בין אם העובד ביצע עבירת תנועה עם הרכב של החברה, או שמא הוא אפילו חלילה היה מעורב בתאונת דרכים, מדובר בסיטואציה לא נעימה שמצריכה ממכם מספר פעולות.
מה תעשו במקרים אלו שבהם עובד החברה נתפס עובר עבירת תנועה? בואו נסביר.
כבישי ישראל עמוסים במכוניות ובתחבורה ציבורית, וכיאה למדינה קטנה, כולנו מתמודדים תמיד עם פקקי תנועה וצירי תנועה עומסים בחלקים רבים בארץ.
עם לא מעט סטרס בכבישים ולחצים של אנשים להגיע ליעדם כל יום וכל בוקר, לדאבוננו גם תאונות דרכים מתרחשות, עבירות תנועה מתבצעות ונהגים לא פעם מסכנים נהגים אחרים על הכביש.
וכשמדובר ברכבי חברה, או אפילו ברכבי שליחויות, לפעמים הנטייה הטבעית של הנהג היא להגיע כמה שיותר מהר מנקודה X לנקודה Y.
מה קורה אם נגרמה תאונה בדרך, או אולי אפילו תאונת דרכים? נסביר.
עובד ביצע עבירת תנועה ברכב חברה: מי אשם?
בין אם עובד החברה מבצע שליחויות ברכב מסוג פיג'ו בוקסר או בכל רכב אחר, חשוב מאוד לדעת ולהכיר את הסיפור הבא. אנחנו לא נזכיר כאן שמות ומותגים, אבל בעבר, חברת ביטוח מוכרת בישראל תבעה חברת שליחויות מזון בגין עבירת תנועה שעובד חברת המזון ביצע במהלך שליחויות.
העבירה עצמה הייתה נהיגה ללא רישיון נהיגה בתוקף ומעורבות בתאונה, מה שבעלי החברה ידעו או לא ידעו (את העובדה שלנהג החברה לא היה רישיון נהיגה בתוקף), תיכף תבינו מדוע זה בכלל לא רלוונטי מבחינת בית המשפט.
אז מה בית המשפט פסק במקרה המתואר לעיל?
מסתבר כי במקרה הנ"ל, בית המשפט פסק לטובת חברת הביטוח שתבעה למעלה מ-35,000 ₪ מאותה חברת שליחויות מזון. מדוע? ובכן, מסתבר כי על פי החוק, אם עובד החברה ביצע איזושהי עבירת תנועה במהלך עבודתו ובצמוד לאישור המעסיק של אותה הנסיעה, בית המשפט יכול להטיל את האחריות על המעסיק ולא על הנהג.
מאחר שמדובר למעשה בביצוע של מעשה לא נאות אשר המעסיק אישר לנהג לבצע (נסיעת עבודה ללא רישיון נהיגה בתוקף), בית המשפט במקרה הנ"ל החליט כי כל האחריות מוטלת על החברה עצמה. אנו מבינים מכך דבר מאוד פשוט, בית המשפט למעשה אומר לבעלי החברות, במילים פשוטות, שהאחריות לבדוק את כשירותם של הנהגים – היא על החברה!
סוגי נסיעות עבודה ונסיעות פרטיות עם רכבי חברה
בימינו הטכנולוגיים, קיימות שיטות ודרכים לברר ולשפר את כשירותם של נהגים בחברה. מעבר לכך שזה בסיסי לגמרי לבדוק את רישיון הנהיגה של עובדי החברה, בחברות רבות גם שולחים את העובדים לשלל קורסים לשיפור מיומנויות הנהיגה, להדרכות בנושא נהיגה בטוחה ועוד.
חשוב להבין כי במקרים רבים, האחריות על עבירות שמבצעים נהגים במהלך עבודה, תהיה על החברה. אבל, וזה אבל חשוב, יחד עם האחריות המוטלת על בעלי החברה במקרים מסוימים, במקרים אחרים נהגים מבצעים עבירות ברכבי החברה למרות שברגע העבירה לא התבצעה נסיעת עבודה באישור המעסיק.
בואו ניתן דוגמה לסוגי נסיעות עם רכבי חברה
למשל, נניח שעובד חברה נוסע הביתה ברכב החברה ומתבצעת עבירת תנועה, או חמור מכך, חלילה הוא מעורב בתאונת דרכים. במקרים אלו בית המשפט עשוי שלא להטיל את האחריות על בעלי החברה, שכן מדובר בנסיעה סטנדרטית לצרכי ולמטרת הגעה לבית.
מן הסתם, בעלי החברה אישרו את אותה הנסיעה מכיוון שמדובר בנסיעה הביתה של עובד החברה. אבל בית המשפט עשוי לפסוק במקרים אלו את העובדה, שלא היה מדובר בנסיעת עבודה שהמעסיק אישר. מאחר שזוהי נסיעה הביתה, לא מדובר בעצם בנסיעת עבודה.
אז מה נעשה במקרה של תאונה עם רכב חברה?
חשוב לציין, מה שאנחנו כותבים לכם כאן אינו מהווה איזשהו תחליף לייעוץ משפטי. מאחר שהנושאים המשפטיים האלו מורכבים מדי בכדי לפשט אותם על דף מילים אחד, אנחנו כמובן ממליצים לקבל ייעוץ משפטי במקרה של תביעה כזאת או אחרת.
לבסוף, מה שתצטרכו לעשות זה כנראה לפנות לחברת הביטוח, אולי גם לשירותיו של עורך דין נזיקין, תלוי מה סוג הבעיה בדיוק. מאחלים לכם נסיעה בטוחה ומהנה, בהצלחה!