חוק חדלות פירעון נכנס לתוקף ב-2019 והחליף את החוק הקודם של פשיטות רגל מבחינת הסדרי התשלומים לנושים השונים, החלוקה ביניהם וקיצור תהליכים. המאמר יעסוק ב-4 סעיפים שחשוב להכיר בחוק.
ההגדרה של חדלות פירעון
חדלות פירעון משקפת מצב כלכלי של גוף או אדם פרטי שפשט רגל והסתבך בחובות. על אותו גוף או אדם לפרוע את חובותיו ולשלם לנושים את החובות. מדובר על חובות להוצאה לפועל, לבנקים, למס הכנסה, לאנשים פרטיים, גופים ציבוריים ועוד. החדלות באה לידי ביטוי בהסכם הנעשה עם הנושים לגבי הסדר החובות ולצד זה המשך ניהול חיים תקינים ובריאים על מנת להמשיך ולפרנס בכבוד את המשפחה. המטרות של חוק חדלות פירעון למעשה מתבססות על הסדרת החובות ויציאה לדרך חדשה. לפרטים היכנסו לקישור.
1 – סעיף 375
מדובר על סעיף חשוב לשיקום כלכלי המתייחס לפושט הרגל לפני שנוקטים נגדו בהליכים משפטיים. לעומת זאת סעיף 163 ג-4 הוא צו המורה על פתיחת הליכים נגד פושט הרגל. סעיף זה מבטל את פקודת פשיטת הרגל שהייתה בחוק הקודם בו על פושט הרגל חלה המחאת זכויות.
2 – צמצום בירוקרטיה
באחד מסעיפי החוק ישנו סעיף שמטרתו לצמצם את הבירוקרטיה בכל הקשור לחדלות פירעון. כלומר, לבצע תהליך יעיל ומהיר שלא יתבע מהחייב להתרוצץ בין הגופים השונים על מנת להסדיר את חובותיו. לכן, גם מינו אדם שהוא ממונה מטעם המדינה על חדלות הפירעון.
3 – איזון בין החייב לנושים
סעיף נוסף עוסק באיזון בין החייבים לנושים, בין אם מדובר על תאגידים ובין אם על אנשים פרטיים. איזון זה כולל שיקום כלכלי הבא לידי ביטוי בתכנית כלכלית כתובה באמצעותה ייכתב הסדר התשלומים לנושים תוך שימוש ביתרה לצורך המשך תקין של קיום התאגיד או מחייה תקינה של האדם הפרטי. כלומר, מצד אחד מתחילים לשלם את החובות ומצד שני עוברים שיקום על מנת לדעת להתנהל מבחינה כלכלית. היתרון הוא שמקבלים על כך הקלות והסדרת תשלומים רחבה יותר ללא עמלות.
3 – שמירה על זכויות הנושים
אחד הסעיפים בחוק מתייחס גם לטובת הנושים. כלומר, מאחר והם הנפגעים העיקריים בחדלות פירעון, יש להגדיל את שיעור החוב ולצמצם את הפגיעה שלהם. יחד עם זאת, החייב יכול להגיע לחדלות פירעון שלא במתכוון במידה וחלה במחלה שפגעה בפרנסתו למשל. במידה והוא עובר שיקום כלכלי הוא יוכל לקיים אורח חיים תקין והנושים יקבלו במקביל את הכספים שהוא חייב להם.
4 – מחיקת חובות
לסיכום, ניתן לציין שבאמצעות עורך דין חדלות פירעון ניתן למחוק חובות לאור אחד הסעיפים בחוק. השאלה היא האם זה כדאי, האם יש לחייבים נכסים, האם החייבים נוסעים לחו"ל, כיצד זה ישפיע על תהליך חדלות הפירעון וכמה חובות ניתן למחוק.