עבירות תנועה צבאיות – דברים שכדאי לדעת
ההליך המשפטי
שלא כמו אזרח רגיל, חייל העובר על חוקי התנועה של הרשות הלאומית לתאונות בדרכים במסגרת שירותו הצבאי על ידי רכב צבאי או בתוך בסיס צבאי, מסתכן בהעמדתו לדין. בפני החייל אשר הועמד לדין שאינו משמעתי, (בשל עבירה שאינה פשוטה, החורגת מגבולות הדין המשמעתי) עומדות מספר אפשרויות. האחת – להודות במעשיו, והשנייה – לפתוח בהליך הוכחות.
במידה ויבחר להודות במיוחס לו – יעבור הדיון הישר אל שלב הטיעונים לעונש – בו יוכל החייל להעלות טענות על נסיבות אישיות שאינן קשורות למקרה, אשר עשויות להשפיע על העונש שיקבל. במידה ויבחר החייל לפתוח בהליך הוכחות – יהא עליו להוכיח מדוע העבירה שביצע לכאורה, לא קרתה, או הייתה שונה מהמתואר באישום.
ייצוג משפטי על ידי סניגור
במרבית המקרים – הדיון בעניינו של חייל שעבר עבירת תנועה יתקיים בהיעדר הצדדים, כלומר, בלא נוכחות של תובע צבאי, ובלא נוכחות של סניגור. במקום זאת, יתקיים הדיון בנוכחות החייל הנאשם, ובנוכחות השופט. קיימת גם אפשרות של משפט בלא נוכחות הנאשם.
במקרים מועטים בלבד מוחלט כי יש צורך בנוכחות צדדים, ואז קיימת חובה כי החייל ייוצג על ידי סניגור, אלא אם בחר לייצג את עצמו, והתביעה מיוצגת על ידי התביעה הצבאית. ובכל זאת, ישנה אפשרות נוספת של התערבות מצד הסניגור גם ללא נוכחות במשפט עצמו, כמייצג של צד. אפשרות זו נקראת ייעוץ משפטי.
ייעוץ משפטי
הייעוץ המשפטי עשוי לשמש את החייל בכל סוגי המקרים המתוארים לעיל – החל מהודאה ומעבר ישיר לטיעונים לעונש, וכלה בניהול הוכחות מלא. תפקיד הסניגור הוא ייעוץ בכל חלקי המשפט: במקרה הראשון שתואר, שבו בוחר החייל להודות במיוחס לו, על עורך הדין הצבאי לסייע לחייל להביא בפני השופט את כלל הנסיבות האישיות שעשויות להביא להקלה בעונשו.
במקרה של ניהול הוכחות, יביא עורך הדין הצבאי לבחינה את כלל הנסיבות שהיו עלולות להביא לטעות בזיהוי העבירה ואו הנאשם, דרך דוחות משטרה, מכמונות מהירות, מצלמות, ועוד. במקרה של משפט בהיעדר הנאשם, ייעץ הסניגור לנאשם בנוגע למסמכים והמלצות ממפקדים ומעסיקים אותם עליו להביא לעיון בפני השופט.
הסדר טיעון
דרך נוספת העומדת בפני חייל שהואשם בעבירות תעבורה היא הסדר טיעון. על מנת לגבש הסכם טיעון הוגן עם התביעה, במסגרתו יודה החייל הנאשם במיוחס לו ויקבל עונש מופחת, יש צורך בקבלת יעוץ מקצועי מעורך דין צבאי אשר מכיר את הפסיקה בעניין, ואת הענישה הנהוגה במקרים הדומים לעבירה שבוצעה לכאורה. במקרה זה, תפקיד הסנגור יהיה לבחון את כל נסיבות המקרה, למצוא פסיקה תקדימית דומה, ובהתאם לעזור לנאשם לגבש הסכם טיעון הוגן על התביעה הצבאית.