סוגי ירושות

על מנת לקבוע מה יהיה בדבר כל הרכוש של אדם אחרי שילך לעולמו, ברשותו של כל אדם לנסח צוואה. מטרת הניסוח של מסמך מסוג זה הוא להחליט כיצד ולמי לנתב את הירושה של אדם. כך ניתן לקבל ודאות על הירושה העתידית שתהיה לאדם. ישנן כמה וכמה סוגים של ירושות אשר ההבדלים ביניהן סובבים בעיקר סביב אופן תיעוד הירושה והתנאים לכך שאכן תהיה חוקית. כל אדם רשאי לבחור איזה סוג ירושה שמתאים לו, כמובן שיש גם סוגים אשר מתאימים בעיקר לזמנים או למקרים מסוימים.

לא משנה איזו ירושה או צוואה ברצונכם לנסח, עורך דין מהצוות שלנו ילווה אתכם בהליך. מקצועיות היא חלק חשוב בניסוח ירושה על מנת שתוכלו לדייק כמה שאפשר בקביעת השלב הכה קריטי הזה שיחול אחרי לכתכם.

 

ירושה

כאמור, ישנם כמה סוגים של ירושות עליהם נפרט בהמשך. תחילה נתמקד במה היא בכלל ירושה באופן כללי. לאחר שאדם הולך לעולמו הוא מותיר אחריו עיזבון, או במילים פשוטות, רכוש, ממון, מקרקעין וכל דבר שהיה שייך לו טרם מותו. כחלק ממותו של אדם, נדרש להחליט ולבצע חלוקה של כל העיזבון שלו לקרובי משפחתו שזכאים לקבל את העיזבון שלו מתוקף קרבתם למנוח או לחילופין לכל אדם אשר המנוח החליט טרם מותו.

הגדרת עיזבון בתוך סוגי ירושות

באופן כללי, לא משנה באיזה מבין סוגי ירושות אדם בוחר, ישנה התעסקות בעיזבון של אדם. למרות שבגדול מדובר בכל דבר אשר היה בבעלותו או שייך לו טרם מותו, ישנה הסתייגות קלה אשר מוגדרת בחוק הירושה. סוגי ירושות עוסקים בעיזבון של אדם אך אינם יכולים להחליט בדבר אלו היוצאים מן הכלל בהגדרת העיזבון. המוכרת שבהם היא הפנסיה, אשר לא עוברת בירושה מאדם לקרוביו לאחר מותו.

חוק הירושה

כל סוגי הירושות ובאופן כללי עיזבון וצוואה, מוגדרים בחוק הירושה. רק דרכים להגדרת ירושה, כלומר סוגי ירושות, אשר מוגדרים בחוק אכן תקפים מול החוק ובעלי יכולת לקבוע מה יעשה בדבר עיזבונו של אדם אחרי לכתו מן העולם. החוק נחקק בשנת 1965, מאז עבר כמה שינויים, אך עדיין יש בו התייחסות לאילו סוגי ירושות קיימים ומה התנאים על מנת שאכן כל סוג ירושה יהיה תקף בפני החוק ויהיה הכרח להקשיב לו.

סוגי ירושות
סוגי ירושות

צוואה

עוד מושג שחשוב להכיר על מנת להבין בדבר סוגי ירושות הקיימים על פי חוק הירושה במדינת ישראל היא הצוואה. מסמך אשר כל אדם רשאי לערוך ולהחזיק. במסמך יפורטו היורשים שאדם מגדיר לעיזבון שלו, ותהיה התייחסות גם לחלוקת האחוזים או החלקים בין כל היורשים. צוואה כמובן תצטרך עדים על מנת שיאשרו כי אכן הצוואה נכתבה על ידי המנוח מבלי שנכפה עליו דבר או שהיה שימוש בכוח על מנת לשנות את תוכנה של הצוואה.

סוגי ירושות

אמנם ירושה היא מושג מוחלט המחליט איך ולמי יחולק עיזבון של אדם לאחר מותו, אך בפועל ישנם כמה סוגי ירושות ובהתאם גם כמה דרכים לנסח או לערוך צוואה. כל אדם רשאי לבחור באיזה סוג שמתאים לו אך חשוב לשים לב כי יש צוואות או ירושות אשר תקפות רק בהתאם לתנאים מסוימים.

ירושה על פי חוק הירושה

הסוג הראשון של הצוואה, שהוא בצעם הסוג האחרון בסדר העדיפויות הוא חוק הירושה. החוק מגדיר כיצד ולמי תחולק ירושה באם לא הוגדר אחרת. כלומר יכנס לתוקף בהיעדר צוואה. תוכן החוק מגדיר כי חצי מעיזבונו של אדם יחולק לבן\בת הזוג שלו וכי החצי השני יתחלק בין כל הילדים שווה בשווה. כמובן שאם אין ילדים או בן\בת זוג החוק מתייחס ומשתנה בהתאם. כך הירושה מוגדרת על פי חוק ולמנוח איך החלטה או מקום להביע דעה בהחלטה.

ירושה עם עדים

ישנם מקרים בהם אנשים מתנגדים לאחר מותו של אדם לצוואה שכתב, ולא מאמינים כי הוא אכן התכוון לכתוב זאת, טוענים לפסילת הצוואה. על מנת לצמצם אפשרות שמקרה כזה יקרה ושהצוואה תתבטל או תוגדר כלא חוקית, ניתן לבחור מתוך סוגי ירושות בירושה, צוואה עם עדים. כלומר אדם מנסח וחותם על צוואה בנוכחות עדים שהוא מכיר, כך הם יכולים לטעון אחרי מותו כי אכן כל מה שכתוב שם היה מתוכנן ונכתב מתוך רצונו של המנוח.

דגשים לירושה עם עדים: על מנת שהירושה אכן תהיה תקפה, כלומר שהעדים יוכלו לטעון לחפותו ובדבר רצונו של מנסח הצוואה, העדים חייבים להיות כשירים לדין, כלומר אסור שעד יהיה פסול דין. נוסף על כך, הם חייבים להיות מעל גיל 18. עוד דגש, שאולי קצת מסבך את העניין אך בהחלט הגיוני, אסור ליורשים המצוינים בצוואה להיות העדים, זאת מתוך חשש כי יורשים ישנו או יטו את הצוואה ואת העדות שלהם לטובתם.

ירושה בכתב יד

ירושה זאת, או בעצם צוואה מסוג זה, נכתבת בכתב יד. אדם יושב טרם מותו, אפילו בצעירותו (כל עוד הוא מעל גיל 18) וכותב על דף מה הוא רוצה שיקרה עם כל הרכוש שלו לאחר שימות, למי יחולק, כמה יחולק ואפילו באילו תנאים. למרות שצוואה זאת מנוסחת בכתב יד ולא במחשב, היא עדיין תקפה מול בית המשפט והתוכן שלה בהחלט מחייב את מנהל העיזבון והיורשים לפעול על פיו.

דגשים לכתיבה בכתב יד: על מנת שהצוואה אכן תהיה רלוונטית, בעבור סוגי ירושות אלו, ישנם כמה דגשים אשר חייבים להתקיים על מנת שהצוואה אכן תהיה חוקית ויהיה הכרח ללכת על פי מה שכתוב בה. ראשית ואפילו מן הסתם, הצוואה חייבת להיות בכתב היד של המוריש, כלומר להיכתב על ידו. באם היא עורכת יותר מעמוד, חובה לחתום תאריך וגם חתימה שמית על כל אחד מהדפים.

ירושה בעל פה

מתוך סוגי ירושות הקיימים, צוואה זאת היא כנראה הצוואה הכי מיוחדת ונראית גם הכי פחות הגיונית או בטוחה. האפשרות לניסוח ולשימוש בצוואה זאת רלוונטי כאשר מי שמנסח את הצוואה אינו יכול לנסח צוואה אחרת, לדוגמא במצב של ערש דווי בבית החולים או לחילופין בשל מוגבלות פיזית שמונעת ממנו אפשרות לכתוב את הצוואה בעצמו. על מנת שצוואה זאת תהיה תקפה חובה שיהיו נוכחים לפחות 2 עדים במהלך אמירתה.

דגשים לירושה בעל פה: בדומה לירושה עם עדים, אותם הדגשים תקפים גם כאן. יש הכרח כי העדים אינם יהיו חלק מרשימת היורשים של הצוואה וגם כי יהיו מעל 18 ולא יהיו פסולי דין. בכל מקרה לרוב צוואות מסוג זה יהיו בעבור אנשים אשר עומדים למות, גוססים, ותמיד עדיף, אם אפשר לבחור דווקא בצוואה שבכתב עליה קשה יותר לערער והיא הרבה יותר ברורה.

ירושה מול רשות

סוגי ירושות אלו, אשר נעשים מול רשות די דומים עריכת צוואה עם עדים. במקרה זה, אדם עורך צוואה אך הוא בעצם אומר אותה לנציג שירות אשר מוסמך להיות תוקף משפטי לצוואה, ביניהם עורך דין שמוסמך להיות נוטריון וגם כמובן, מדרש הרשם לירושה. במידה והצוואה נאמרת בעל פה מול אחד מהגורמים הללו, היא בהחלט תקפה ותקבע מה יהיה הלאה עם העיזבון שהמנוח הותיר אחריו.

בחירת סוגי ירושות

הבחירה באיזה סוג ירושה לבחור בהחלט נתונה לאדם אשר מנסח את הצוואה. בעצם כל אחד יכול לבחור איזו סוג צוואה הוא רוצה, וגם יכול לבחור לא לנסח צוואה. במקרה כזה יכנס לתוקף חוק הירושה אשר מגדיר מה לעשות עם עיזבון של אדם לאחר לכתו, כולל הגדרה מי הם היורשים החוקיים של המנוח. לעיתים אין ברירה ואפשר לבחור רק בסוג אחד (לדוגמא ירושה בעל פה) אך בהחלט כדאי לשקול בכובד ראש ולבחור מה שהכי מתאים לכם.

ישנם הרבה סוגי ירושות מתוך הבנה כי אין סוג אחד אשר מתאים לכולם. אדם יכול לנסח צוואה בכתב יד, כל עוד היא עונה על התקנות והדגשים שהופכים אותה חוקיים. לחילופין ניתן גם לנסח צוואה בנוכחות עורך דין או עדים נוספים, גם הם צריכים לענות על תקנות מסוימות ולא תיפסל הצוואה.

דרך נוספת היא צוואה בעל פה, זאת ניתן לעשות על ערש דווי מול לפחות שני עדים (שאינם יורשים בצוואה), מול הרשם לענייני ירושה או מול נוטריון. אלו גורמים מוסמכים לשמוע צוואה שבעל פה ולתת לה תוקף משפטי מחייב. בכל מקרה, ניתן לבחור איזה סוגי מתוך סוגי ירושות שקיימים, תוך שמירה על הדגשים הרלוונטיים לסוג הירושה שנבחר. מומלץ להיעזר בעורך דין בכל תהליך המתקשר לירושה.

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף בנושא

ירושה מכוח אימוץ

הנושא של ירושה מכוח אימוץ, הוא נושא מורכב מעט בפן המשפטי. אף שקיימים חוקים ברורים המפרטים את הליך ההורשה מההורה המאמץ לילדיו המאומצים, קיימות גם

ירושה על פי דין

כל אחד או אחת מאיתנו יודעים שביום מן הימים נצטרך לכתוב צוואה. הצוואה תגדיר באופן מפורט את האנשים שלהם אנחנו מעוניינים להעביר את כל רכושנו

מחלקת צוואות וירושות - משרד עו"ד רחל שחר
משרד עו"ד רחל שחר - מחלקת צוואות וירושות

משרד עו"ד רחל שחר – מחלקת צוואות וירושות עוסק בתחום דיני משפחה וירושה ונחשב למוביל בתחומו. המשרד מנהל תיקי משפחה רבים, בדיסקרטיות ואמינות מרבית.

צריכים סיוע וליווי משפטי?