דיני הגירושין בישראל משתנים ללא הרף. מרבית השינויים הינם שינויים קטנים יחסית אולם מקצתם דרמטיים במיוחד ומשנים הלכות במשפט הישראלי מן היסוד. בשנים האחרונות, התקבלו שלושה שיניים דרמטיים בדיני הגירושין בישראל. האחד בנושא חלוקת רכוש בין בני הזוג, השני בנושא דיוני משמורת ילדים והשלישי בנושא תשלומי מזונות. המשיכו לקרוא והתעדכנו בשיניים החשובים.
אל מי פונים
עוד קודם שנצלול אל השינויים עצמם, חשוב לדעת אל מי פונים כאשר צריכים עו"ד לדיני משפחה. התשובה היא שפונים אל עורכי הדין מהשורה הראשונה, מהמשרדים הטובים בתחום. פנו עוד היום אל משרד עו"ד טאוב ושות' ובקרו באתר המשרד בכתובת at-familylaw.co.il למציאת עורך הדין הטוב ביותר עבורכם.
בג"ץ הבוגדת
השינוי המשמעותי והטרי ביותר בדיני הגירושין בישראל, נקבע בבג"ץ הבוגדת. בעבר, נהגה הלכה בישראל ובפסיקת בית הדין הרבני לפיה בגידה של אחד מבני הזוג משפיעה על חלוקת הרכוש. ככלל, חזקת השיתוף וחוק יחסי ממון מוליכים לכך שמרבית הנכסים של בני הזוג יתאזנו שווה בשווה. כך, גם דירת מגורים אשר אחד מבני הזוג החזיק בה לפני הנישואין, תתחלק. אולם כאשר הגירושין נובעים עקב בגידה, החלוקה השוויונית משתנה.
בפסיקתו של בית המשפט מיום 24.10.22, קבע בית המשפט, בפעם השנייה, כי פסיקה של בית הדין הרבני בטלה וכי יש לבצע חלוקה שוויונית של הרכוש גם במקרים של "אי נאמנות מינית", כלשונו של פסק הדין. פסק דין זה משנה את דיני הגירושין בישראל ואת חלוקת הרכוש בין בני הזוג במקרים רבים.
הלכת שרגאי
גירושין ונישואין בישראל הינם בסמכות העדה הדתית בלבד. כתוצאה מכך, גירושין של בני זוג יהודים יבוצעו בבית הדין הרבני ולא בבית משפט. ישנם נושאים שניתן לכרוך לתביעת הגירושין, דוגמת חלוקת הרכוש בין בני הזוג, אשר יידונו אף הם בפני בית הדין.
בעבר, נהוג היה לכרוך לתביעת הגירושין אף את תביעת הסדרי המשמורת. כך, בית הדין היה קונה סמכות לדון גם בנושא משמורת הילדים אגב הדיון בגירושי הזוג. אולם הלכה זו שונתה בפסק דין שרגאי אשר נולדה ממנו הלכת שרגאי, הקובעת כי לא ניתן לכרוך תביעת משמורת לתביעת הגירושין. במשך שנים, ההלכה לא נאכפה.
בשנים האחרונות בית המשפט החל לאכוף את הלכת שרגאי. כתוצאה מכך, כיום, אי אפשר לדון בנושאי משמורת בפני בית הדין הרבני אלא בפני בית משפט למשפחה בלבד.
בע"מ 919/15
בע"מ 919 הוא אחד השינויים החשובים ביותר של העשור האחרון בדיני הגירושין. הפסיקה בבע"מ קובעת כי בניגוד למה שהיה נהוג, נטל המזונות לא יוטל בהכרח על האב. כאשר המשמורת על הילדים משותפת ואין פערי הכנסות ניכרים בין בני הזוג, האב יהיה פטור מחובת המזונות.
לסיכום
לסיכום, בשנים האחרונות חלו מספר שינויים בדיני הגירושין בישראל. חלו שינויים בנושאי חלוקת רכוש, בנושאי דיוני משמורת וכן בנושאי תשלומי מזונות.