תאונות דרכים מתרחשות תמיד באופן מפתיע, סתם כך באמצע החיים. אף אחד לא מתכנן להיפגע בתאונת דרכים, אך אין ספק שכדאי להכיר וללמוד את החוקים והתקנות בנושא, אם חס וחלילה תיקלעו לסיטואציה כזו. אז מה חשוב לדעת על תאונות דרכים, איך כדאי להתנהל אחרי תאונת דרכים ואילו דברים קריטי לבצע על מנת לקבל פיצויים? על כך בכתבה הבאה.
תאונות דרכים – מה החוק אומר?
לא מעט אנשים חושבים כי על מנת לקבל פיצויים עבור נזקי גוף או רכוש בתאונת דרכים, יש להוכיח כי הנהג השני היה אשם בתאונה, או אחרת לשאת בנזקים בעצמכם. מדובר בחוק ישן שהשתנה זה מכבר. כיום, במדינת ישראל, כל מי שנפגע בתאונת דרכים זכאי לקבל פיצויים על הנזק שנגרם לו, ועליו רק להוכיח שנגרם נזק. השינוי נוצר בעקבות החובה בחוק לבטח את כל הרכבים בביטוח חובה, כך שלאחר התאונה יש לתבוע פשוט את ביטוח החובה של הרכב. מדובר אמנם בתהליך יותר נגיש ופשוט מאשר בעבר, אך עדיין יש בו לא מעט מורכבויות, ועל כן מומלץ בכל מקרה של תאונת דרכים להיוועץ עם עו"ד תאונות דרכים ולתאר את המקרה לפרטי פרטים על מנת לוודא מה הזכויות שלכם.
מה קורה כשאין ביטוח חובה?
קיימות גם תאונות דרכים בהן לא ניתן לתבוע את ביטוח החובה. מדובר על מקרים בהם לנהג הפוגע לא היה ביטוח בתוקף או שהוא נהג ברכב ללא רישיון, שתנאי הפוליסה לא היו תקפים בזמן התאונה או במקרים שבהם פרטי הנהג לא נגישים, שכן מדובר בתאונת פגע וברח. במקרים כאלו, המדינה הקימה קרן מיוחדת בשם ״קרנית״, אשר מיועדת לסייע לאנשים שנפגעו במקרים בהם לא ניתן לתבוע את הביטוח. עם זאת, חשוב לדעת כי אדם אשר ביודעין לא חידש את ביטוח החובה שלו ונפגע בתאונת דרכים, לא יוכל לתבוע את קרנית עבור פיצויים.
מה לגבי תאונות דרכים שהן גם תאונות עבודה?
עוד מורכבות שחשוב להכיר לגבי תאונות דרכים, היא במקרים בהם תאונת דרכים נחשבת גם לתאונת עבודה. מדובר במצבים בהם תאונת הדרכים התרחשה בדרך הלוך או חזור מהעבודה, או בנסיעה אשר נדרשה מתוקף תנאי העבודה (כמו נסיעה לפגישה עם לקוח או ביצוע של שליחות). במקרים האלו, יש לתבוע הן את המוסד לביטוח לאומי עבור אובדן ימי עבודה ובמקרים מסוימים גם אחוזי נכות, והן את ביטוח החובה על שאר הנזקים. חשוב לציין שעל אף שמדובר בתביעה של שני גופים שונים, הנפגע איננו זכאי לכפל פיצויים ,אלא לסכום פיצוי כולל בו כל גוף משלם את חלקו היחסי.
מה חשוב לבצע במקרה של תאונת דרכים?
הדבר החשוב ביותר הוא תיעוד של כלל הפרטים – החל מצילום זירת התאונה, הרכב הפוגע והנפגע, מפגעים בסביבה, ואיסוף פרטי הרכב והביטוח מכלל המעורבים, ועד לתיעוד מדוקדק של כלל המסמכים הרפואיים מכל שלבי הטיפול, לרבות הקבלות על ההוצאות הרפואיות. כמו כן, כיוון שמדובר בתהליך מורכב, עדיף להסתייע בעורך דין, אשר יוכל לנהל את התביעה עבורכם בזמן שאתם מחלימים, וכן לוודא שתקבלו את מירב הפיצויים להם אתם זכאים.