יש שורה ארוכה של זכויות שמגיעות לעובדים שכירים. עובדה זו אולי מוכרת לכם, אבל השאלה היא האם אתם יודעים מהן הזכויות הללו? מדריך זה ירכז בפניכם את כל הפרטים הרלוונטיים, כדי שתוכלו להיות בטוחים בכך שהמעסיק שלכם פועל בהתאם לקבוע בחוק. הישארו כאן ותצאו מומחים בנושא.
הקדמה – תכירו בזכויות הפרישה מהעבודה
אי אפשר לעסוק בזכויות של שכירים, מבלי לעסוק בזכויות שנוגעות לפרישה מהעבודה. יכול להיות שצפוי לכם עוד זמן רב עד אז, אבל עליכם להכיר בנושא מקרוב, כדי להכין את עצמכם ליום זה. החוק בישראל קובע שיש גיל פרישה שונה לנשים וגברים. נשים יכולות לצאת לפנסיה בגיל 62, בעוד גברים יכולים לצאת בעת הגיעם לגיל 67. שכירים שרוצים לפרוש לגמלאות בגיל מוקדם יותר, יוכלו לעשות זאת החל מגיל 60, אבל אז הם יקבלו את הזכויות באופן חלקי.
הזכות לימי מחלה ודמי הבראה
החוק בישראל קובע שכל עובד שכיר זכאי לקבל יום וחצי מחלה תמורת חודש עבודה שלכם. כאמור, הסכום השנתי עומד על 18 ימי מחלה שיכולים להגיע למקסימום של 90 יום. עובד שכיר שנעדר ממקום עבודתו בעקבות מחלה, יכול לקבל תשלום מהמעסיק החל מיום השני להיעדרות. ניתן להשתמש בימי מחלה אלה לטובת טיפול בקרוב משפחה (בן זוג או ילד). חשוב לציין שהמעסיק מחויב לשלם את הסכום הזה על פי החוק. עליכם לפנות אל עורך דין דיני עבודה שי קמרי אם נתקלתם בסירוב בהקשר זה, כדי שתוכלו לקבל את הזכות הזו.
קבלת זימון לשימוע לפני פיטורים
המעסיק שלכם לא יכול לפטר אתכם כך סתם. שכן, הוא צריך לתת התראה בכתב יד שתימסר אליכם מראש. זכותכם לקבל את ההודעה ולקחת חלק בשימוע שיאפשר להביע את דעתכם בנושא. שימו לב, יש כל מיני זכויות נוספות שנוגעות לשימוע, למשל:
- המעסיק צריך להציג בפניכם את הטענות שהובילו להחלטה בכל הנוגע לפיטורים (אי אפשר לפטר כך סתם)
- תוכלו לצרף לשימוע חבר, קולגה או עורך דין
קבלת שכר מלא עבור ימי חג
עובדים שכירים צפויים לקבל שכר מלא עבור ימי חג שקבועים בחוק. מדובר לצורך הדוגמא בימי הבחירות או ימי אבל. עובד שכיר שגילה שהתשלום הזה לא הגיע לידיו, יוכלו לפנות לעורך דין, כדי שזה יגיש תביעה בגין הלנת שכר. נציין שהעובד רשאי לתבוע את המעסיק במידה והוא עבד ביום חג שכזה ולא קיבל את התגמול הייעודי שקבוע לימים חג ומועדים.
מילים אחרונות לסיום
עד כאן המדריך המקיף שהציג את הזכויות של העובדים השכירים על קצה המזלג. בשלב זה אתם מכירים במידע החיוני, כך שנותר לכם רק לפנות לעורך דין שבקיא בנושא, כדי שזה יציין בפניכם בהרחבה את הזכויות שמגיעות לכם בהתאם למקרה ספציפי שאירע במקום העבודה.