אם אתם קוראים את הכתבה הזאת, סביר להניח כי אתם מתעניינים בבניית בית חדש, או בשיפוץ הנכס שבבעלותכם. זאת ועוד, אם מדובר בשיפוץ – כנראה שלא מדובר בשיפוץ קטן, אלא בשיפוץ מסיבי הכולל גם את שינוי המעטפת החיצונית של הבית.
במקרים כאלו, של בנייה או של שיפוץ יחסית נרחב, עולה הצורך של הוצאת היתר בניה. בכתבה הבאה נסביר עבורכם מהו היתר בניה, מה הם השלבים להוצאתו, וננסה להעריך אחת ולתמיד כמה עולה להוציא היתר בניה.
נתחיל מהבסיס – מה זה בכלל היתר בניה?
היתר בניה הוא מסמך רשמי המתקבל מהרשות המקומית. המסמך מתיר לכם לבצע שינויים על הקרקע שברשותכם. שינויים אלו יכולים להיות החל מהוספת חדר או סגירת מרפסת, במקרה של שיפוץ, ועד בנייה כוללת על השטח ששייך לכם.
למעשה, אם נהיה מפורטים יותר נוכל לומר כי את היתר הבנייה תקבלו מהוועדה המקומית לתכנון ובניה. אך זה לא סוף הסיפור, כי לאחר קבלת היתר הבנייה, מלבד העלות לשיפוצניק או לקבלן בגין הבניה, תצטרכו גם לשלם אגרות לרשות המקומית.
השלבים הכרוכים בהוצאת היתר בנייה
מסתבר שבישראל הבירוקרטיה חוגגת, שכן יש שלבים שצריך לעבור, בדרך להוצאת היתר בנייה.
שלב ראשון – איסוף המידע
השלב הראשון בדרך להיתר הבניה הנכסף, הוא איסוף את כל המידע הקיים על הנכס שבבעלותכם, המידע נאגר ונשמר אצל הוועדה המקומית לתכנון ובניה. על כן, עליכם קודם כל להגיש בקשה לקבלת מידע זה.
שלב ביניים – הכנת הבקשה
לאחר שכל המידע בגין הנכס יהיה ברשותכם, עליכם להכין את בקשת היתר בנייה. עליכם לצרף את המידע הקיים על אותו השטח ואת השינויים שתרצו לעשות בנכס. על שינויים אלו כמובן להיות מצורפים לצד אישורים של אדריכל ומהנדס בניין, אשר מוכיחים היתכנות של הפעולות הרצויות על ידיכם.
שלב שלישי – הגשת הבקשה
בשלב האחרון, עליכם לפנות לוועדה המקומית לתכנון ובניה של הרשות המקומית בה אתם מתגוררים, ולהגיש לה את הבקשה, כמובן בצירוף כל המסמכים הנדרשים. השלב הבא, כבר לא נתון להשפעתם, אלא שכעת אתן נתונים לחסדי הוועדה.
בדיקת היתר הבניה על ידי הוועדה לתכנון ובניה
ראשית, הוועדה בודקת מבחינה טכנית כי כל פרטי הבקשה נמצאים ולא חסרים בהם נתונים כלשהם. לאחר מכן, אנשי הוועדה ייגשו לבחון את הבקשה על ידי מהנדס בניין מטעם הוועדה. לאחר אישור המהנדס, הבקשה שלכם תעבור לדיון בוועדה, עד לקבלת תשובה סופית.
אילו סוגי מענה עשויים להיות לבקשת היתר הבניה?
קיימים שלושה סוגים אפשריים של מענה לבקשת היתר הבניה שלכם: אישור, דחיה, ואישור בתנאים מגבילים. נציין כי במידה וקיבלתם דחיה תוכלו לערער על כך, ובמקרה בו קיבלתם אישור בתנאים מגבילים, תצטרכו לשים לב לכל אורך תהליך הבניה כי אתם אכן עומדים בתנאים אלו.
אם סוף סוף קיבלתם תשובה חיובית ואתם יכולים להתחיל לממש את היתר הבניה שקיבלתם, שימו לב כי נדרש עבורכם צעד נוסף לפני תחילת הבניה. השלב האחרון לפני תחילת העבודה בפועל, הוא לשלם לרשות המקומית את כל האגרות כולל היטל השבחה והיטלים נוספים במידה וקיימים כאלו.
כמה יעלה לכם להוציא היתר בנייה?
אז כעת נעבור לשאלה המעניינת באמת – כמה עולה להוציא היתר בניה. כאמור, במידה והגעתם לשלב האחרון לקבלת היתר בנייה – הינכם מתבקשים לפני תחילת הבניה בפועל, לשלם אגרות והיטלים שונים. חשוב לציין שאגרות והיטלים אלו משתנים מרשות מקומית אחת לשנייה, אבל העקרונות זהים.
התשלום יתבצע בגין אגרת בנייה הנקבעת לפי מהנדס הבניין שאישר את הבנייה שלכם, ובגין היטלים מקומיים שנקבעים מראש על ידי הרשות המקומית, ובגין היטל השבחה הנקבע על פי העלייה הצפויה של שווי הנכס.
בנוסף, יש גם עליות עקיפות שאותם יש להכיר, כמו תשלום לאנשי המקצוע השונים שעזרו לכם להגיש את הבקשה, ובניהם: אדריכל, מהנדס בניין, מתכנן בנייה ועוד. על כן, התשלומים הנ"ל עשויים להגיע לסכומים של עשרות אלפי שקלים, ולפעמים אף יותר – כמובן בהתאם לשווי הנכס, ולבעלי המקצוע שתבחרו לשכור את שירותיהם.
לסיכום
חשוב להפנים כי הוצאת היתר בניה עשויה גם להוביל לעלויות כספיות גבוהות ולפעמים אף בלתי צפויות, לכן יש לשקול בכובד ראש את תחילת התהליך, ולהיכנס אליו לאחר שווידאתם כי הינכם מסוגלים לעמוד בכך בהיבט הכלכלי. במידה והמסגרת הכלכלית שלכם מאפשרת תשלומים אלו – דאגו לבחור באנשי המקצוע האמינים והאיכותיים ביותר, שידאגו לבצע עבורכם את הפעולות הנדרשות בצורה מיטבית.