מדריך עורכי הדין בישראל · משרדים לפי תחום ועיר, מידע על בתי המשפט וכלים משפטיים ללא עלותלעורכי דין: הצטרפות למדריך ←

מחולל טופס הסכמה לצילום ולשימוש בתמונה

לאחר בחירת נושא הצילום, מקומות השימוש בתמונות ומשך השימוש, מתקבל טופס הסכמה המגדיר את היקף השימוש, את הזכות לבטל ואת ההודעה שחוק הגנת הפרטיות מחייב.

עודכן ב-18 באוקטובר 2026לפי חוק הגנת הפרטיותללא עלות וללא הרשמה

התשובה בקצרה

לפי סעיף 1 לחוק הגנת הפרטיות, אסור לפגוע בפרטיותו של אדם ללא הסכמתו. סעיף 2 מונה בין השאר צילום אדם ברשות היחיד, פרסום תצלום שעלול להשפיל, ושימוש בתמונה או בקול של אדם לשם רווח. ההסכמה צריכה להיות הסכמה מדעת (סעיף 3), ולכן הטופס מפרט מה יצולם, היכן ייעשה שימוש בתמונות ולכמה זמן. בקטין, ההורים הם האפוטרופסים הטבעיים ונותנים את ההסכמה.

מתי צריך הסכמה בכתב לצילום?

חוק הגנת הפרטיות אינו מחייב טופס בכתב, אולם הוא אוסר מספר פעולות ללא הסכמה. לפי סעיף 2, פגיעה בפרטיות היא בין השאר:

  • צילום אדם כשהוא ברשות היחיד, למשל בביתו (סעיף 2(3)).
  • פרסום תצלום של אדם ברבים בנסיבות שעלולות להשפילו או לבזותו (סעיף 2(4)).
  • שימוש בשם, בתמונה או בקול של אדם לשם רווח (סעיף 2(6)), למשל בפרסומת או בדף שיווקי.

בצילום ברשות הרבים, שבו האדם מופיע באקראי, יש הגנה למי שפעל בתום לב (סעיף 18(2)(ה)). אולם כאשר מצולם אדם מסוים לשם פרסומו, ובוודאי בפרסומת, ההסכמה היא ההגנה העיקרית. טופס חתום הוא הדרך להוכיח אותה.

הסכמת הורה לצילום קטין: מי חותם?

לפי סעיף 14 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, ההורים הם האפוטרופסים הטבעיים של ילדיהם הקטינים, כלומר עד גיל 18. לפי סעיף 17 עליהם לפעול לטובת הקטין, כדרך שהורים מסורים היו נוהגים.

לפי סעיף 18, ההורים פועלים בהסכמה, אולם הסכמה של הורה אחד לפעולת השני יכולה להינתן גם מראש או בדיעבד, במפורש או מכללא, וחזקה שהורה הסכים לפעולת השני כל עוד לא הוכח אחרת. לכן ברוב המקרים מספיקה חתימה של הורה אחד. כשההורים פרודים, או כשהשימוש רחב, כגון בפרסומות, מומלץ ששני ההורים יחתמו.

גם כאשר ההורה מסכים, מומלץ להסביר לילד מה יצולם, ולא לצלם ילד שמסרב. בצילומים לצורכי פרסום של ילד שטרם מלאו לו 15 שנים, נדרש גם היתר משר העבודה (סעיף 4 לחוק עבודת הנוער).

מה חייב להיות בטופס הסכמה לצילום?

  • מי מצלם, מי מצולם ומה הצילום.
  • היקף השימוש: אתר, רשתות חברתיות, דפוס, פרסומות. הסכמה כללית "לכל שימוש" עלולה שלא להיחשב הסכמה מדעת.
  • משך השימוש ותמורה, אם יש.
  • הזכות לבטל והשלכות הביטול.
  • הודעה לפי סעיף 11 לחוק הגנת הפרטיות, בנוסח שלאחר תיקון 13 (בתוקף מ-14.8.2025): שאין חובה חוקית למסור את המידע ומה התוצאה של אי-הסכמה, לשם מה הוא נאסף, מי בעל השליטה במאגר ודרכי ההתקשרות עמו, למי יימסר ולאיזו מטרה, והזכות לעיין בו ולבקש לתקן אותו.

דוגמה לטופס שנוצר במחולל

מרכז קהילתי נווה שאנן מצלם תמונות וסרטונים ביום הקיץ של המרכז. רונית כהן נותנת הסכמה לצילום בתה, מאיה כהן, ולשימוש באתר וברשתות החברתיות של המרכז, ל-3 שנים, ללא תמורה.

המחולל יוצר "טופס הסכמת הורה לצילום קטינה ולשימוש בתמונות ובסרטונים" ובו 8 סעיפים, בלשון נקבה. הטופס קובע שאם רונית תבטל את ההסכמה, המרכז יסיר את החומרים מהאתר ומהרשתות שלו בתוך 30 ימים.

טעויות נפוצות בטפסי הסכמה לצילום

  • "מסכים לכל שימוש, בכל מקום ולתמיד". הסכמה רחבה מדי קשה להוכיח כהסכמה מדעת, במיוחד בשימוש מסחרי.
  • שלט "באירוע מצלמים" במקום הסכמה, כאשר נעשה לאחר מכן שימוש בתמונה של אדם מסוים בפרסומת.
  • חתימה של קטין בעצמו, ללא הורה.
  • היעדר דרך לבטל, או היעדר גורם לפנייה.
  • פרסום שם ופרטים מזהים של ילדים לצד התמונה.

מתי מומלץ לפנות לעורך דין?

הטופס מתאים לצילום באירועים, בפעילות קהילתית ולתוכן שיווקי פשוט. מומלץ שעורך דין לדיני פרטיות או ללשון הרע יבדוק אותו כאשר הצילום נערך במוסד חינוכי, רפואי או טיפולי, כאשר נעשה שימוש בתמונות של קטינים בפרסומות, כאשר הצילום נוגע למידע רגיש כגון בריאות, או כאשר מצולם טוען שנעשה שימוש בתמונתו ללא הסכמה. בגין פגיעה בפרטיות בית המשפט רשאי לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק, עד 50,000 ₪ בסכום המעודכן לפי המדד, ועד כפליים בפגיעה בכוונה (סעיף 29א).

עורכי דין בתחום לשון הרע

המחשבון מספק הערכה כללית בלבד. לבירור הזכויות בפועל מומלץ שעורך דין יבחן את המסמכים ואת נסיבות המקרה.

שאלות נפוצות

האם מותר לפרסם תמונה של אדם ללא רשותו?

הדבר תלוי בנסיבות. שימוש בתמונה לשם רווח, צילום ברשות היחיד, או פרסום שעלול להשפיל, אסורים ללא הסכמה לפי סעיף 2 לחוק הגנת הפרטיות. כשאדם מופיע באקראי בצילום ברשות הרבים, יש בחוק הגנה למי שפעל בתום לב.

האם צריך אישור הורים לצילום ילדים?

כן. ההורים הם האפוטרופסים הטבעיים של ילדיהם עד גיל 18, והם נותנים את ההסכמה. ברוב המקרים מספיקה חתימה של הורה אחד, אולם כאשר ההורים פרודים או כאשר השימוש רחב, מומלץ ששניהם יחתמו.

האם ניתן לבטל הסכמה לפרסום תמונה?

הטופס במחולל מאפשר לבטל בכל עת. לאחר הביטול המצלם מפסיק להשתמש בתמונות ומסיר אותן מהאתר ומהרשתות שלו, אולם אינו חייב לאסוף חומרים מודפסים שכבר הופצו.

האם הסכמה בעל פה מספיקה?

החוק מכיר בהסכמה במפורש או מכללא, ולכן גם הסכמה בעל פה תקפה. אולם במחלוקת קשה להוכיח אותה ואת היקפה, ולכן עדיף טופס חתום.

מה הפיצוי בגין פרסום תמונה ללא הסכמה?

לפי סעיף 29א לחוק הגנת הפרטיות, בית המשפט רשאי לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק, עד 50,000 ₪ בסכום המעודכן לפי המדד, ועד כפליים אם הפגיעה הייתה בכוונה.

האם צריך הסכמה לצילום באירוע ציבורי?

צילום כללי של קהל ברשות הרבים, שבו אדם מופיע באקראי, מוגן לפי סעיף 18(2)(ה) לחוק, אם נעשה בתום לב. אולם אם הצילום מתמקד באדם מסוים והתמונה משמשת לשיווק, נדרשת הסכמתו.

למי שייכות התמונות?

זכות היוצרים בתמונה שייכת בדרך כלל לצלם. הטופס עוסק בדבר אחר: בזכות של המצולם לפרטיות ובהסכמתו לשימוש בדמותו.

מקורות

הבהרה משפטית: המסמך שנוצר הוא טיוטה כללית בלבד, המבוססת על הפרטים שהוזנו, ואינו מחליף ייעוץ משפטי או התאמה אישית של עורך דין. אתר עו"ד עכשיו אינו צד למסמך, אינו בודק את תוכנו ואת התאמתו לנסיבות, ואינו אחראי לכל נזק שייגרם משימוש בו. השימוש במחולל ובמסמך הוא על אחריות המשתמש בלבד. לפני חתימה מומלץ מאוד שעורך דין יבדוק את המסמך. לתנאי השימוש המלאים בכלים