מדריך עורכי הדין בישראל · משרדים לפי תחום ועיר, מידע על בתי המשפט וכלים משפטיים ללא עלותלעורכי דין: הצטרפות למדריך ←

מחולל מכתב לבנק או לחברת האשראי: החזר עמלה וביטול חיוב

כאשר הבנק גבה עמלה שלא כדין, או כאשר בוצע חיוב בכרטיס בעסקה שבעל הכרטיס לא ביצע, ניתן לדרוש את החזר הסכום. לאחר בחירת סוג המקרה ומילוי פרטי החיוב, מופק מכתב דרישה עם סעיפי החוק הרלוונטיים ומועד לתשובה.

עודכן ב-17 באוקטובר 2026לפי חוק הבנקאות (שירות ללקוח) וחוק שירותי תשלוםללא עלות וללא הרשמה

התשובה בקצרה

לפי חוק הבנקאות (שירות ללקוח), התשמ"א-1981, בנק או חברת כרטיסי אשראי אינם רשאים לגבות עמלה שאינה מופיעה בתעריפון, עמלה גבוהה מהתעריפון או ממה שסוכם, או עמלה על שירות שלא ניתן בפועל. לפי חוק שירותי תשלום, התשע"ט-2019, מי שמודיע בתוך 30 ימים שלא ביצע פעולת תשלום שנעשתה ללא הצגת כרטיס, זכאי להחזר בתוך 8 ימי עסקים. אם הבנק אינו נענה, יש לפנות ליחידה לפניות הציבור שלו, ולאחר 45 ימים ניתן לפנות לבנק ישראל.

מתי הבנק חייב להחזיר עמלה?

חוק הבנקאות (שירות ללקוח) קובע ארבעה כללים, שחלים גם על חברות כרטיסי אשראי:

  • סעיף 9י: מותר לגבות עמלה רק בעד שירות שכלול בתעריפון, ולפי הוראותיו.
  • סעיף 9י1: אסור לגבות יותר מהסכום שבתעריפון שהבנק פרסם.
  • סעיף 9י2: אם סוכם עם הלקוח על עמלה נמוכה יותר, אסור לגבות יותר מהסכום המוסכם.
  • סעיף 9י3: מותר לגבות עמלה רק בעד שירות שניתן ללקוח בפועל.

התעריפון מתפרסם באתר הבנק ובסניפים. מומלץ להשוות בין החיוב בדף החשבון לבין הסכום בתעריפון לפני משלוח המכתב.

חיוב בכרטיס אשראי בעסקה שלא בוצעה בידי בעל הכרטיס

מ-14.10.2020 חל על חיובים בכרטיס חוק שירותי תשלום, התשע"ט-2019, שהחליף את חוק כרטיסי חיוב.

  • עסקה ללא הצגת כרטיס (באינטרנט או בטלפון): לפי סעיף 29 לחוק, אם בעל הכרטיס הודיע בתוך 30 ימים מקבלת ההודעה על החיוב שלא ביצע את העסקה, על החברה להחזיר את הסכום בתוך 8 ימי עסקים.
  • כרטיס שאבד או נגנב: לפי סעיף 24, בעל הכרטיס אינו אחראי לשימוש שנעשה לאחר שהודיע לחברה, ואחריותו לשימוש שלפני ההודעה מוגבלת, בדרך כלל עד 450 ₪ כשההודעה נמסרת בתוך 30 ימים. לפי סעיף 27, החברה מחזירה את היתרה בתוך 8 ימי עסקים מההודעה.
  • מוצר שלא סופק: לפי סעיף 17, אם המוצר לא סופק במועד, והלקוח הודיע על כך ועל ביטול העסקה, על החברה להפסיק לחייב אותו בשל העסקה.

דוגמה: עסקה באינטרנט שלא בוצעה בידי בעל הכרטיס

יעל קיבלה ב-10.11.2026 את פירוט החיובים בכרטיס, ומצאה חיוב של 640 ₪ מאתר שלא קנתה בו. היא שולחת מכתב ב-12.11.2026 עם מועד של 14 ימים.

לפי סעיף 29 לחוק שירותי תשלום, עליה להודיע עד 10.12.2026, ולכן הודיעה במועד. המועד לתשובה במכתב הוא 26.11.2026. החוק מחייב את החברה להחזיר את הסכום בתוך 8 ימי עסקים מההודעה.

הבנק לא החזיר את הסכום – לאן פונים?

  1. היחידה לפניות הציבור של הבנק או של חברת האשראי: לפי נוהלי בנק ישראל יש לפנות אליה תחילה. עליה להשיב בתוך 45 ימים, ובמקרים חריגים בתוך 60 ימים. המחולל מוסיף למכתב העתק אליה.
  2. היחידה לפניות הציבור ולבקרה צרכנית בפיקוח על הבנקים בבנק ישראל: אם התשובה אינה מספקת, או שלא התקבלה תשובה במועד. יש לצרף את הפנייה לבנק ואת התשובה שהתקבלה.
  3. בית המשפט לתביעות קטנות: ניתן לתבוע את הבנק עד 39,900 ₪.

לפי סעיף 16(ד) לחוק הבנקאות (שירות ללקוח), פנייה לבנק ישראל אינה מאריכה מועדים שנקבעו בחוק, למשל מועד התיישנות.

טעויות נפוצות

  • מכתב ללא פרטי החיוב: יש לציין את השם המדויק של החיוב, הסכום והתאריך, כפי שהם מופיעים בדף החשבון.
  • החמצת 30 הימים בכרטיס אשראי: בעסקה שלא בוצעה בידי בעל הכרטיס, ההגנה המיוחדת תלויה בהודעה במועד.
  • שיחת טלפון ללא תיעוד: גם לאחר פנייה טלפונית, יש לשלוח פנייה בכתב.
  • מספר כרטיס מלא במכתב: מספיקות 4 הספרות האחרונות.

מתי מומלץ לפנות לעורך דין?

כשמדובר בסכומים גבוהים, בחיובים חוזרים לאורך שנים, בעמלות על הלוואה או על משכנתה, או כשהבנק טוען שהלקוח אחראי לשימוש לרעה בכרטיס. עורך דין העוסק בדיני בנקאות יוכל לבדוק את ההסכם ואת התעריפון, ולהעריך אם יש טעם להגיש תביעה.

עורכי דין בתחום המשפט המסחרי

המחשבון מספק הערכה כללית בלבד. לבירור הזכויות בפועל מומלץ שעורך דין יבחן את המסמכים ואת נסיבות המקרה.

שאלות נפוצות

האם הבנק רשאי לגבות עמלה שאינה מופיעה בתעריפון?

לא. לפי סעיף 9י לחוק הבנקאות (שירות ללקוח), בנק רשאי לגבות עמלה רק בעד שירות שכלול בתעריפון, ולפי הוראותיו.

כיצד מבקשים מהבנק להחזיר עמלה?

יש לשלוח פנייה בכתב, הכוללת את שם החיוב, הסכום, התאריך והסיבה שבגללה לא היה מקום לגבות את העמלה. אם הבנק אינו נענה, יש לפנות לנציבות תלונות הציבור שלו.

מה עושים כשמופיע בכרטיס חיוב שלא בוצע בידי בעל הכרטיס?

יש להודיע לחברת האשראי מיד, ובכתב, בתוך 30 ימים מקבלת ההודעה על החיוב. בעסקה שנעשתה ללא הצגת הכרטיס, על החברה להחזיר את הסכום בתוך 8 ימי עסקים, לפי סעיף 29 לחוק שירותי תשלום.

הכרטיס נגנב. מה היקף האחריות של בעל הכרטיס?

בעד שימוש שנעשה לאחר ההודעה לחברה, בעל הכרטיס אינו משלם דבר. בעד שימוש שנעשה לפני ההודעה, אחריותו מוגבלת בחוק, ובדרך כלל אינה עולה על 450 ₪ כשההודעה נמסרת בתוך 30 ימים. ההגבלה אינה חלה אם בעל הכרטיס מסר את הכרטיס או את הקוד לאחר, או אם פעל במרמה.

בתוך כמה זמן על הבנק להשיב לתלונה?

היחידה לפניות הציבור של הבנק או של חברת האשראי צריכה להשיב בתוך 45 ימים, ובמקרים חריגים בתוך 60 ימים.

כיצד מגישים תלונה לבנק ישראל?

לאחר פנייה ליחידה לפניות הציבור של הבנק, יש להגיש תלונה ליחידה לפניות הציבור ולבקרה צרכנית בפיקוח על הבנקים, באתר בנק ישראל או בדואר, ולצרף את הפנייה לבנק ואת התשובה.

האם ניתן לתבוע את הבנק בתביעה קטנה?

כן, עד 39,900 ₪. לפני כן מומלץ לשלוח מכתב דרישה ולפנות ליחידה לפניות הציבור של הבנק.

מקורות

הבהרה משפטית: המסמך שנוצר הוא טיוטה כללית בלבד, המבוססת על הפרטים שהוזנו, ואינו מחליף ייעוץ משפטי או התאמה אישית של עורך דין. אתר עו"ד עכשיו אינו צד למסמך, אינו בודק את תוכנו ואת התאמתו לנסיבות, ואינו אחראי לכל נזק שייגרם משימוש בו. השימוש במחולל ובמסמך הוא על אחריות המשתמש בלבד. לפני חתימה מומלץ מאוד שעורך דין יבדוק את המסמך. לתנאי השימוש המלאים בכלים