מדריך עורכי הדין בישראל · משרדים לפי תחום ועיר, מידע על בתי המשפט וכלים משפטיים ללא עלותלעורכי דין: הצטרפות למדריך ←

מחולל הסכם מתנה לדירה או לנכס בין קרובי משפחה

לאחר מילוי פרטי הנכס, הנותן והמקבל ובחירה בין העברה מיידית להתחייבות לתת מתנה בעתיד, מתקבלת טיוטת הסכם מתנה, לצד בדיקה של המיסים הצפויים לפי הקרבה המשפחתית.

עודכן ב-18 באוקטובר 2026לפי חוק המתנה וחוק מיסוי מקרקעיןללא עלות וללא הרשמה

התשובה בקצרה

מתנה של דירה מיחיד לקרוב פטורה ממס שבח (סעיף 62 לחוק מיסוי מקרקעין). "קרוב" לעניין זה הוא בן זוג, הורה, סב, צאצא, צאצא של בן הזוג ובני הזוג שלהם. אח או אחות נחשבים קרוב רק כשהנותן קיבל את הנכס מהורה או מסב. המקבל משלם שליש ממס הרכישה הרגיל (תקנה 20 לתקנות מס רכישה), ובן זוג שגר עם הנותן בדירה פטור ממס רכישה. מי שקיבל דירה במתנה ורוצה למכור אותה בפטור צריך להמתין 4 שנים, או 3 שנים אם גר בה (סעיף 49ו). לפי חוק המתנה, התחייבות לתת מתנה בעתיד טעונה מסמך בכתב, והנותן רשאי לחזור בו כל עוד לא ויתר על כך בכתב והמקבל לא שינה את מצבו בהסתמך עליה. על העסקה יש לדווח לרשות המסים בתוך 30 יום.

מתנה מיידית או התחייבות לתת מתנה?

  • מתנה מיידית (סעיף 2 לחוק המתנה) נגמרת כשהנותן מקנה את הנכס למקבל, ושניהם מסכימים שזו מתנה. בדירה או בנכס מקרקעין העסקה נגמרת רק ברישום בלשכת רישום המקרקעין (טאבו), לפי סעיף 7 לחוק המקרקעין. לפי הפסיקה, עד הרישום מתנה במקרקעין נחשבת בדרך כלל התחייבות לתת מתנה, ולכן חלים עליה הכללים של סעיף 5.
  • התחייבות לתת מתנה בעתיד (סעיף 5) חייבת להיות במסמך בכתב. כל עוד המקבל לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות, הנותן רשאי לחזור בו, אלא אם ויתר על כך בכתב.
  • גם אחרי ויתור הנותן רשאי לחזור בו, אם החזרה מוצדקת בגלל התנהגות מחפירה של המקבל כלפי הנותן או כלפי בן משפחתו, או בגלל הרעה ניכרת במצבו הכלכלי של הנותן (סעיף 5(ג)).

מתנה שאמורה לעבור רק אחרי מותו של הנותן היא עניין לצוואה, ולא להסכם מתנה. במקרה כזה יש לפנות לעורך דין.

מס שבח ומס רכישה במתנה לקרובים

מקבל המתנהמס שבחמס רכישה
בן או בת זוג שגרים יחד בדירהפטורפטור
בן זוג (שלא גר בדירה), ילד, נכד, הורה, סב, ילד של בן הזוג, חתן או כלהפטורשליש מהמס הרגיל
אח או אחות, כשהנכס התקבל מהורה או מסבפטורשליש מהמס הרגיל
אח או אחות, כשהנכס לא התקבל מהורה או מסבאין פטור לפי סעיף 62שליש מהמס הרגיל
מי שאינו קרובאין פטור לפי סעיף 62מס מלא

"שליש מהמס הרגיל" מחושב לפי המדרגות שחלות על המקבל. למשל, למקבל שאין לו דירה אחרת חלות מדרגות דירה יחידה. רשות המסים רשאית לבדוק שהעסקה היא באמת מתנה, בלי תמורה.

דוגמה: הורים נותנים דירה לבת

משה נותן לבתו נועה את דירתו ברמת גן במתנה, בהעברה מיידית. נועה לא גרה בדירה.

המחולל קובע: פטור ממס שבח, שליש ממס רכישה. בהסכם נכתב שהצדדים יבקשו פטור לפי סעיף 62 לחוק מיסוי מקרקעין, ושנועה תשלם את מס הרכישה.

אם נועה תרצה למכור את הדירה בפטור ממס שבח, היא תצטרך להמתין 4 שנים מהיום שנעשתה בעלת הדירה. אם תעבור לגור בה, התקופה היא 3 שנים מהיום שהתחילה לגור בה כבעלת הדירה.

תקופות הצינון: מתי ניתן למכור דירה שהתקבלה במתנה?

לפי סעיף 49ו לחוק מיסוי מקרקעין, מי שקיבל דירת מגורים במתנה לא יקבל פטור ממס שבח במכירתה עד שיעברו:

  • 4 שנים מהיום שנעשה בעל הדירה – אם הדירה לא שימשה למגוריו דרך קבע.
  • 3 שנים מהיום שהתחיל לגור בה דרך קבע כבעליה – אם גר בה.

מי שקיבל את הדירה לפני גיל 18, סופר את התקופה מיום שמלאו לו 18. גם מי שקיבל במתנה 50% או יותר ממחיר הדירה בשלוש השנים שלפני שקנה אותה, נחשב כמי שקיבל את הדירה במתנה.

למה העסקה מחייבת עורך דין ודיווח לרשות המסים?

  • דיווח לרשות המסים: גם מתנה פטורה היא "מכירה" לפי חוק מיסוי מקרקעין. הנותן והמקבל מגישים הצהרה למנהל מיסוי מקרקעין תוך 30 יום מיום העסקה (סעיף 73), והפטור ממס שבח ניתן רק אם הוגשה בקשה לכך. בפועל עורך הדין מגיש את הדיווח במערכת המקוונת.
  • רישום בטאבו: שטר המתנה נחתם לפני עורך דין שמאמת את החתימות, אחרי שהסביר לצדדים את משמעות העסקה (תקנה 14 לתקנות המקרקעין), או לפני רשם המקרקעין. לפני הרישום צריך גם אישורי מיסים ואישור מהרשות המקומית.
  • משכנתה: אם רשומה משכנתה, צריך את הסכמת הבנק להעברה.

עורך דין במקרקעין יבדוק גם את נסח הטאבו, את ההשלכות על זכויות של אחים אחרים ואת השפעת המתנה על תכנון הירושה.

טעויות נפוצות

  • מתנה בעל פה: התחייבות לתת מתנה בעתיד בלי מסמך בכתב לא מחייבת.
  • השמטת זכות המגורים: הורים שנותנים דירה ורוצים להמשיך לגור בה צריכים לכתוב זאת בהסכם, ורצוי גם לרשום הערה בטאבו.
  • "מתנה" שיש בה תמורה: אם המקבל משלם משהו, למשל את יתרת המשכנתה, העסקה עלולה לא להיחשב מתנה לעניין המס.
  • מכירה מוקדמת מדי: מכירה לפני תום תקופת הצינון מבטלת את הפטור לדירה יחידה, ויחול מס שבח.
  • אי-דיווח במועד: איחור בדיווח עלול לגרור קנסות, גם כשהעסקה פטורה.

עורכי דין בתחום המקרקעין

המחשבון מספק הערכה כללית בלבד. לבירור הזכויות בפועל מומלץ שעורך דין יבחן את המסמכים ואת נסיבות המקרה.

שאלות נפוצות

האם מתנה של דירה לילד פטורה ממס?

המתנה פטורה ממס שבח לפי סעיף 62 לחוק מיסוי מקרקעין. הילד משלם שליש ממס הרכישה הרגיל, לפי המדרגות שחלות עליו.

האם ניתן לבטל מתנה של דירה?

לפי הפסיקה, עד הרישום בטאבו מתנה של דירה נחשבת בדרך כלל התחייבות לתת מתנה. ניתן לחזור ממנה כל עוד המקבל לא שינה את מצבו בהסתמך עליה והנותן לא ויתר על כך בכתב. גם אחרי ויתור ניתן לחזור בגלל התנהגות מחפירה של המקבל או הרעה ניכרת במצבו הכלכלי של הנותן.

כמה זמן יש להמתין לפני מכירת דירה שהתקבלה במתנה?

כדי למכור בפטור ממס שבח: 4 שנים מהיום שבו המקבל נעשה בעל הדירה, או 3 שנים מהיום שבו החל לגור בה כבעלים. מי שקיבל את הדירה לפני גיל 18 סופר מגיל 18.

האם מתנה בין אחים פטורה ממס שבח?

רק אם האח הנותן קיבל את הנכס מהורה או מסב, במתנה או בירושה. מס הרכישה בין אחים הוא שליש מהמס הרגיל.

כמה מס רכישה משלמים על דירה שהתקבלה במתנה?

שליש ממס הרכישה הרגיל, כשהמתנה היא מקרוב. בן זוג שגר עם הנותן בדירה פטור לגמרי.

תוך כמה זמן יש לדווח על מתנה לרשות המסים?

תוך 30 יום מיום העסקה. גם הנותן וגם המקבל מגישים הצהרה, ובדרך כלל עורך הדין מגיש אותה במערכת המקוונת.

האם ההורים יכולים להמשיך לגור בדירה שנתנו במתנה?

כן, אם זה נכתב בהסכם. ניתן לקבוע זכות מגורים לכל החיים, ורצוי לרשום אותה בטאבו כדי שתחייב גם קונה עתידי.

האם חייבים עורך דין להסכם מתנה?

כדי לרשום את המתנה בטאבו, החתימות על שטר המתנה צריכות להיות מאומתות בידי עורך דין או לפני רשם המקרקעין. בפועל עורך דין מטפל גם בדיווח לרשות המסים ובבקשת הפטור.

מקורות

הבהרה משפטית: המסמך שנוצר הוא טיוטה כללית בלבד, המבוססת על הפרטים שהוזנו, ואינו מחליף ייעוץ משפטי או התאמה אישית של עורך דין. אתר עו"ד עכשיו אינו צד למסמך, אינו בודק את תוכנו ואת התאמתו לנסיבות, ואינו אחראי לכל נזק שייגרם משימוש בו. השימוש במחולל ובמסמך הוא על אחריות המשתמש בלבד. לפני חתימה מומלץ מאוד שעורך דין יבדוק את המסמך. לתנאי השימוש המלאים בכלים