תביעה לפינוי שוכר היא תביעה המוגשת לבית המשפט השלום לצורך פינוי הנכס. התביעה מוגשת על מנת לפנות דייר שמסרב לעזוב את הנכס לאחר תום החוזה החוקי כמו גם, במהלך תקופת החוזה במידה וישנה הפרה מהותית של החוזה למשל, סירוב לשלם שכירות. תביעה לפינוי מושכר הינה הליך מהיר ובמסגרתו נידון הפינוי בלבד. במאמר זה נציג כללי עשה ואל תעשה בהגשת התביעה.
סעד משפטי בלבד
הכלל הראשון ברשימת מה לעשות ולא לעשות לפינוי שוכר בעייתי הוא לפעול באמצעים משפטיים בלבד. לכן חשוב לפנות לעורך דין ולקבל ליווי וייעוץ משפטי כבר מהרגע הראשון. הדבר יבטיח שההליך יתנהל באופן חוקי וימנע מכם להסתבך בפעילות שעלולה להיות פלילית או עילה לתביעה נגדית מצד השוכר. הרחבה נוספת לגבי אופן הגשת תביעה לפינוי מושכר ניתן לקרוא כאן.
לא לממש בטחונות
על מנת למנוע מראש הסתבכות עם שוכר בעייתי והגשת תביעה לפינוי חשוב שחוזה השכירות יכלול בטחונות וערובות לכל מקרה של הפרה מהותית של החוזה. קבלת בטחונות חזקים מורידה את הסיכון לאי פינוי. עם זאת, חשוב להבין שמבחינה משפטית, מימוש של הביטחונות על מנת לפנות את הדייר מהנכס יכולה להיות אסורה או בעייתית וכדאי להיוועץ עם עורך דין על כך.
לא לפעול עצמאית
הדרך להוציא דייר שלא משלם שכירות, הן בתוך תקופת החוזה והן לאחריה היא בהליך משפטי מובנה ובהתאם לדרישות החוק. אין לנתק את הנכס באופן חד צדדי מחשמל או מים או לנסות להוציא באופן פיזי את השוכר או את רכושו. פעולות עצמאיות שכאלה עשויות להיות עבירה פלילית ואף להצדיק תביעה נגדית נגדכם מצדו של השוכר על פגיעה בזכויותיו החוקיות.
לא לערב את המשטרה
כאשר שוכר לא מפנה את הנכס אין טעם לפנות למשטרה. מדובר בסוגיה אזרחית שהמקום בו יש לבררו הוא בית משפט השלום ובאמצעות הגשת תביעת פינוי שוכר. למשטרה אין את הכלים או הסמכות לפסוק מי מהצדדים צודק והזמנת משטרה לדירת השוכר לא תועיל לקידום הפינוי ואף יכולה לסבך את בעלי הנכס.
אופן מימוש הצו
פינוי שוכר צריך להיעשות בהתאם לשלבים מוגדרים. תחילה ישלח המשכיר מכתב לשוכר בו ניתנת לו ההזדמנות לתיקון המצב. לאחר זמן זה יש לשלוח מכתב דרישה לפינוי המושכר ובו ההתראה לקראת תביעה ורק לאחר מכן יש להגיש תביעה. לאחר מתן פסק הדין אין לנסות לממש את הצו בעצמכם. יש לפעול למימוש דרך פתיחת תיק הוצאה לפועל שבסמכותו לבצע את הפינוי.
סיכום כללי עשה ואל תעשה
מאמר זה דן בכללי עשה ואל תעשה לפינוי שוכר. כפי שציינו, מבחינת עשה, יש לפעול בהליכים משפטיים בלבד ולהגיש את התביעה בהתאם לנהלים. יש לקבל ליווי משפטי, יש לשלוח מכתב מתן הזדמנות לתיקון, יש לשלוח מכתב דרישה לפינוי והתראה. אין לנסות לגרום לדייר לעזוב, אין לערב משטרה, אין לממש בטחונות באופן חד צדדי ואין לנסות ליישם את פסק הדין לבד.