חיילי המילואים של צבא ההגנה לישראל ממלאים תפקיד חשוב ומשמעותי ביותר בשמירה על בטחון המדינה. צווי המילואים שנשלחים אל החיילים, לצרכי אימונים או השתתפות בלחימה,
למידע בנושא פטור ממילואים
לעיתים קרובות נשמע בתקשורת הישראלית, בהקשר למשפטים בהם מעורבים אנשי צבא, או שנערכים בשטחים הנמצאים מעבר לקו הירוק, הביטוי “עורך דין צבאי”. מה זה עורך דין צבאי? מה ההבדל בינו לבין עורך דין אזרחי? באילו מקרים נדרשים שירותיו של עורך דין צבאי? ואיך בוחרים עורך דין צבאי? בשורות הבאות נשיב לכל השאלות הללו בהרחבה.
אחד המאפיינים הבולטים של מדינת ישראל ביחס למרבית המדינות המתקדמות והדמוקרטיות בעולם, הוא המקום הנכבד אותו תופס הצבא בהוויה הישראלית. עד לא מכבר היתה נהוגה הפרדה מוחלטת בין הצבא לבין האזרחות. היה “מכונאי צבאי”, “נהג צבאי” ואפילו “קוסם צבאי”.
למעשה, לכל מקצוע שהתקיים באזרחות, היתה מקבילה צבאית. יתרה מכך, לעיתים מזומנות, אנשים אשר רכשו את המקצוע שלהם בצבא, השתמשו בו בהמשך גם באזרחות. כך מכונאי רכב, מכונאי מטוסים או מבנאי מטוסים, חובשים, מפעילי חמ”ל ומקצועות רבים אחרים, הפכו עבור המתמחים בהם מתפקיד צבאי למשלח יד אזרחי.
הצבא נטה להתנהל באופן עצמאי, והכשיר לעצמו את בעלי המקצוע שלו. זאת, הן בתחומים ייחודיים לצבא, ששם לא היה ספק בצורך של הצבא להתארגנות עצמאית, והן בתחומים שיש להם השקה ואפילו חפיפה עם האזרחות. לכל היותר, הסתייע הצבא בבעלי מקצוע אזרחיים, להשלמה או עיבוי מערך מקצועי כזה או אחר בעזרת אנשי מילואים.
מפאת האמור לעיל, קרה לא אחת שהייתה כפילות תפקידים, כמו גם קיום במקביל של גופים שיש להם תפקידים זהים בין המערכת הצבאית למערכת האזרחית. למרות זאת היתה (ועדיין קיימת בחלק מהמקרים) הפרדה ברורה בין המוסדות האזרחיים למוסדות המנוהלים ונשלטים על ידי הצבא בעצמו.
אבל במהלך השנים הלכה והתעמעמה, בתחומים רבים, ההפרדה הזאת. במרבית המקרים, הדבר התרחש כאשר הממונים על התקציבים ועל קביעת המדיניות בצבא, תפסו את חוסר התוחלת בהתנהלות הזאת.
בחלק מהמקרים, הדבר התרחש בגלל מחסור באנשי מקצוע, והחלטה עקרונית של הצבא להוציא עבודות או תפקידים מסוימים למיקור חוץ. הדבר בולט במיוחד בתחום הטיפול הרפואי. אם עד לפני כמה שנים הרופא הצבאי היה הסמכות העליונה במתן חופשת מחלה לחייל, הרי שהיום, גם רופא משפחה יכול לאשר חופשה כאמור לעיל.
ההפרדה בין הרפואה הצבאית לרפואה האזרחית, אף שהיא עדיין קיימת, הולכת ומאבדת את הגבולות שלה. ואולם בתחום המשפט, ההפרדה הזאת עדיין מתקיימת, ובמידה רבה של צדק. יש בתי משפט צבאיים ובתי דין צבאיים, ויש עורכי דין צבאיים, אשר רק הם יכולים להופיע בפני בתי משפט צבאיים. בכל אלה נעסוק בהמשך המאמר.
חייל שעבר על חוקי השיפוט הצבאיים (חש”צ) יישפט בפני שופטים צבאיים, בבית משפט צבאי. זאת, גם אם מדובר במקרים חמורים במיוחד או בעבירות פליליות, שבכל מקרה אחר מי שביצע אותן יישפט בפני בית משפט אזרחי. הפרשה הזכורה ביותר מהשנים האחרונות שעלתה לכותרות בהקשר הזה, היא פרשת אלאור אזריה, שלכאורה הרג פעיל טרור לאחר שכבר היה מנוטרל ולאחר שניתנה פקודה להפסיק אש.
המשפט נערך בבית משפט צבאי, ופסק הדין ניתן על ידי שופטים השייכים למערכת הצבאית. מנגד, בית משפט צבאי אמון על הבאה לדין של עבריינים משטחי יהודה ושומרון אשר עליהם לא חל החוק הישראלי, ולפיכך אין אפשרות להביא אותם למשפט בישראל.
בהקשרים הללו, עורך דין צבאי אמון בעיקר על הגנה על חיילים או אזרחים עובדי צה”ל, בבית משפט צבאי. לחילופין, הוא אמון על הייצוג שלהם במקרים שבהם החיילים, הקצינים או אזרחים עובדי צה”ל מגישים תביעה כנגד הצבא. בנסיבות מסוימות.
עורך דין צבאי הוא עורך דין המוסמך להופיע בפני בתי הדין הצבאיים, על מנת לייצג חיילים בשירות סדיר או בשירות קבע, כמו גם מלש”בים (מועמדים לשירות ביטחון) או אזרחים עובדי צה”ל במגוון רחב של נושאים. בתחום הפלילי – עורך דין צבאי מייצג את מרשו במהלך חקירות מצ”ח (משטרה צבאית חוקרת – המקבילים לבלשים במשטרה), וכן ייצוג נאשמים בעבירות פלילית בבתי הדין הצבאיים כאמור לעיל.
עורך דין כאמור מייצג גם חיילים הכלואים בבתי הכלא הצבאיים, כאשר נדרשת פנייה לוועדות רפואיות, ועדות התאמה וועדות סמים בבתי הכלא. בנוסף מייצגים עורכי דין צבאיים גם חיילים או מלש”בים בהליכי פטור משירות בצה”ל, פניות לגורמי הנפש בכלא ובכלל במהלך השירות הצבאי. כל זאת, בנוסף למקרים רבים אחרים בהם נאשמים חיילים או מלש”בים לפני שירות, או כאלה הנאשמים בעריקות ומעוניינים ליישר את ההדורים עם שלטונות הצבא.
בנוסף להגנה על חיילים הזקוקים לה, עו”ד צבאי מסייע לחיילים, נגדים, קצינים ואזרחים עובדי צה”ל בתביעות כנגד משרד הביטחון, במגוון רחב של נושאים. התביעות הן לרוב על רקע הידרדרות הבריאות של התובעים בעקבות חשיפה לחומרים מסוכנים, אופי השירות ועוד.
המקרה הזכור ביותר כנגד משרד הביטחון הוא תביעה של אנשי שייטת שהוכרחו לצלול בנחל הקישון, שעד לפני כמה שנים היה המקום המזוהם ביותר במדינת ישראל, וחלקם הגדול חלה במחלות שונות ומשונות. למרבה הצער, יש מקרים רבים אחרים שמסיבות ברורות אינם מגיעים לידיעת התקשורת ובכלל.
עורך דין צבאי הוא איש מקצוע המכיר על בוריה את המערכת הצבאית ומתמחה בטיפול במגוון רחב של אוכלוסיות, תוך שהוא מסתמך בעיקר על חש”צ ועל פקודות קיימות, שאמורות לכסות את כל תחומי הפעילות האפשריים. זה המקום לציין שאף שהביטוי “חש”צ” נשמע מצומצם, מדובר למעשה על מערכת חוקים ענפה המכסה כמעט את כל תחומי החיים והפעילות בצבא.
עורך דין צבאי יכול לייצג חיילים ומלש”בים גם בפני בתי המשפט בישראל. עם זאת, עורך דין שאיננו מכיר את החוקים והפקודות הקשורים בצבא, אינו יכול בשום פנים ואופן לייצג חייל, לא כל שכן בפני שלטונות הצבא. למען הסר ספק – עורך דין המעוניין להופיע בפני בתי דין או בתי משפט צבאיים, חייב לקבל אישור מיוחד לכך. האישור הוא אישור קבוע להופיע בפני בתי משפט או בתי דין צבאיים.
המערכת הצבאית הינה גוף שאמור לטפל בכל הבעיות ובכל מגוון המצבים שבהם עלול חייל במהלך השירות הצבאי שלו להיתקל. בהיותו בשירות צבאי החייל הוא, במובנים רבים, רכוש צה”ל. משכך הדבר, עבירות רבות שהחייל עלול לבצע, יש להן נקודות השקה רבות למערכת הצבאית.
ההעדפה היא, לפיכך, שהצבא ישפוט חייל גם על עבירות שביצע לכאורה בעת שלא היה במדים והתבצעו בתחום האזרחי, ולא להניח לשופטים אזרחיים לשפוט חייל בביצוע עבירה, גם על עבירות הקשורות בצבא. זאת, בעיקר כדי להימנע מחשיפה של עובדות או נתונים אשר השתיקה יפה להם, בפני שופטים שחלקם עלול להתגלות כבלתי מוסמכים לטפל בכגון אלה.
חוק השיפוט הצבאי הוא כלל מערכת החוקים המחייבת כל חייל בשירות סדיר או בקבע, וכן כל חייל מילואים בהיותו בתפקיד. כל קצין המועמד לתפקיד שיפוטי, או היכול לשמש כשופט צבאי במסגרת התפקיד שלו ובתוקף הדרגה שלו, חייב להכיר את חוק השיפוט הצבאי. באופן עקרוני, כפי שכבר הוזכר לעיל, כולל חוק השיפוט הצבאי סעיפים שהם מקבילים לחוק הישראלי התקף לגבי כל אזרח, תושב קבע או אזרח זר המתגורר במדינת ישראל ואשר ביצע עבירות בתחומה.
עם זאת, חלק ניכר מהסעיפים המחייבים את חיילי צה”ל בחוק השיפוט הצבאי אינם תקפים אלא בכל מה שנוגע לחיילים במדים ואינם קיימים כלל ועיקר בחוק האזרחי. עורך דין צבאי אשר יש לו אישור להופיע ולייצג חיילים במדים בפני בתי דין צבאיים, מכיר היטב את חוק השיפוט הצבאי.
חייל, מלש”ב או כל מי שנשפט על פי חוק השיפוט הצבאי ונמצא אשם, יכול לערער על פסק הדין ועל גזר הדין, לבית המשפט הצבאי לערעורים. בדרך כלל, בית המשפט הזה הוא הפוסק האחרון והוא זה אשר אחרי הפסיקה שלו אין כל אפשרות לנאשם שהורשע לפנות הלאה. עם זאת, במקרים חריגים עשויה לעמוד לנאשם שהורשע הזכות לפנות לבית המשפט הגבוה לצדק.
עם המקרים הללו ניתן למנות מקרים קשים במיוחד, חשובים במיוחד או מקרים שבהם יש בפסק הדין משום חידוש שאיתו לא התמודדה מערכת המשפט בישראל, הצבאית והאזרחית כאחת, ואשר לפסק הדין בעניין זה יש חשיבות עקרונית מהמעלה הראשונה. עורך דין צבאי מיומן ישקול, לאחר הרשעה של מרשו, את האפשרות לעתור לבית המשפט הצבאי לערעורים.
בתי המשפט הצבאיים, בניגוד לבתי הדין הצבאיים, הם הגוף השיפוטי האמור לסדיר את כלל הנושאים המשפטיים בשטחים אשר החוק הישראלי אינו חל עליהם. נכון להיום, מדובר באזור יהודה ושומרון בלבד. וגם שם, יש מקרים המועברים לטיפולה המשפטי של הרשות הפלשתינית, אם העבירות נעברו בשטחי A ואם אין בהם עניין בטחוני. באשר לשופטים – השופטים בבתי המשפט הצבאיים הם קציני צה”ל.
עם זאת, עורכי הדין במשפטים הללו אינם בהכרח אנשי צבא, אלא עורכי דין שנבחרו לשם כך על ידי הנאשמים עצמם, או על ידי ארגונים שהם מממנים את הייצוג המשפטי של הנאשמים. עורך דין צבאי, במקרה הזה, אין לו מקום ואין לו כל נגיעה למשפטים המתנהלים שם. עורך דין כזה יכול, בהיותו גם משפטן באזרחות, לייצג נאשמים או תובעים.
עורך דין צבאי הוא איש מקצוע אשר סיים את לימודי המשפטים במדינת ישראל, ואשר הוסמך לעריכת דין בישראל. עד כאן, המסלול הוא די דומה למסלול אשר אותו עובר כל עורך דין שסיים את לימודיו כחוק. ואולם כאן מתחיל ההבדל: על מנת לייצג ולסייע ללקוחות אשר הדיון בעניינים הוא במסגרת המשפט הצבאי חייב עורך דין צבאי להתמחות במשפט צבאי.
הדבר יכול להתבצע במסגרת ההתמחות, לאחר סיום התואר וקבלת ההסמכה בעריכת דין. כיוון שמערכת המשפט הצבאית היא נפרדת ממערכת המשפט האזרחית, ההתמחות היא בעלת חשיבות עליונה. זאת ועוד – עורך דין שלא עבר התמחות ואין לו ניסיון בנושא, לא יוכל לקבל אישור לשמש כעורך דין צבאי. מנגד, אין כל מניעה מעורך דין צבאי לעסוק בעניינים אזרחיים, ובתנאי שאלה נכללים בתחומי ההתמחות שלו.
על מנת שיוכל לייצג לקוחות בפני בתי הדין הצבאיים, בין אם במשפטים ובין אם בערעורים, חייב עורך דין צבאי לעבור הכשרה וכן להשתתף בהשתלמויות ובסמינרים שונים, הנערכים מעת לעת.
זאת, על מנת להרחיב את הידע וההבנה שלו בחוקי השיפוט הצבאיים ולהתעדכן בשינויים המתרחשים בחוק. בדרך כלל, עורכי דין צבאיים נמנים עם קבוצה ייחודית ועומדים גם בדרישות ביטחוניות המכשירות אותם לטפל גם בעניינים שיש בהם קשר עם ביטחון שדה.
חלק ניכר מן התפקידים המעניינים והנחשקים בצבא ההגנה לישראל, הם תפקידים אשר השירות בהם כפוף לבדיקת החייל ולאישור הסיווג הביטחוני שלו. מדובר בנושא מורכב, וההתנהלות של הצבא בעניין היא בהתאם לאופי של הסיווג הביטחוני הנדרש ולרמה שלו.
עם זאת, לא אחת קורה שחייל איננו מקבל את הסיווג הביטחוני המאפשר לו להגיע לקורס או לתפקיד הצבאי המעניין אותו. במקרים כאלה, פנייה לעורך דין מתאים להגשת ערעור על קביעת הסיווג הביטחוני היא הדבר הנכון. עורך דין צבאי יעשה ככל יכולתו על מנת להכשיר את החייל, תוך שהוא נוהג במלוא הרגישות הנובעת מהסיכונים הנובעים ממעשה הזה.
עד לפני כמה עשורים, פטור משירות ביטחון היה עלול להציב מגוון רחב של בעיות בפני מי שפטר עצמו משירות, או נמצא פטור ממנו מסיבות שונות. כתוצאה, אירע לא אחת שחיילים שאכן היו עשויים לקבל פטור משירות אילו דרשו אותו שירתו בצבא, לעיתים במחירים נפשיים ופיזיים לא פשוטים.
נכון להיום המצב שונה בתכלית, ואם הצבא נוכח שאזרח או תושב איננו מתאים לשירות, האדם הזה לא יגויס, או לחילופין ישוחרר שחרור מוקדם מהצבא. במקרים כאלה, ליווי של עורך דין צבאי מיומן עשוי לסייע לחייל לקבל פטור משירות על רקע בעיה רפואית, ולא על רקע נפשי. שכן חשוב להבין כי פטור על רקע נפשי עדיין עלול להציב בפני החייל בעיות עתידיות, בעיקר בכל הקשור בהעסקה בשירות המדינה, או בקבלת אישורים ורישיונות כאלה ואחרים.
גם בהיותם לובשי מדים ומשמשים בתפקידים שונים בצבא, החיילים הם עדיין בני אדם, וככאלה הם עלולים לעבור, שלא בטובתם, עבירות המביאות אותם אל דוכן הנאשמים. אם העבירות נעברו בהיותם לובשים מדים, הרי שהמשפט שלהם נערך בבית דין צבאי.
לפיכך, חיילים כאלה זקוקים לייצוג של עורך דין צבאי מקצועי ובעל ניסיון, אשר ידע איך להתמודד עם ההאשמות מצד אחד ולפעול על פי חוקי השיפוט הצבאי מצד שני. כאמור, חוקי השיפוט הצבאי עשויים להיות דומים, אבל הם בשום פנים אינם זהים לחוקים הרגילים, ודורשים הבנה והתייחסות מיוחדת, לטובת החייל הנאשם.
אחת העבירות הקשות שכל צבא בעולם, ובכלל זה צה”ל, מתייחס אליהן בחומרה, היא בעיה של עריקה. עריק יכול להיות חייל שנקרא לשירות ולא התייצב לצווי הקריאה, או לא התייצב לתחילת השירות הצבאי שלו לאחר שנקרא, ואין בידו שום אישור או היתר שלא להתייצב לשירות.
לחילופין, עריק הוא חייל תוך כדי השירות, אשר ברח מהיחידה שלו, או לא חזר אליה לאחר חופשה. בשלב הראשון חייל כזה נחשב לנפקד, ורק בחלוף הזמן הוא הופך לעריק. עורך דין צבאי אשר מכיר את הנושא, עשוי לסייע לחייל למצוא פתרון הולם למצב שלו, או לצאת בעונש קל.
בניגוד לצה”ל של העשורים הראשונים לאחר קום המדינה, הצבא כיום הוא קשוב ומכיל. במקרים רבים מתברר שהעריקה, שהיא כשלעצמה עבירה חמורה, נובעת מנסיבות מקלות שונות העשויות להביא לכך שהעונש לעריק יהיה בסיכומו של עניין מינורי.
אנשי קבע הם אנשים אשר חתמו על חוזה שירות עם הצבא, שיש לו תאריך יעד קבוע מראש לסיום. לרוב פורשים חיילי קבע בתום החוזה, או לחילופין יכולים להאריך אותו לתקופת שירות נוספת, ככל שתהיה הסכמה על הארכת תקופת השירות בינם לבין הצבא.
עם זאת, יש לא מעט מקרים שבהם מתעוררת מחלוקת בין איש הקבע לבין שלטונות הצבא. במקרים כאלה, עשוי איש הקבע בעצמו לדרוש הפרת חוזה, עם כל המשתמע ממנה. עבור הצבא הבקשה עלולה להציב בעיות לא פשוטות, בעיקר בתפקידים או במקצועות שבהם יש קושי למצוא קצין או נגד אשר ימלא את התפקיד שאותו איש הקבע המבקש התרת חוזה.
במקרים כאלה, שלטונות הצבא עלולים להפעיל לחצים משמעותיים על החייל להמשיך בתפקידו. עורך דין צבאי שמכיר את הנושא, עשוי למצוא את הדרך להגיע להסכמה מול שלטונות הצבא, או לייצג את החייל במקרים שהממונים על החייל מדרדרים את הנושא לרמה המשפטית. לרוב, עורך דין צבאי עשוי למצוא פתרונות הולמים ולהוציא את מרשו באופן הטוב ביותר האפשרי מהמצב שנוצר.
בניגוד למצב שתואר לעיל, של חייל איכותי המעוניין לעזוב והצבא מונע זאת ממנו, יש מצב הפוך שבו חייל או קצין מושעה, או מודח מתפקידו עקב מגוון רחב של סיבות – החל מאי התאמה לתפקיד, עבור דרך ביצוע עבירה המחייבת הדחה או השעיה וכלה בהאשמה שבגינה מועבר קצין, נגד או חייל מתפקידו עוד בטרם התברר העניין כל צרכו.
בכל אחד מהמקרים הללו, עורך דין צבאי המלווה את החייל עושה ככל יכולתו על מנת לחלץ את החייל ממצב ביש, שלעיתים מתברר שהחייל לא אשם בו כלל ועיקר, או שמידת האשמה שלו קטנה לאין ערוך מזאת שייחסו לו שלטונות הצבא מלכתחילה.
אחד התפקידים החשובים והמשמעותיים ביותר אשר עורך דין צבאי עשוי למלא, הוא בייצוג של קצין או חייל בתביעה מול משרד הביטחון. בדרך כלל מדובר בתביעה להכרה בקצין, בנגד, באזרח עובד צה”ל או בחייל כנכה צה”ל, ובסיוע לחייל בהשגת אחוזי הנכות הגבוהים ביותר האפשריים לאור חומרת הפגיעה או הנכות שנוצרה בגללה. מצד אחד, הצבא מתגמל כל אזרח עובד צה”ל, חייל או קצין אשר נפגעו כתוצאה ישירה של מילוי תפקידם.
מצד שני, ההתדיינויות באשר לגובה אחוזי הנכות עלולות להיות קשוחות מאוד. זאת, במידה רבה של צדק מבחינת הצבא. עורך דין צבאי מקצועי מסייע ביישור ההדורים ובהשגת התוצאות הנדרשות עבור החייל שנפגע. ככל שעורך הדין מכיר טוב יותר את הנושא ואת המעורבים בו, וככל שהידיעה שלו את החוק היא טובה ומקיפה יותר, כך הסיכויים להצלחה התביעה יהיו גבוהים יותר.
במרבית התביעות של חיילים כנגד שלטונות הצבא, יש צורך בעורך דין מקצועי במיוחד, המכיר היטב את הנושא הנדון וייצג טוב יותר את החייל. כאשר ניגשים לבחירה של עורך דין צבאי מקצועי, או של משרד עורכי דין שייצג את החייל, חשוב לדעת אם עורך הדין המועמד לבחירה אכן מכיר את המטריה ואכן יכול למלא את התפקיד שלו בצורה הטובה ביותר, לטובת החייל.
בנוסף, חשוב שבין עורך הדין המועמד לייצג את החייל לבין החייל עצמו תהיה כימיה וייווצר קשר בלתי אמצעי ומקצועי, אשר יסייע ביצירת אמון הדדי. האמון הזה הוא נדבך חשוב בדרך להשגת המטרה. עורך דין צבאי מיומן אמור להתמחות בנושאים כלליים בענייני צבא, ולהכיר היטב את הנושא הספציפי הקשור בתביעה. לפעמים, עודך הדין הזה הוא ההבדל בין פסיקה שמקפחת את החייל, לבין תביעה שהסתיימה בהצלחה ועשתה צדק עם חייל שנפגע בעת שתרם לחברה ולמדינה.
לא אחת קורה שהליך משפטי שהחל בערכאות נמוכות, הופך למקרה מוכר ועולה בערכאות השונות. בדרך כלל, חייל רשאי לערער על גזר הדין לערכאות גבוהות יותר, כולל בית המשפט לערעורים. במקרים מיוחדים, חייל או הנציגים שלו רשאים אפילו לפנות לקבלת סעד מבית המשפט הגבוה לצדק.
עם זאת, אם אין מדבר במקרה תקדימי או בעל חשיבות מיוחדת, הדיון לא יגיע לבג”צ. כך או אחרת, עורך דין צבאי אמור ללוות את מרשו לאורך כל הדרך ולייצג אותו עד למיצוי ההליכים והשגת התוצאות הרצויות. גם כאשר החייל נמצא אשם בעבירה, עורך הדין הצבאי עשוי לסייע לחייל בהקטנת הענישה ובהשגת פסק דין שיהלום יותר את הרצונות של הנאשם.
ככל שעורך הדין מיומן יותר, כך התוצאה הסופית עשויה להיות טובה יותר לנאשם. במקרה של תביעת נכות מצה”ל, עורך דין מייצג כמובן, את התובע ולא את שלטונות הצבא.
אף שנושא הפטור משירות בצה”ל נסקר לעיל, חשוב לחזור ולהתמקד בו. זאת, לאור השינויים החברתיים והתגברות הנסיבות המאפשרות פטור. כבר הוזכר לעיל נושא הפטור הרפואי, שהוא עדיף על פטור על רקע נפשי. בנושא הזה חשוב להזכיר, כי בעידן המודרני הצבא מתייחס לכישורים של החייל ולא תמיד למצבו הפיזי.
כך לדוגמא, יכול להיות משפטן נכה, או איש עם כישורים שונים שיגויס לתפקידים רגישים כאלה ואחרים למרות מגבלה פיזית כזאת או אחרת שהוא סובל ממנה. לפיכך, חשוב לפעול לכך שהמועמד לשירות ביטחון או החייל יזכו למלוא הזכויות שלהם בעת השירות הצבאי. חייל שמשרת בניגוד לרצונו, עלול להזיק יותר מאשר להועיל.
מצד שני, הימנעות משירות עלולה להציב בפניו מגבלות רבות בהמשך החיים. עורך דין צבאי מקצועי חייב לפעול ברגישות ובנחישות לטובת הלקוח שלו, במטרה להשיג עבורו את התוצאות הטובות והחיוביות ביותר.
לפני שבוחרים עורך דין צבאי, חשוב, כפי שכבר הוזכר לעיל, לבדוק את ההכשרה שלו, בנוסף להתאמה ולכימיה בינו לבין הלקוח שלו. בנוסף, יש חשיבות לעובדה שלעורך הדין יש ניסיון דווקא בסוג המקרים שלגביהם פנה הלקוח לשירותיו.
אם יש לך עניין בקבלת ייצוג משפטי של עורך דין צבאי מנוסה ובעל תושייה, כדאי ליצור קשר בהקדם עם עו”ד צבאי ולעשות צעד חשוב להיחלצות מבעיה לא פשוטה, או לחילופין להצליח בהגשת תביעה כנגד שלטונות הצבא. עורך דין צבאי ילווה אותך לאורך כל הדרך, עד להשגת התוצאה הטובה ביותר האפשרית לאור הנסיבות ופרטי המקרה הספציפיים שלך.
עורכי דין מומלצים בתחום צבא וביטחון: עו”ד צבאי מירי יעקב גביש | עו”ד תביעות משרד הביטחון גרינברג
חיילי המילואים של צבא ההגנה לישראל ממלאים תפקיד חשוב ומשמעותי ביותר בשמירה על בטחון המדינה. צווי המילואים שנשלחים אל החיילים, לצרכי אימונים או השתתפות בלחימה,
ולת”ם – ועדה לתיאום מילואים – בארץ פועלות מספר ועדות כאלה, כולן מבסיס תל השומר. תפקידן של ועדות אלה הוא לשמור על האיזון העדין בין
מדינת ישראל מעוניינת בהחזרת תושבים, שעזבו את הארץ לטופב מגורים ועבודה בארץ אחרת ולכן מעניקה הטבות במישורים שונים לתושבים חוזרים, במגוון תחומים, ביניהם גם שירות
היות ואנחנו נמצאים באמצע המזרח התיכון ושכנינו אינם אוהדינו, כל אזרח בארץ (אלא אם כן קיבל פטור) חייב בימי מילואים על פי חוק. מה מטרת
במדינת ישראל אומנם שירות המילואים הינו חובה עבור לא מעט אנשים, אך ראשית, לא כל מי שמילא תפקיד מסוים בתור חייל סדיר יידרש לעשות גם
מעבר לכך ששירות המילואים הוא חובה על פי חוק, הצבא עשוי גם לגייסכם בעת חירום. על כל מקרה, חשוב לזכור כי בתור חיילי מילואים אתם
במדינת ישראל לא רק שהשירות הצבאי הינו חובה, אלא חובה גם לעשות מילואים מידי שנה. אומנם זה נכון שככל שעוברות השנים מספר האנשים שעושים מילואים
במדינת ישראל המוקפת אויבים, שבה מבצעים ומלחמות הם חלק מהשגרה, על צבא ההגנה לישראל לתחזק כוח מילואים חזק ומשמעותי, שיוכל לסייע בעתות חירום. שירות מילואים
ועדות לתיאום מילואים – ולת”ם – פועלות במרכז השירות לחיילי מילואים בבסיס תל השומר ותפקידן להחליט האם שירות המילואים הכרחי ואינו פוגע בתפקוד התקין של
לפי התיקונים לחוק שירות מילואים מ-2008, גיל הפטור ממילואים לחוגרים הוא 40, לקצינים 45 ולנשים 38, אבל יש תפקידים חריגים שבהם שירות המילואים נמשך עד
חיילי המילואים הנמצאים בשירות פעיל, משוייכים ליחידה בהם הם ביצעו את השירות הסדיר או את שירות הקבע שלהם. היות ואוכלוסיית חיילי המילואים מורכבת ממגוון רחב
מגיע הקיץ, אתם מריחים את החופש באופק, כבר מפנטזים על הטיול שתכננתם, חושבים מה לארוז, קוראים על מסלולים ייעודיים ואטרקציות מומלצות אך פתאום מגיע צו
חיילי המילואים של צבא ההגנה לישראל, ממלאים תפקיד חשוב בשמירה על בטחון המדינה ואזרחיה. חיילי המילואים הם כוח עזר המסייע לחיילי שירות החובה והקבע בצבא
כישראלים, רובינו בעל מכנה משותף אחד (לפחות) – כולנו (או לפחות רובינו) צריכים וצריכות להתגייס לצבא בגיל 18. המסלול חיים הישראלי הממוצע מתחיל בסיום התיכון,
כולנו יודעים כמה אירוע משפחתי יכול להיות דבר מרגש וחשוב ועד כמה היעדרות ממנו יכולה להיות קריטית לחוויה המשפחתית, או להורים שעושים פרצוף כשעוד פעם
חיילי המילואים, הממלאים תפקיד חשוב במערכת הצבאית, הן באימונים והן בעתות חירום, זכאים למגוון הטבות והקלות, בהתאם למצבם המשפחתי, הבריאותי ועוד. במאמר זה נפרט על
התגייסתם, שירתם את המדינה במשך שנתיים\שלוש שנים או יותר, השתחררתם מהצבא, ועכשיו – מילואים. מגיע לכם צו מילואים אך יש לכם סיבה רפואית שמונעת ממכם
בין אם מדובר במקרה מוצדק מבחינתכם או פחות, פטור מחמת התנהגות רעה ניתן לחיילים וחיילות מהצבא, אך שימו לב כי ישנן גם השלכות אפשריות. למשל,
החיים הם דינמיים ומשתנים, ולפעמים אנחנו יכולים למצוא את עצמנו לפתע לא כשירים לשירות מילואים. בין אם מדובר בבעיה בעלת רקע רפואי או פסיכיאטרי, עורך
חלקנו מתייחסים אל שירות המילואים בתור משהו שאפילו מהנה, בעוד שחלק מהאנשים מעדיפים לקבל פטור. פטור ממילואים בעקבות מעבר תפקיד (תפקיד שאינו רלוונטי), מתקבל כאשר
במדינה הקטנה שלנו, לצערנו הרב, רבים מכירים את השכול מקרוב. מלחמות ישראל והשמירה השוטפת על ביטחון המדינה גובים את חייהם של חיילים רבים. הכאב והקושי
מילואים הינם חלק ניכר מהווי הישראלי, כעקרון כל חייל שמשתחרר מהצבא נדרש להתייצב למילואים לכל הפחות פעם או פעמיים בשנה. כמות ימי המילואים ותדירותם משתנה
חיילים משוחררים ככלל מוגדרים כחיילי מילואים עם תום תקופת השירות הצבאי הסדיר שלהם, או עם תום תקופת שירות הקבע. אולם, במהלך חייהם הבוגרים מתרחשים בהם
אם שוחררתם מהשירות הסדיר מכל סיבה שהיא, אתם כמובן גם תהיו משוחררים משירות המילואים. פטור ממילואים על בסיס פטור משירות סדיר ניתן מתוך סיבות רפואיות,
אם אתם גרים במדינת ישראל, כנראה שאתם הולכים להתגייס או התגייסתם לצבא. מגיע גיל 18, וכל ילד או ילדה יודעים שזה הרגע לעצור את החיים
מעמדה המיוחד של ישראל, כמדינה עם רקע ביטחוני רגיש במיוחד, הזקוקה להגנה ביטחונית סביב השעון, דורש ממנה לתחזק צבא פעיל, מתורגל ומוכן באופן קבוע להגנה,
עם תום השירות הצבאי, הופכים חיילי צבא ההגנה לישראל למשרתי מילואים, אותם ניתן לגייס לימים של אימונים, וכן ללקיחת חלק במבצעים ומלחמות. לצערנו, חיילי המילואים
חיילי המילואים מהווים חלב חשוב ובלתי נפרד מצבא ההגנה לישראל. לאחר שחרורם, ממשיכים חיילי המילואים לקבל צווי קריאה להתייצבות בשירות מילואים, המהווה בשבילם גם חובה
לצבא ההגנה לישראל מערך מילואים מפואר וגדול, ולו תפקיד משמעותי ביותר בבטחון המדינה. מערך המילואים מהווה כוח חשוב במצבי חירום. הצבא והמדינה דואגים למגוון רחב
אנחנו גרים בישראל וכידוע לכולנו, מעבר ליתרונות שבארצנו הקטנטונת, כולנו (כמעט) בעל מכנה משותף – כולנו צריכים וצריכות להתגייס לצבא. כידוע, מגיע גיל 18, וכנראה
אז אם אתה משרת במילואים ואשתך בהריון בחודש תשיעי – הגעת למקום הנכון. כמו שכולנו יודעים השירות בצבא בישראל הוא חובה, וכל איש ואישה שמגיעים
חיילי המילואים בישראל ממלאים תפקיד חשוב במערך הבטחוני במדינה, ומשמשים כוח עזר משמעותי בזמני חירום. אולם, היות ומדובר באנשים שסיימו את המסגרת הצבאית הסדירה, וכבר
יום הגיוס, לחץ, התרגשות, בקו”ם, מדים, טירונות, קורס, הכשרה, חפיפה, סדיר, עוד קורס, שבתות ואז סוף סוך מגיע ה – שחרור. אז אתם משתחררים מהצבא
זוגות המנסים להיכנס להריון מעל שנה ללא הצלחה, מוגדרים כסובלים מבעיות פוריות. במידה והאישה עברה את גיל 35, היא תוכל לקבל את ההגדרה הרשמית לאחר
חלק בלתי נפרד מהשירות הצבאי, שירות החובה במדינת ישראל, הוא שירות המילואים שמגיע לאחר השחרור. לשירות המילואים קיימים כל מיני פטורים המאפשרם לסיים את השירות,
אם אתם משרתים במילואים, ואתם מרגישים שחל שינוי במצבכם הרפואי אשר אינו מאפשר לכם לעשות את התפקיד הקבוע שלכם במילואים, עומדת בפניכם אפשרות לשנות את
חיפשתם, מצאתם, התרגשתם, התראיינתם, נלחצתם, חיכיתם, התקבלתם – וסוף סוף העבודה החדשה שכל כך רציתם אמורה להתחיל. רק שבאופן מפתיע, ממש לפני שההתחלה החדשה מתניעה
חיילי המילואים, המשרתים את המדינה בצבא ההגנה לישראל למשך עוד שנים רבות לאחר השחרור, זכאים למגוון רחב של זכויות, המאפשרות להם להמשיך את הלך החיים
אחרי שנים רבות בהן תרמו ממרצם וזמנם, חיילי מילואים רבים מגיעים לשלב בו הם מבקשים פטור ממילואים. הבקשה לפטור ממילואים היא תהליך שלוקח זמן ולעיתים
חיילי מילואים רבים אשר עוברים שינויים בחייהם, רשאים להגיש בקשה על מנת לקבל פטור קבוע משירות מילואים. הסיבות לבקשת פטור קבוע משירות מילואים הן רבות
אנשים רבים אומרים שהשירות הצבאי משנה בצורה משמעותית את עורך חייו של אדם. רבים מתבגרים בצורה משמעותית מאוד בשל החוויות שחוו במהלך השירות הצבאי שלהם.