זימון לחקירה במשטרה הוא בדרך כלל צעד בדרך לגיבוש והגשת כתב אישום בגין עבירה פלילית. חקירה של חשוד בעבירה פלילית נקראת חקירה באזהרה. חקירה זאת נועדה לשם איסוף מידע ועימות של החשוד עם החשדות הקיימים נגדו. בחקירה מסוג זה קיימות לנחקר מספר זכויות שעל חוקרי המשטרה לשמור עליהן. נציג אותן במאמר זה.
אילו סוגים של חקירות ותשאולים קיימים במשטרה?
משטרת ישראל נוקטת בשני סוגים של תשאולים, שבהם החוקרים מנסים להבין אירוע פלילי כזה או אחר. הסוג הראשון הוא חקירה באזהרה – חקירה זאת נועדה בכדי לחקור חשודים באירוע פלילי. הסוג השני הוא חקירת עדים – חקירה זאת לא נועדה באופן עקרוני בכדי לבסס את החשדות כנגד הנחקר, אלא בכדי להבין לפי העדות שימסור העד, מה היו הנסיבות הספציפיות של האירוע הפלילי.
זימון לשם מתן עדות ולא לחקירה באזהרה
באופן פרדוקסלי, דווקא עד שמגיע לתשאול בלי שיש נגדו חשדות פליליות, זוכה לפחות זכויות על פי החוק. לעד בחקירת משטרה יש את הזכות לא לענות על שאלות, שאם יענה עליהן הוא יפליל את עצמו. גם זימון למתן עדות יכול להתפתח לחקירה באזהרה, ומשטרת ישראל וחוקריה עושים שימוש בכלי זה. לכן אם זימנו אתכם למתן עדות במשטרה, כדאי שתתייחסו לכך כאילו הזמינו אתכם לחקירה בחשד לעבירה פלילית.
זכויות של נחקרים באזהרה במשטרה
דווקא מי שנחקר בחשד לביצוע עבירות פליליות, זוכה להגנה של החוק ולזכויות נוספות לעומת מי שהגיע לשם מתן עדות. זכויות אלה ניתנות לחשוד מכיוון שיש לחוקרים שלו אינטרס מובהק להפר את זכויותיו לשם הפללה שלו.
זכות לקבלת ייעוץ משפטי
חקירות באזהרה במשטרה יכולות להיות תוצאה של זימון של חשוד או מעצר שלו. בשני המקרים יש לחשוד זכות לקבל ייעוץ לפני חקירה. אם זימנו אתכם לחקירה במשטרה, יש להתייעץ עם עורך דין פלילי לפני ההגעה לתחנה. במקרים של מעצר לפני חקירה, חוקרי המשטרה יאפשרו לכם לבצע מספר שיחות טלפון לשם קבלת ייעוץ.
זכות השתיקה
בניגוד לעדים, שלהם לא עומדת זכות השתיקה והם חייבים לענות לשאלות החוקר, למי שזומן לחקירה תחת אזהרה מותר לשמור על זכות השתיקה. כמובן ששמירה על זכות השתיקה יכולה לחזק את הראיות שכבר קיימות בתיק, אבל אפשר להציג את גרסת החשוד גם בבית המשפט ולא בחקירה עצמה. עורך הדין שאיתו תתייעצו, ינחה אתכם בקשר למענה על שאלות בחקירה, ויש לעקוב אחרי המלצותיו.
זכויות נוספות של נחקרים
לנחקרים באזהרה קיימות עוד מספר זכויות נוספות. על החוקר המשטרתי שמבצע את התשאול, להציג בפניהם את החשדות כנגדם ואת הזכויות שלהם בעת החקירה. בנוסף לכך, בחקירה באזהרה ובחקירת עדים, הנחקר יקבל אוכל, שתייה ומנוחה בפרקי זמן סבירים ומבלי לגרום לו לחוסר נוחות קיצוני.