צו ראשון הוא חוויה שעלולה להיות מלחיצה מכמה סיבות. ראשית, מדובר בצעד הראשון לתוך המערכת הצבאית, ודי בכך על מנת להפוך את קבלת הצו הראשון לאירוע מלחיץ. מעבר לכך, בצו הראשון נקבעים מספר נתונים חשובים שילוו אתכם הלאה בהמשך השירות, כמו ציון הדפ"ר, הפרופיל הרפואי וציון הקב"א.
נתונים אלה ישפיעו על התפקידים אליהם תוכלו להתמיין בהמשך הליך הגיוס. לכן, רבים מגיעים לצו הראשון לחוצים ולא יודעים למה לצפות. אז למקרה שיש ספקות, הנה מה שמותר ומה שאסור שיקרה בצו ראשון.
ראיון אישי – אסור לחצות קווים אדומים
חלק מהצו הראשון כולל ראיון אישי קצר. אורך הריאיון הוא בדרך כלל בין רבע שעה ל-20 דקות, ובמהלכו תישאלו מגוון שאלות על חייכם הפרטיים, בני המשפחה שלכם, חיי החברה שלכם, היסטוריה אישית ועוד. מטרת הריאיון היא לקבל הערכה של תכונות האופי שלכם, הסביבה ממנה הגעתם ואיזה סוג של אדם אתם.
כמובן שבעת הריאיון ישאלו אתכם מספר רב של שאלות, חלקן עשויות להיות אישיות ולא נעימות למענה. אך חשוב לשים לב שהמראיינת, שתפקידה בצבא הוא לנהל ראיונות מסוג זה כל יום, לא חוצה קווים אדומים.
מבחני פסיכוטכני – מותר (ואפילו מומלץ) להתכונן
השלב ממנו מרבית המלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון) נלחצים ממנו הוא הבחינה הפסיכוטכנית. הבחינה מורכבת ממספר חלקים שונים, כמו חלק מילולי, חלק כמותי, חלק צורני ועוד. השאלה הנפוצה ביותר ביחס למבחן היא האם מותר להתכונן אליו והתשובה, בקצרה, היא כן! ניתן ואף מומלץ להתכונן למבחן הפסיכוטכני.
ישנם שירותי הכנה לצו ראשון שמציעים מבחנים לדוגמה ושיעורי הכנה לקראת הצו הראשון. קחו בחשבון שהמבחן אינו קצר, אז בואו מוכנים לריכוז ממושך ורציף.
תור לרופא – מותר להצטייד במסמכים רפואיים
שלב נוסף שקיים במהלך הצו הראשון הוא תור הרופא. מטרת התור הוא לקבוע את הפרופיל הרפואי האישי של כל מלש"ב, זאת לפי ההיסטוריה הבריאותית שלו ונתוניו הפיזיים. רבים שואלים אם מותר להביא מכתבים או מסמכים מרופא המשפחה, והתשובה היא שכמובן שכן, ואפילו מומלץ.
שאלה נפוצה נוספת היא מה עושים אם מרגישים הטרדה כלשהי מצד הרופא בעת הבדיקות האינטימיות, ולשם כך ניתן לפנות לממונת יוה"לם של המתקן בו מתקיים הצו הראשון.
מותר לדחות או לבקש מועד חדש לצו הראשון?
עבור אלו שקיבלו תאריך לא נוח לצו הראשון, חשוב לדעת שישנה אפשרות לדחות את הצו הראשון, אך חובה להודיע על כך מראש למיט"ב. בנוסף, חשוב לקחת בחשבון שלדחות את תאריך הצו זו אינה פעולה פשוטה, ולכן במידה ואתם מסוגלים להגיע לתאריך המקורי אלי ושובצתם, מומלץ להישאר אתו.
סיכום
כאשר מגיעים לצו הראשון, נורמלי להרגיש לחוצים ומתוחים. אך חשוב לזכור אך שזהו רק הצעד הראשון לתוך המערכת הצבאית, ואתם עדיין לא מגויסים או מחוילים, אז אפשר לנשום עמוק ולא להיכנס ללחץ.