תביעה לפינוי מושכר הינה תביעה המוגשת בהליך מזורז שתכליתה לברר תביעות פינוי בהיעדר של מחלוקת עובדתית מורכבת. במסגרת ההליך ניתן לתבוע סעד לפינוי ולא ניתן לכלול בתביעה מסוג זה סעד לתשלום דמי שכירות או תשלום על נזקים לנכס. במאמר זה נרחיב לגבי המקרים בהם ניתן להגיש את התביעה, שלבים שיש לעמוד לאורך ההליך ועוד.
הליך מהיר במקרים מוגדרים
נין להגיש תביעה לפינוי מושכר בהליך מהיר לאחר אי תשלום שכר דירה או לאחר סירוב לפנות את המושכר עם תקופת השכירות. משך הזמן לפינוי המושכר בהליך משפטי נע בין מספר חודשים ועד שנה בדרך כלל. לאחר הגשת תביעה ניתן להגיע להסדר עם השוכר, במסגרתו יינתן פסק הדין המורה על פינוי וזה יעוכב כנגד תשלום הוצאות כל עוד השוכר משלם שכר דירה במועד.
במקרה כזה, כל מקרה של אי תשלום נוסף יאפשר למשכיר לנקוט בהליכי פינוי באופן מידי. למידע נוסף לגבי ההליך ומשמעויותיו ראו את אתר המידע לפינוי שוכרים בהרחבה.
הגשת כתב הגנה
טרם הגשת התביעה יש לספק לשוכר הזדמנות לתיקון ההפרה של ההסכם ולחילופין זמן לעזוב את הנכס טרם ההתקדמות בהליכים. מומלץ לשלוח מכתב התראה שנערך על ידי עורך דין המתמחה בתחום. לאחר הגשת התביעה יינתן לנתבע להגיש כתב הגנה בו יוכל לפרט את טיעוניו. הוא יכול לצרף תצהירי עדות ראשית של עדי הגנה, חוות דעת מומחה במידה ויש כזה ועוד.
פינוי כפוי
במידה והשוכר בחר שלא להתגונן, ניתן לעתור לבית המשפט בבקשה למתן פסק דין בהעדר הגנה. ימים לאחר המועד בו השוכר קיבל את פסק הדין, ניתן לפנות ללשכה להוצאה לפועל בבקשה לאכיפת פסק הדין והפעלת פינוי כפוי. גם את כתב התביעה וגם את פסק הדין לאר שניתן יש להגיש לשוכר באופן אישי, על מנת שניתן יהיה להתחיל באכיפה דרך לשכת הוצאה לפועל.
דיון בבית משפט
הדיון המשפטי לרוב יתקיים ביום אחד. בית המשפט רשאי לקבוע ימי דיונים נוספים במידת הצורך עד לסיום חקירת העדים. כל העדים שהגישו תצהירים נדרשים להתייצב בבית המשפט במועד שנקבע לדיון, אלא אם כן בית המשפט הורה אחרת. בית המשפט רשאי להגביל את משך החקירה של עד, אם בית המשפט סבור כי החקירה לא רלוונטית. לקריאה נוספת בנושא ראו כאן.
אכיפת פסק דין לפינוי מושכר
לסיכום הנושא, הליך של פינוי דייר המסרב להתפנות יחל רק לאחר שהתקבל פסק דין חלוט. כאשר חולף המועד הנקוב בפסק הדין לשוכר להתפנות, או לאחר 15 ימים מהמועד בו נמסר פסק הדין לדייר ניתן להפעיל את ההוצאה לפועל. לאחר שעבר המועד המוגדר בהודעת האזהרה ולאחר שנמסרה הודעת פינוי, לשכת ההוצאה לפועל תפעיל קבלן ביצוע מטעמה לפינוי בפועל.