השירות הצבאי הוא חלק מהחובות האזרחיות של כל אזרח ישראלי שהגיע לגיל 18. שנות השירות הממושכות ולעיתים גם אופי השירות עצמו, מביאים לא אחת למקרים בהם מתרחשת פציעה בצבא, היכולה אף להסתיים בנכות. במקרים כאלו, חשוב שתדעו מהן הזכויות העומדות לכם וכיצד תוכלו לממש אותן בצורה הטובה ביותר.
פציעה בצבא – המקרים השכיחים ביותר
כחלק מהחובות האזרחיות המוטלות על כל אזרח בישראל שהגיע לגיל 18, חלה עלינו חובת הגיוס לצבא, כאשר במהלך תקופת השירות, ייתכנו בהחלט מקרים של פציעה בצבא. המושג פציעה בצבא אמנם מתקשר אלינו בצורה אוטומטית לשירות קרבי, אשר מטבע הדברים טומן בחובו יותר סכנות ואפשרויות למקרי פציעה, אך בפועל, פציעה בצבא תיתכן גם בשירות עורפי.
בין המקרים השכיחים ביותר של פציעות בצבא, נכללים: תאונות דרכים, רשלנות רפואית, פציעה במהלך האימונים ועוד. כך או כך, רגע הפציעה הוא רגע פתאומי ובלתי צפוי, המותיר אותנו מבולבלים וחסרי אונים, כאשר דווקא ברגעים אלו חשוב לדעת כיצד עלינו לפעול ומה עלינו לעשות, בכדי לממש את הזכויות המגיעות לנו.
תביעה כנגד משרד הביטחון
פציעות בצבא כגון שפשפת או כאבי גב, הן פציעות אשר לרוב נגמרות במתן טיפול רפואי מתאים ואין לנו כל כך מה לעשות איתן בהיבט המשפטי. אך ככל ונגרמה לכם נכות כתוצאה מהפציעה בצבא ו/או קיימת לה השפעה על תפקודכם בשגרה, הרי שייתכן בהחלט ותוכלו להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון.
באמצעות תביעה כנגד משרד הביטחון בגין פציעה בצבא, אותה מומלץ להגיש עם עורך דין צבאי, ניתן יהיה לדרוש פיצויים בהתאם, אשר יסייעו לכם להשתקם ולהתמודד עם המציאות החדשה שנכפתה עליכם לאחר הפציעה. במציאות אידיאלית, הכספים המגיעים לנו בעקבות הפציעה בצבא היו מגיעים אלינו מידית. אך כפי שנראה, מדובר בתהליך בירוקרטי ומסורבל.
תהליך הגשת תביעה בגין פציעה בצבא
טופס תביעה
תהליך הגשת התביעה בגין פציעה בצבא מתחיל במילוי טופס ייעודי – טופס תביעה, הזמין להורדה דרך אתר משרד הביטחון. אל טופס התביעה יש לצרף את כלל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, המתארים את מצבכם הרפואי, אחוזי הנכות שנקבעו וכל פרט אחר אשר יתמוך בטענות שלכם.
דו"ח פציעה בצבא
מטופס אחד נעבור אל הטופס השני – דו"ח פציעה בצבא. דו"ח זה הוא טופס מיוחד, אשר נמסר לחייל מהיחידה בה שירת ומהווה אישור על נסיבות האירוע שהובילו לפציעה בצבא. בדו"ח הפציעה ייכללו הנתונים הבאים – המקום בו התרחשה הפציעה, מועד הפציעה, פירוט הנסיבות, מיקומה של הפציעה וככל וישנן – עדויות מהשטח.
וועדה רפואית מטעם משרד הביטחון
הטפסים האמורים לעיל מגיעים בסופו של דבר לבחינתו של קצין התגמולים, אשר יבחן היטב את פרטי המקרה והקשר הסיבתי ויחליט האם אכן יש עילה לתביעה. ככל ואכן קיימת עילה שכזו, הרי שתקבלו זימון לוועדה רפואית מטעם משרד הביטחון, אליה נתייחס בנפרד בהמשך.
קביעת הפיצוי הכספי
קביעת אחוזי הנכות בוועדה הרפואית מטעם משרד הביטחון, תשפיע על גובה הפיצוי הכספי המגיע לכם. קביעת הפיצויים הכספיים המגיעים לכם, יכולה לנוע בין מענק חד פעמי, לבין קצבה חודשית זמנית / קבועה.
כדאי לדעת, כי מלבד הפיצויים הכספיים, הרי שייתכן ומגיעים לכם הטבות והחזרים כספיים שונים. את הזכאות וחישוב מדויק של הפיצויים הכספיים המגיעים לכם, תוכלו לבצע עם עו"ד צבאי מומחה.
מהי הוועדה הרפואית מטעם משרד הביטחון?
אחד השלבים העיקריים בתהליך התביעה כנגד משרד הביטחון בגין פציעה בצבא, הוא הוועדה הרפואית מטעם משרד הביטחון, אשר נועדה לקבוע את אופי הפגיעה. היות וקביעת הוועדה הרפואית תשפיע על גובה הפיצויים המגיעים לנו, חשוב להתכונן היטב אל הוועדה הרפואית ולהצטייד בכל התיעודים הרפואיים הרלוונטיים.
בכדי להתכונן באופן מיטבי אל הוועדות הרפואיות, מומלץ יהיה להגיע אליהן עם חוות דעת רפואית של רופא מומחה, אשר יתמוך בטענות שלכם ויקבע את מידת ההשפעה של הפציעה על שגרת החיים והיכולת שלכם לבצע פעולות בסיסיות ויום – יומיות.
הטעויות שמונעות מכם לממש את מלוא הפיצויים המגיעים לכם
אמנם מדובר בכספים המגיעים לנו, אך למרבה הצער, תהליך התביעה בגין פציעה בצבא והכרת החייל כנכה צה"ל, נתקלים לעיתים בקשיים שונים בתהליך הגשת תביעה הפיצויים כנגד משרד הביטחון, באופן המביא למימוש חלקי בלבד של הפיצויים המגיעים לחייל שנפצע ואף לדחייה מוחלטת של התביעה.
מלבד הקשיים הבירוקרטיים, לעיתים מדובר בטעויות שהחייל עושה, כמו במקרים הנפוצים הבאים:
מילוי לא נכון של הטפסים
טפסי הגשת התביעה ודו"ח הפציעה נראים טפסים תמימים למדי, אך למעשה, מילוי לא נכון ו/או לא מדויק של הטפסים הללו, עלול להביא לסחבת מיותרת ודרישת השלמת חוסרים, כאשר ככל והזמן עובר – קשה יותר ויותר להשיגם.
חוסר ידיעה
מלבד עצם העובדה כי חיילים רבים שנפצעו במהלך שירותם הצבאי, אינם מודעים למשמעות של הוועדה הרפואית מטעם משרד הביטחון ו/או לחשיבות של תיעוד מסודר ואיסוף כלל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, הרי שחיילים רבים נוטים להשלים עם מצבם ולהימנע מלדרוש את הפיצויים המגיעים להם, בין אם כתוצאה מחוסר ידיעה ובין אם כתוצאה מחוסר רצון להתעסק בתהליך הבירוקרטי של הגשת התביעה.
תקופת התיישנות
לתביעה כנגד משרד הביטחון בגין פציעה בצבא, ישנה תקופת התיישנות, העומדת על 3 שנים מיום סיום השירות הצבאי של החייל. ככל והתביעה תוגש לאחר תקופה זו, סביר להניח כי היא תידחה.
מדוע חשוב להיעזר בשירותיו של עורך דין צבאי?
ראינו אם כן כי, התהליך הבירוקרטי, הוועדות הרפואיות והטעויות הנפוצות שחיילים רבים שנפצעו במהלך שירותם הצבאי עושים, מרכיבים יחדיו את האתגר שבמימוש מלוא הזכויות המגיעות לכם לאחר פציעה בצבא. לפיכך, בכדי למקסם את סיכויי הצלחת התביעה שלכם, חשוב שיהיה לצידכם עורך דין צבאי מקצועי.
מלבד תהליך הגשת התביעה באופן נכון ומיטבי, עורך דין צבאי מקצועי יוכל להעניק לכם שירות ליווי יסודי ומקיף (גם בתחומים נוספים, כמו עריקות מהצבא, פטור ממילואים ועוד), הכולל הכוונה לדרכי הפעולה המומלצות, כיצד להיערך באופן מיטבי לוועדות הרפואיות, אילו מסמכים להביא ועוד.
אמנם ניתן להיעזר בשירותיו של עורך דין צבאי מקצועי גם כדי לערער על החלטות משרד הביטחון, אך פנייה מוקדמת לעורך הדין, תבטיח לכם ראש שקט ותחסוך מכם את הטרחה המייגעת והיקרה של הליך הערעור.
הוכחת הקשר הסיבתי
אחד מתפקידיו העיקריים של עורך דין צבאי מקצועי הוא, להוכיח את הקשר הסיבתי שבין הפציעה בצבא לבין תנאי השירות. הוכחת הקשר הסיבתי מהווה למעשה נדבך עיקרי בביסוס עילת התביעה, כאשר על עורך הדין לוודא היטב כי לחייל לא היו בעיות רפואיות קודמות הקשורות לתביעה הנדונה, באופן העלול לפגוע בהוכחת הקשר הסיבתי.
כיצד נבחר עורך דין צבאי מקצועי?
החיפוש אחר עורך דין צבאי מקצועי יכול להביא ללא מעט תוצאות וכדי שנהיה בטוחים כי עשינו את הבחירה הנכונה, חשוב לוודא את קיומם של הפרמטרים הבאים:
ניסיון
ניסיון של מספר שנים, ובמיוחד בתחום התביעות כנגד משרד הביטחון, יבטיח לנו כי מדובר בעורך דין צבאי הבקיא בדרכי ההתנהלות המומלצות מול משרד הביטחון.
המלצות
המלצות של לקוחות אחרים ואחוזי הצלחה גבוהים, יהיו עדים מצוינים לכך שמדובר בעורך דין צבאי מהשורה הראשונה.
יחס אישי
טיפול בתביעה כנגד משרד הביטחון בגין פציעה בצבא, דורש רגישות והבנה מיוחדת ולכן, מומלץ לוודא כי עורך הדין שבחרתם יעניק לכם יחס אישי וישמור על זמינות גבוהה.