בשנים האחרונות זה כבר הפך לטרנד, משקיעים רבים פונים לאפיקי השקעות המקרקעין. בתחום זה, השקעות בקרקע חקלאית, והשבחתה, הפכו לאחד הטרנדים החמים. מה זה אומר קניית קרקע חקלאית? למה אנשים עושים את זה? ומה היתרונות של זה כהשקעה? כל הפרטים במאמר שלפניכם
כמה מילים על קרקע חקלאית
בישראל יש מספר סוגי קרקעות, אחד הסוגים הוא קרקע שמוגדרת כקרקע חקלאית. מה זה אומר? מדובר בקרקע שהיעוד שלה הוא חקלאות, כלומר, אם תרצו לבנות בה מבנה, או אפילו לשים בה קרוואן, הרשות המקומית תמנע את זה מכם. קרקע המיועדת לחקלאות, או אזורים ירוקים, כלומר, עם עצים, גינון ושיחים, בלבד.
אז למה אנשים קונים קרקע חקלאית?
לפני מספר שנים, משקיעים רבים התחילו להבין שהיצע הקרקעות לבנייה בישראל הולך וקטן עם השנים. כדי להתמודד עם הבעיה, המשקיעים התחילו לקנות קרקעות חקלאיות, ולהשביח אותן. מה זה אומר? קונים קרקע חקלאית, ובתהליך מול המדינה, משנים לה את הייעוד, והופכים אותה לקרקע שהייעוד שלה הוא למגורים. כמובן, מדובר בהליך מורכב, שיכול לארוך מספר שנים, אך בסיומו הקרקע תהיה מיועדת גם לבנייה, והמשקיעים כמובן מרווחים.
מה היתרונות בקניית קרקע חקלאית?
אם מדברים על רכישת קרקע חקלאית צריך לדעת שיש לזה גם יתרונות, וגם כמובן חסרונות. מה היתרונות?
- עלות עסקה נמוכה – עלות של עסקת רכישת קרקע חקלאית נמוכה בהרבה מרכישת קרקע לבנייה. כך מתאפשר גם לבעלי הון עצמי נמוך לרכוש קרקעות חקלאיות.
- פוטנציאל רווח גבוה – ההפרשים בין מחירי הקרקעות החקלאיות, לקרקעות לבנייה, גבוהים. ולכן, אחרי שינוי היעוד, אם תמכרו את הקרקע, התשואה תהיה גבוהה מאוד.
- שקט – בקניית קרקע חקלאית יש לכם שקט נפשי. לא מדובר בנכס שמושפע מהמצב הביטחוני, למשל, או מכל מיני שינויים אחרים שגורמים לשוכרים או ליזמים לטענות שונות. יש לכם שקט נפשי, הקרקע לא משתנה, והנכס נשאר אותו דבר.
אז מה החסרונות?
החיסרון העיקרי הוא חוסר הוודאות. בסוף, אתם, כרוכשי קרקע חקלאית, לא יכולים להיות בטוחים שאכן ייעוד הקרקע ישתנה. נכון, יש קרקעות שמוגדרות כקרקעות בהליך תכנון לפיתוח, ויש קרקעות שבכלל לא, כך שיש הבדל בין קרקע חקלאית אחת לאחרת. ועדיין, אין לכם ודאות שאכן בסוף הקרקע תופשר ותהפוך לקרקע לבנייה. וגם אם כן, התהליך יכול לארוך זמן רב, כך שהתשואה שלכם, תתפרש על פני זמן רב, וגם את זה עליכם לקחת בחשבון.
לסיכום, לפני שאתם קונים קרקע חקלאית, אתם צריכים להבין בדיוק מה הסטטוס התכנוני שלה. בנוסף, מומלץ מאוד לבדוק את התכניות לגבי הקרקעות סביבה. תוכלו למצוא אותן אצל הרשות המקומית הרלוונטית. למה? כדי לדעת עד כמה אטרקטיבי יהיה האזור בעתיד. בסוף, מדובר בהשקעה שיש בה סיכון, אבל גם אופק לתשואות גבוהות במיוחד.