פרויקט תמ"א 38 הוא מעין מילת קסם בציבור הישראלי על האשרות לקדם ולשפר את מבנה המגורים בצורה משמעותית תוך ניצול תמיכה ממשלתית שתביא גם לשדרוג הנכס וגם להוספת ממ"ד שמיותר לציין מה היא חשיבותו. אם זאת בהחלט יכולות להיות גם נקודות להתנגדות למהלכים אלו.
תמ"א מה הכוונה
תוכנית מתאר ארצית או בשמה הנפוץ תמ"א 38 היא תוכנית המבקשת לבצע שיפור וחיזוק של מבנים בכל רחבי הארץ על מנת שאלו יעמדו בתקנים מתקדמים ויוכלו לעמוד בפני סיטואציות של רעידות אדמה הצפויות לפקוד את הארץ על פי ניסיון עבר. השטח עליו יושבת מדינת ישראל נפגע לאורך ההיסטוריה מרעידות אדמה קשות. על מנת להתמודד עם הסכנה הקיימת, ממשלת ישראל החלה להיערך כבר בשנת 1999 לרעידת אדמה צפויה. איש לא יכול לזלזל באיום הממשי הקיים מרעידת אדמה ויותר מכך את חוסר היכולת להעריך את היקף הנזק שעלול להיגרם, לכן בחרה ועדת ההיגוי בתוכנית פעולה שתכין את המשק ליום פקודה. ועל ידי כך למנוע אבדות קשות בנפש נזקים גדולים לרכוש.
המשמעות של תוכנית תמ"א 38 בכל הארץ היא הענקת הטבות בעלות משמעות למי שיבקשו לבצע באמצעות קבלנים מורשים את הפעולות הדרושות על מנת לחזק את מבנה המגורים. הכניסה לתוכנית תמ"א 38 היא בעלת משמעות כלכלית עבור התושבים, אך בסיומה, הנכס שברשותם עובר גם שדרוג משמעותי וגם הופך בטוח יותר.
בעלי נכסים שמסיימים תהליך של תמ"א 38 נהנים לרוב מהיתרונות הבאים :
- הוספת ממ"ד לכל דירה.
- הוספת מרפסת חיצונית לכל דירה
- חידוש הבניין באופן כללי.
- שיפור תשתיות הקיימות בבניין.
מתי יהיה זה נכון להתנגד לתמ"א
על בסיס הרעיון המקורי של תמ"א 38 נראה שעל פניו כל אחד יבקש להיכנס להליך שכזה, אולם ישנם מקרים בהם יהיו גם התנגדות לתמ"א מסיבות שונות. כאשר יש התנגדות צריך לבחון אותה שהיא אכן עניינית ולא קנטרנית של מי מהדיירים.
בין הסיבות המוצדקות להביע התנגדות לתמ"א אפשר להצביע על הסיבות הבאות:
- חוסר צורך אמיתי בפרויקט – במידה והמבנה הוא בעל עמידות הנדסית מוכחת, יכול להיות שהסיבה לפרויקט היא שדרוג המבנה ולא הצורך בהפיכתו לבטוח יותר.
- התנגדויות שיש להן עילה מוצדקת – חשוב להבין שפרויקט התמ"א 38 הוא בעל רבדים שונים. אם יוכח שאינו עונה לכלל הדרישות, או אז התנגדות אליו היא סבירה, הנה כמה מקרים אפשריים
- קיימת הוכחה ליכולת הבניין לעמוד ברעידת אדמה.
- פרויקט התמ"א סותר את תוכניות התב"ע של האזור.
- פגיעה בצביון השכונה / קהילה / אזור המגורים.
- חוסר תום לב – במידה וקיים חשש שהקבלן המבצע פועל שלא מתוך תום לב, או בשם העדפה של מספר דיירים על חשבונם של אחרים. במקרה כזה מומלץ להביא חלופה של קבלן אחר.
- חוסר יכולת של החברה המבצעת – במידה ויתברר כי הקבלן שמבקש לבצע את העבודה לא מסוגל לבצע אותה מכל סיבה שהיא, בין אם מקצועיות, כלכליות או כל סיבה מוצדקת אחרת.