זכויות עובדים בפירוק חברה ופשיטת רגל

פירוק חברה הוא תהליך כואב, גם לעובדים שבו רואים עסק או חברה, שמהם היו חלק, יורדת מנכסיה באופן משמעותי, כנראה.

על אף הדבר לא נעים כלל ועיקר, לרגע אחד פירוק זה אינו פוסל את זכויותיהם של העובדים לממש את שמגיע להם.

החוק מכיר בכך שהעובדים מקבלים קדימות יתרה מאשר בעלי חוב אחרים, בדיוק מתוך הבנה זו.

 

הזכויות המגיעות לעובדים

על בסיס חוק ביטוח זכויות עובדים בפשיטת רגל ופירוק – כל עובד בחברה שפורקה או לחילופין שהמעסיק שלו פשט את הרגל, רשאי לקבל מן המוסד לביטוח לאומי את שאריות התשלומים שמגיעים לו מן המעסיק, זאת בכפוף לתקרת מקסימום הקבועה בחוק.

הסכום המירבי שיכול להינתן לעובד כפיצוי על שכר העבודה והפיצויים הוא בין תשעים אלף שקלים למאה ועשרים אלף שקלים. הדבר תלוי בעת הגשת צו הפירוק. שכר הפיצויים שיכסה על המשכורת שיינתן יוכל לכסות עד שניים עשר חודשי עבודה (לא יחושבו מרכיבים של הוצאות רכב, הוצאות עלויות טלפון ופדיון ימי מחלה).

כמו כן, ככל שהמעסיק לא שילם את הדרוש לקופות הגמל, מוסדות הביטוח או קרנות הפנסיה, סכומים נוספים אלו יגיעו לעובד מן המוסד לביטוח לאומי, גם זאת תחת הגבלות מסוימות שניתן למצוא באתר המוסד.

 

למי מגיעות זכויות אלו?

לכל עובד שהוצא צו מבית משפט מחוזי על פשיטת רגל של מעסיקו או צו לפרק את החברה בה עבד. במקביל, צריך להיות ממונה מפרק או נאמן מטעמו של בית המשפט. לבסוף, נתוני התביעה של העובד הועברו לידיו של הנאמן או המפרק, והוא אישר את הפרטים.

תפקידם של העובדים בפרט במיצוי הזכויות

כל עוד לא מוצא צו מבית המשפט, לא ניתן להתניע את התהליך, אך העובדים יכולים להתאחד למען מטרה זו ליזום הליך לבקשת מתן הצו הרלוונטי. הבקשה חייבת להיות מוגשת עד שלושה חודשים מרגע אקט פשיטת הרגל.

בנוסף, במידה ולא מונה המפרק או הנאמן, ישנה הזכות להגשת תביעה למינויו. על תביעה זו להיות מוגשת עד שישה חודשים ממתן צו הפירוק.

 

חשוב לשים לב

ההליכים הללו הם הליכים ממושכים שעלולים להתפרש על יותר משנה. הרבה פעמים, מדובר בתיקים מורכבים שכוללים חובות לגורמים רבים ומקורות מוגבלים לכיסוי החובות. על אף שלעובדים ניתנת עדיפות, ישנה חשיבות מאוד גדולה לתהליכי מיצוי משפטיים מהירים נגד המעסיק.

פירוקה של החברה מלווה, בין היתר, בבלבול רב מצדם של העובדים ואי-ידיעה של זכויותיהם. לכן מומלץ מאוד לקבל את שירותיו של עו"ד אובדן כושר עבודה שיסייע במיצוי הזכויות, הגשת כל התביעות הדרושות ופעולה במקביל במספר ערוצים.

ישנה אפשרות שבה למעסיק ישנם מספיק נכסים שניתן לפדות מהם את החובות, במקרה כזה לא דרושה פנייה למוסד לביטוח לאומי אלא פתיחת הליכים משפטיים אחרים כנגד המעסיק עצמו.

 

אשת משפט

מאמרים נוספים בתחום

אתם מתמודדים היום עם תביעה משפטית ולא לגמרי ברור לכם מה הסיכויים שלכם לנצח? או שאולי אתם עורכי דין שזקוקים לעזרה בבניית תיק התביעה או ההגנה? כדאי שתדעו שיש היום מאגר מאוד גדול של פסקי דין אונליין, אז למה שלא תעשו בו שימוש?   מהם היתרונות של שימוש במאגר...
גריל גז הוא אחד מהמוצרים היותר נחשקים על ידי חובבי הברביקיו הישראלים. הוא נתן אלטרנטיבה מושלמת לגריל הפחמים, שעם השנים הלכה והתחדדה ההבנה שהוא לא המוצר הבריא ביותר לצליית בשר, בלשון המעטה, ובנוסף הוא פתח אפשרות נהדרת לקיום ארוחות על האש מבלי לצאת מהבית. אבל האם זה חוקי לשים...
חגי תשרי בתקופת הקורונה מביאים אותנו להתמודד עם שתי סיטואציות, שמעולם לא התמודדנו איתן במקביל. הסגר והריחוק החברתי שמאפיינים את תקופת הקורונה כבר מוכרים לנו היטב, אך השילוב שלהם עם חגי תשרי, שמתאפיינים בטיולים, נסיעות וארוחות משפחתיות, הופך את האירוע למאתגר. למזלנו, עדיין אפשר להדליק גריל במרפסת הביתית במהלך...