשים לפחות, עלולה להוות עילה להגשת תביעה פלילית כנגד אומר האמירה והמפיץ אותה. על פי החוק, אם אמירת לשון הרע בצורות ובאופנים שונים הגיעה לידיעתם של שני אנשים מלבד הנפגע עצמו, הרי שיש בכך עילה להגשת תלונה, שבעקבותיה עלול הפוגע להיות נאשם באישום פלילי, ולהישפט בעודו נתון לסכנת מאסר.

התלונה כנגד הנתבע יכולה להיות, במקרים הללו, מוגשת על ידי כל אדם, והתביעה מנוהלת במקרים הללו על ידי הנציגים של מדינת ישראל, קרי התביעה הכללית. העונש לנתבע יכול להגיע, אם אכן יורשע, לכדי שנת מאסר אחת, וכן תשלום פיצויים לקורבן, אשר יקבעו על ידי בית המשפט. 

היבטים אזרחיים של לשון הרע

זה המקום לחזור ולהדגיש, שהגשת תביעה פלילית, בין אם הסתיימה בהרשעה ובין א לאו, איננה סוף פסוק. המשמעות היא שמי שנפל קורבן ללשון הרע, יכול להגיש כנגד מי שלכאורה ביצע את העבירה גם תביעה אזרחית.

כבר הוזכרה לעיל העובדה שהתנאים להרשעה בתביעה אזרחית הם מקלים יותר, ומעלים באחוזים רבים את הסיכויים להרשעה, גם אם לא היתה כזאת במסגרת התביעה הפלילית. לרוב, עורך דין לשון הרע עובד בשני מישורים – הפלילי והאזרחי כאחד.

חסינות בפני תביעות לשון הרע

למרות כל מה שנאמר לעיל, לעיתים עורך דין לשון הרע ימליץ ללקוח שלו להימנע מלהמשיך את התביעה. זאת, אם לנתבע יש חסינות, המונעת מהרשויות את האפשרות להעמיד אותו לדין. מקרה קלאסי של חסינות, הינו חסינות של חבר כנסת מפני הגשת תביעת לשון הרע, בגין דברים שאמר במקומות שונים, בפרק הזמן שבו עמדה לו החסינות הפרלמנטרית שלו.

מנגד, גם אדם שהפיץ לשון הרע כנגד חבר כנסת, יכול להיות חסין מפני תביעת לשון הרע. זאת, כיוון שמעצם היותו של אדם נבחר ציבור, הוא עשוי להיות חשוף לאמירות פוגעניות, אשר יש לאזרח זכות לומר אותן בכל עת. 

אמירת לשון הרע במהלך דיון משפטי

אמירת לשון הרע במסגרת דיון משפטי, עשויה גם היא לזכות את מי שאמר אותה בחסינות, ולמנוע את האפשרות להגיש כנגדו תביעה. ההיגיון העומד מאחורי הקביעה הזאת, הוא שבמסגרת דיון משפטי אדם יכול, ובעיקר צריך, לומר את כל מה שידוע לו על מקרה מסוים וכל מה שיכול לקדם את החקירה ואת המשפט.

במסגרת זאת יכולות להיכלל, כמובן, גם אמירות שיש בהן לשון הרע. למרבה הצער, החסינות הזאת נוצלה לא פעם לאמירת דברים שהם לכל הפחות שנויים במחלוקת, ויכולים אפילו להיחשב לשון הרע במלוא מובן המילה. עורך דין לשון הרע ימליץ שלא לקדם הגשת תביעה, אם הדברים נאמרו רק במסגרת הזאת ולא בשום מקום אחר.

אמירות לשון הרע הדדיות במהלך משפט

החסינות מפני לשון הרע במסגרת דיון משפטי, יכולה להתקיים ולעמוד לכל אחד מהצדדים, גם אם מתעוררת ביניהם מחלוקת, אשר באה לידי ביטוי בהחלפת מהלומות הדדיות ואף ביטויים מעליבים, או כאלה שיש בהם משום לשון הרע.

למשל – נאשם ותובע בהליך משפטי, המחליפים ביניהם מהלומות מילוליות ואמירות שבכל מקום ובכל זמן אחר, היו עלולות להוות בסיס לתביעה בגין לשון הרע. זאת, גם אם האמירות נאמרו בפני קהל רב.

פרסום דבר אמת ופרסום בתום לב 

יש מקרים, שבהם אנשים נתבעים בגין לשון הרע, למרות שהדברים אשר אותם הם אמרו, כתבו, שרו או פרסמו בכל צורה אחרת, הם דברים אמיתיים. דוגמה היפותטית, יכולה להיות קריאה לאישה בשם הפוגע "זונה" או פרסומים המצביעים עליה כמי שעסקה בעבר, או עודנה,, עוסקת במקצוע העתיק בעולם.

פרסומים כאלה עלולים להיתפס, בצדק גמור, כלשון הרע במובנים הגרועים ביותר, אבל אם מתברר שזה אכן היה העיסוק של האישה, הרי ששום תביעה שבעולם לא תוכל לכבות על כך, והיא תידחה מניה וביה בבית המשפט.

על פרסום לשון הרע כחלק מתחקיר עיתונאי בליווי הסתייגות

יש מקרים בהם עיתונאי עורך תחקיר עיתונאי, שבמסגרתו הוא מפרסם עובדות, שעלולות להתגלות בהמשך כשגויות. יחד עם זאת, העובדות הללו, יש בהן כדי להביא לכך שאותו עיתונאי יואשם בהפצת לשון הרע, בעיקר אם הדברים הם שקריים.

ואולם אם הדברים הללו פורסמו כחלק מתחקיר או כתבה עיתונאית, ואם הכותב הסתייג מהם, כתב אותם במירכאות, או הוסיף הסתייגות אשר מדגישה שלדברים הללו אין הוכחה ברורה, בית המשפט עשוי לדחות את התביעה. גם עורך דין לשון הרע עשוי לייעץ למי שמעוניין להגיש תביעה על סמך הפרסום הזה, להימנע מכך.

תביעת לשון הרע כנגד גורמי אכיפת החוק

גורמי אכיפת החוק, מעצם העיסוק שלהם, חשופים למידע רב הנוגע לנאשמים בעבירות פליליות או אחרות. לא אחת קרה שלאחר פרסום עצם קיומה של תביעה כנגד נאשם, נעשה ניסיון לתבוע את גורמי אכיפת החוק בדיל הוצאת לשון הרע. סאת, כביכול, על האשמות כנגד נאשם, אשר עדיין לא הוכחו.

לרוב, אם מדובר בהקראת האשמה או הודעה על הגשת כתב אישום, תביעת לשון הרע תהיה מיותרת, והנתבעים ייחלצו ממנה בלא כל קושי, ואולם אם חלילה נציג כלשהו של הרשויות יטען, בלא כל בסיס לכך, שמאן דהוא אשם בביצוע עבירה, או שהאשמה שלו ברורה או טענות כגון אלה, כי אז עלול להיווצר מצב שבו אותו אדם יוכל לתבוע את רשויות החוק. תדרוך לתקשורת – כן. האשמה ברורה – לא ולא.

על תפקידו של עורך דין לשון הרע במסגרת תביעת לשון הרע

התפקיד הראשון והחשוב ביותר של עורך דין לשון הרע, היא לבחון את התביעה ולברר אם היא אכן עומדת בדרישות – האם מדובר בלשון הרע, האם הפצת לשון הרע בוצעה במזיד והאם היא אכן הגיעה לאוזניהם ולידיעתם של מספר האנשים הנדרש בכדי שתוגדר בתור לשון הרע, ולא רכילות סתם. בהמשך, יעשה עורך הדין כל ביכולתו לאסוף הוכחות נוספות ולבסס את התביעה. בשלב מאוחר יותר ינוסח כתב האישום, אם מדובר בתביעה אזרחית, ויוגש לבית המשפט.

למה חשוב במיוחד לשים לב בעת בחירת עורך דין לשון הרע? 

הבחירה של עורך דין לשון הרע, צריכה להתבסס על ההישגים הקודמים שלו, בתביעות דומות מהסוג האמור, את עורך הדין הנכון אפשר לחפש ברשת האינטרנט, או לגשת לאתרים ייעודיים העוסקים בייעוץ משפטי. בהמשך, אפשר לשוחח עם עורך הדין שנבחר ולעמוד אל נכון על היכולת שלו, ועל הניסיון שלו.

ואולם בכל מקרה, חשוב מאוד לבחור עורך דין מקצועי, המעורר תחושת אמון ואשר מי ששכר את שירותיו סומך עליו במלוא מאת האחוזים. לפעמים, עורך הדין יכול לומר דברים שאינם מוסכמים בהכרח על דעתם של הלקוחות שלו. חשוב לוודא מראש שהוא יוכל לומר אותם, על מנת שלא לפגוע בלקוח שלו. לדוגמא – קביעה שהגשת תביעה בגין לשון הרע איננה אפשרית.

מתי כדאי לפנות להתייעצות משפטית מקצועית מול עורך דין לשון הרע?

אם יש לך עניין להגיש תביעה בגין לשון הרע, או לחילופין אם הוגשה נגדך תביעה מהסוג הזה, חשוב מאוד ליצור קשר בהקדם האפשרי עם עורך דין מנוסה המתמחה בליווי משפטי בתביעות בנושא לשון הרע.

בין אם אתם בצד הנאשם בפרסום לשון הרע ובין אם אתם בצד שנפגע מלשון הרע, עורך דין לשון הרע מיומן, ידאג ללוות אתכם לאורך כל הדרך, לרבות בשלבי ההליך המשפטי המתנהל בנושא. זאת, עד להשגת התוצאות הטובות והנכונות ביותר עבורכם, שישרתו את האינטרסים שלכם לא רק בהווה, אלא גם בטווח הרחוק יותר.

מאמרים נוספים בתחום עורך דין לשון הרע

בעידן הדיגיטלי של היום, המידע מתפשט במהירות, וניתן לבנות או לנפץ מוניטין בלחיצת כפתור. בתוך הנוף הזה, הופך להיות חיוני עבור אנשים ועסקים להבין ולהגן על עצמם מפני הנזק הפוטנציאלי שנגרם מהצהרות מכפישות. אחת הדרכים המשפטיות העומדות לרשות אלה שנפגעו מהצהרות כוזבות היא לשון הרע. בבלוג זה נצלול למושג...
בעידן שבו תרבות השיימינג ברשתות החברתיות צוברת תאוצה, רבים אינם מודעים לעבודה כי הם יכולים לתבוע בגין לשון הרע אשר הופנה כלפיהם. כיצד מגישים ומהו בדיוק החוק, הפרטים במאמר הבא. חוק איסור לשון הרע – מתי ניתן לתבוע? חוק איסור לשון הרע (1965) קובע כי אדם אשר פרסם לשון...
ספקים בישראל מוצאים את עצמם לפעמים במצב של חוסר אונים מוחלט מול לקוח שלא משלם להם, גם אם הלקוח הוא בעצמו בעל עסק, שאמור להבין את הקשיים והמאבקים של בעלי עסקים אחרים. בכל זאת, לא פעם קורה, שספקים לא מקבלים תשלום מבעל עסק שקיבל מהם שירות, או סחורה. תחושת...
ע"פ בית המשפט, אין הבדל בין הוצאת דיבה לבין לשון הרע, וההבדל הוא בעיקרו במשפט העברי ומונח משפטי. עו"ד שלומי וינברג, מומחה לתביעות דיבה מסביר. הוצאת דיבה ולשון הרע – מה ההבדל? אזרחים רבים אשר מעוניינים להגיש תביעה לשון הרע מתבלבלים בין המונח הוצאת דיבה לבין לשון הרע. למעשה,...