זוגות רבים בוחרים לערוך היום הסכם ממון, בין אם הם באים בברית הנישואין ובין אם הם בוחרים לחיות ביחד כ"ידועים בציבור". הסכם זה קובע כיצד יחלקו ביניהם את הנכסים, רכוש וכסף שצברו במהלך השנים שחיו ביחד במידה וייפרדו. כמו כן הוא קובע מה שייך לכל אחד ומה לא ניתן לחלוקה. בשביל שהסכם זה יהיה קביל מבחינה משפטית, הוא צריך לעמוד בכללים מסוימים.
איך יוצרים הסכם ממון
לפני שנסביר כיצד יוצרים הסכם ממון, חשוב להדגיש שההסכם לא חייב להתבצע לפני נישואין או כשזוג ידוע בציבור מחליט להתגורר ביחד. אפשר להחליט שעושים אותו גם בשלב מאוחר יותר, מכל סיבה שהיא.
הסכם ממון נעשה בין שני בני הזוג מתוך כוונה להסדיר את כל הנושא של חלוקת הרכוש ביניהם במידה וייפרדו. ההסכם, לרוב, ייעשה אצל עורך דין המתמחה בדיני גירושין. אפשר שההסכם יקבל אישור נוטריוני על מנת שהוא יהיה קביל בבית משפט. בני זוג אשר ניגשים לנוטריון בשביל לקבל ממנו אישור, עושים זאת בידיעה ברורה שהם מתכוונים להתחתן או להסדיר את היחסים ביניהם. במידה ולא יעשו כך, ההסכם לא ייחשב ואי אפשר יהיה להשתמש בו.
במסגרת ההסכם, שני הצדדים מציגים את כל מה שעומד לרשותם ומחליטים כיצד הדברים יתחלקו במידה וייפרדו. שני הצדדים צריכים להסכים על כך שיהיו דברים (נכסים, רכוש, כסף) השייכים לצד השני, לכן לא זכאים להם ואינם יכולים לבוא בדרישה ולקבל אותם.
מה חלקו של הנוטריון ומה חשוב לדעת על התהליך
זוג הפונה אל נוטריון בחיפה או בכל מקום אחר בשביל לחתום הסכם ממון, עושה זאת מתוך כוונה שההסכם יקבל אסמכתא ויהיה קביל מבחינה משפטית. הרעיון הוא שחתימת הנוטריון מלמדת שההסכם נחתם בהסכמת שני הצדדים, לא בהפעלת לחץ אלא בהסכמה. ברגע שההסכם יגיע למימוש בבית המשפט, חתימתו של הנוטריון תוכיח שהוא נחתם בהסכמה וניתן לממש אותו. אם ההסכם נחתם לפני הנישואין, אז מספיקה החתימה של הנוטריון בשביל לתת לו תוקף משפטי.
הסכם ממון חייב להגדיר נושאים מסוימים על מנת שהוא יהיה מלא. חתימתו של נוטריון היא על כל חלקי ההסכם ולא רק על חלק מסוים שלו. לכן אפשר יהיה לקיים אותו במלואו, אלא אם הוא לא סביר באופן קיצוני בעיניי בית המשפט.
החלקים אליהם ההסכם צריך להתייחס הם:
- הסדרה של ענייני כספים ורכוש של בני הזוג (כול כל מה שמתייחס להוצאות הקשורות לילדים).
- מנגנון חלוקת הרכוש והכסף.
- מנגנון למקרה של סירוב גט מצד אחד הצדדים.
בית המשפט יכול להתערב כאמור במקרים שההסכם איננו סביר באופן קיצוני, לדוגמא אם הוא מותיר את אחד הצדדים חסר כל או לא נותן מענה אמיתי לטיפול בילדים.