צוואה בחיים

לא אחת אנו שומעים על מקרים שבהם אדם השרוי במצב רפואי קשה, לעיתים אפילו בתרדמת, זקוק נזקק לטיפול ממושך וכואב. מצב זה הינו בעייתי לשני הצדדים –  הן למטופל עצמו והן למשפחתו הקרובה הרואה את יקירה סובל. מסמך "צוואה בחיים" נועד לתת מענה לבעיה זו, ועיקרו בקשת האדם להימנע מלקבל טיפול רפואי מאריך חיים במצבים מסוימים. במאמר זה נסקור את היסודות של הצוואה בחיים, מהם התנאים הדרושים לצוואה זו ואיך זה עובד בפועל.

 

היסוד המשפטי לצוואה בחיים

תוקף המסמך צוואה בחיים מתבסס על "חוק החולה הנוטה למות". מטרתו של חוק זה, אשר נחקק בשנת 2005 הינה "להסדיר את הטיפול הרפואי בחולה הנוטה למות תוך איזון ראוי בין ערך קדושת החיים, לבין ערך אוטונומיית הרצון של האדם והחשיבות של איכות החיים" כלשונו, כלומר לאזן בין הרצון של כל אדם לחיות לבין מצבים מסוימים שבהם רצונו החופשי של האדם הינו להפסיק את הטיפול הרפואי. החוק תקף רק לאנשים הנוטים למות, כלומר לאנשים שרופא מומחה מעריך אודותם שהם עתידים לחיות פחות משישה חודשים גם אם יקבלו טיפול רפואי.

 

אפשרויות להבעת רצון בטיפול רפואי עתידי

ההנחה הפשוטה היא שכל אדם רוצה להמשיך ולחיות (הנחה זו נקראת "חזקת הרצון לחיות"). על מנת לסתור הנחה פשוטה זו ישנו צורך של בירור מעל לכל ספק שמקבל ההחלטה הינו כשיר ואינו מושפע מגורמים זמניים או לחצים מסוימים. על מנת להוציא מחזקת הרצון לחיות ישנן ארבעה דרכים אשר משמשות מעין מדרגות לקביעה האם להאריך את הטיפול הרפואי:

 

בעל כשרות רצון

במידה והאדם הנוטה למות הינו כשיר ויכול להביע את רצונו בצורה ברורה ומוחלטת אנו מתחשבים ברצונו וממלאים אחר בקשותיו אף אם הוא מבקש להפסיק את הטיפול הרפואי. כל אדם מעל גיל 17 הינו כשיר עד שיוכח אחרת, וכדי לטעון שאדם אינו כשיר להחלטה זו על הרופא (רצוי רופאו האישי) להציג את ההחלטה בצורה מנומקת לאחר התייעצות עם מומחים רלוונטיים לתחום. על הרופא (הנדרש להיות רופא מומחה) לוודא שהחלטתו אינה נעשית מתוך לחץ חיצוני כלשהו או כאב רגעי כזה או אחר.

צוואה בחיים
צוואה בחיים

הנחיות רפואיות מקדימות – צוואה בחיים

במידה והאדם אינו בעל כשירות (שרוי בתרדמת, אינו בר שיקול דעת וכדו') בודקים האם ישנם הנחיות רפואיות מקדימות, או במילים אחרות "צוואה בחיים". צוואה בחיים הינו, כאמור, מסמך שנכתב ע"י האדם עוד מלפני המצב הרפואי הקשה, המציג את רצונו שלא להאריך את חייו ע"י טיפול רפואי. מסמך זה צריך להיות חתום על ידי שני עדים ללא אינטרס ממסמך זה, ואשר אינם בני משפחה. לתיקוף מסמך זה ישנו צורך בהסברים של אחות או רופא אשר תפקידם לוודא שהאדם מודע להשלכות של החלטתו ואת משמעות הנחיותיו. המסמך תקף לחמש שנים בלבד עקב הצורך להבטיח שאכן זהו רצונו העכשווי (עד כמה שניתן) של החולה, ויש לחדשו בכל חמש שנים.

 

החלטה של מיופה כוח

אפשרות נוספת לקביעת רצון החולה הינה מסמך ייפוי כוח. למסמך זה תפקיד דומה למסמך "צוואה בחיים", אולם הוא מעביר את הסמכות לקבלת ההחלטה לאדם אחר הקרוב לחולה. גם מסמך זה נכתב עוד לפני שהמטופל הגיע למצבו הקשה, וגם לו דרושים אותם התנאים כמו שני עדים ללא אינטרס, הסבר של אחות או רופא להשלכות המסמך וכדו'. בסמכותו של מיופה הכוח להחליט האם להמשיך את הטיפול בחולה או להפסיקו.

 

החלטה של ועדה מוסדית

במידה והחולה אינו כשיר ולא רשם מבעוד מועד מסמך צוואה בחיים או מסמך ייפוי כוח ניתן למנות וועדה מוסדית על מנת שתחליט בעניין זה. וועדה זו צריכה לכלול:

  • שלושה רופאים (בתחומים מסוימים המוגדרים בחוק)
  • רופא פסיכיאטרי שאינו מטפל בחולה
  • עובד סוציאלי או פסיכולוג קליני
  • מומחה לאתיקה או פילוסופיה
  • משפטן (ברמה מסוימת המוגדרת בחוק)
  • איש דת לפי דתו של החולה.

 

תצהירים של קרובים

אפשרות אחרונה לקביעת רצונו של החולה הינה על ידי הצהרות של קרוביו. קרובים, או במידה ואין קרובים אז פונים לאפוטרופוס של החולה, אשר מצהירים בצורה מפורשת על רצונו של החולה הנוטה למות. אפשרות זו הינה מורכבת יותר וסבוכה מבחינה משפטית לכן נמנעים ממנה עד כמה שניתן.

 

איך עובד התהליך בפועל

את טופס המסמך "צוואה בחיים" או "ייפוי כוח" ניתן למצוא באינטרנט באתר של משרד הבריאות. את הטפסים מומלץ לשלוח למאגר של המרכז להנחיות רפואיות מקדימות (גוף במשרד הבריאות) אשר בודק את תקינות הטפסים ושומר עליהם עד לשעת הצורך. בנוסף, המרכז יישלח אליכם כרטיס אותו כדאי לשמור במקום קרוב. לקראת תפוגתו של מסמך הצוואה בחיים או מסמך ייפוי הכוח תישלח אליכם תזכורת לחידוש הטפסים. השירות הניתן על ידי משרד הבריאות הינו טוב מהבחינה הבירוקרטית אולם אינו כולל ייעוץ משפטי.

השליחה למרכז להנחיות רפואיות מקדימות אינה הכרחית, ואין בה כל תוקף משפטי. זוהי בסך הכל דרך נוחה ונגישה לשמירת המסמכים, ורצוי לשמור בנוסף אליה עותקים אצל קרוביכם. את החתימה מומלץ לתעד בווידאו על מנת להגביר את אמינות הרצון החופשי של מקבל ההחלטה, דבר המונע בעיות עתידיות היכולות לצוץ. במידה ובחרתם שלא לשלוח למרכז, עליכם להקפיד לחדש את הצוואה בחיים בכל חמש שנים.

 

סיכום

המחשבה על פגיעה עתידית אינה נוחה לנו, ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר על מצב סופני כמתואר. ובכל זאת, ראוי להיערך לכל תרחיש עד כמה שניתן על מנת להקטין את הכאב והסבל היכול להיגרם מסיטואציות מסוימות. כתיבת מסמך צוואה בחיים או מינוי ייפוי כוח הינו נוח ומונגש באופן יחסי, אולם יש לתת את הדעת גם לצד המשפטי שהוא כולל, ולכן מומלץ להתייעץ עם עורך דין מקצועי ובעל ניסיון על מנת להיות מודע להשלכות המשפטיות הכלולות בו. עורך דין טוב ילווה אתכם לכל אורך התהליך ויבטיח שהמסמך שלכם יהיה כשיר מבחינה משפטית וימנע מקרוביכם צער וכאב רב בזמנים הקשים גם כך.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

צוואה שנשתכחה

לכל אדם הזכות לכתוב צוואה בכל זמן ובכל גיל (מגיל 18 כמובן). יש ואדם כותב צוואה ונסיבות חייו משתנות מן הקצה אל הקצה. על הצוואה

צוואה אשר שוללת זכות ירושה בלבד

בדיני הצוואות קיים עיקרון הקובע כי צוואה מאוחרת גוברת על צוואה קודמת, כלומר מתייחסים לצוואה שנכתבה אחרונה (במידה ולא ניתן לקיים את שניהן). צוואה אשר

צוואות במשפחות חדשות

משפחה חדשה הינו מונח המתאר סוגי משפחות אשר החלו להיווצר בשנים האחרונות, ובאופן כללי נכללות במונח זה משפחות חד מיניות ומשפחות חד הוריות. במשפחות אלה,

צוואה פגומה

כתיבה של צוואה במסגרת תהליך הגירושין היא פעולה בלתי נעימה אך הכרחית עבור כל אחד מהצדדים. זאת לאור העובדה שבהיעדר צוואה, חוק הירושה בישראל מקנה

צוואה נוטריונית

אחת הזכויות הכי בסיסיות של אדם היא הזכות לכתוב צוואה ולבחור מי יהיו היורשים שלו לאחר שילך לעולמו בנסיבות כאלו ואחרות.  זכות זו יכולה לבוא

מחלקת צוואות וירושות - משרד עו"ד רחל שחר
משרד עו"ד רחל שחר - מחלקת צוואות וירושות

משרד עו"ד רחל שחר – מחלקת צוואות וירושות עוסק בתחום דיני משפחה וירושה ונחשב למוביל בתחומו. המשרד מנהל תיקי משפחה רבים, בדיסקרטיות ואמינות מרבית.

צריכים סיוע וליווי משפטי?

עורכי דין מומלצים נוספים: