עבירות פרטיות

לכל אזרח במדינת ישראל יש זכות לשמירה על הפרטיות שלו. זכות זו מעוגנת במסגרת החוק ונועדה למנוע חדירה של גורמים זרים ולא רצויים אל המרחב הפרטי של הפרט. למרבה הצער, בעולם של ימינו, ישנן דרכים רבות לפריצה אל אותו מרחב פרטי ולכן עדיף לדעת מהי ההגדרה בחוק של עבירות פרטיות – הן על מנת להימנע מביצוען בשוגג והן על מנת להגן על פרטיותנו אנו. עורך דין פלילי הוא הגורם המקצועי שיכול לייעץ ולסייע במקרה שעולות סוגיות הנוגעות לעבירות פרטיות, ובמדריך הבא נדון בנושאים שבהם הוא מטפל.

עבירות פרטיות – זה מזמן לא עניין פרטי

העידן המודרני גרם לכך שהמרחב הפרטי שלנו כבר מזמן איננו פרטי יותר. כיום כאשר מדברים על עבירות פרטיות מדובר על חדירה לרשות הפרט שעלולה להתרחש הן במרחב הפיזי שלנו, כגון הבית הפרטי או הדירה שאנו חיים בהם, אובדן פרטיות במקום העבודה שלנו, ו / או פלישה למרחב הדיגיטלי בו אנו פועלים, לרבות פריצה לחשבונות שלנו ברשתות החברתיות, לדואר האלקטרוני, לטלפונים הניידים או למחשבים הפרטיים שלנו. כך או כך, חשוב לדעת כי עבירות פרטיות הן דבר שיכול לקרות לכל אחד או אחת מאיתנו.

כיצד מתייחס חוק הגנת הפרטיות לנושא של עבירות פרטיות?

החוק להגנת פרטיות הוא דבר החקיקה המעגן את זכותו של הפרט לצנעתו ופרטיותו, כזכות יסוד השמורה לכל אזרח במדינת ישראל. הסעיף הראשון והחשוב ביותר בחוק הגנת הפרטיות, הוא עיקרון ההסכמה, לפיו על מנת שניתן יהיה לטעון לקיומה של עבירת פרטיות, יש צורך להוכיח כי אדם ביצע חדירה אל המרחב הפרטי של אדם אחר, ללא קבלת הסכמתו של הצד השני לכך. בעניין זה, עורך דין פלילי ידע לעזור ולייעץ כדי שתוכלו להבין אם המקרה שלכם הוא אכן בגדר עבירה על חוק הגנת הפרטיות.

על עבירות פרטיות במרחב הדיגיטלי והגבול הדק שאסור לעבור

בעידן הדיגיטל והסושיאל, רובנו מתעדים את חיינו הפרטיים בערוצי האינטרנט השונים בדרך כזאת או אחרת. אולם למרות שהמידע שאנו משתפים מרצוננו החופשי מיועד פעמים רבות לעיני כל, כאשר אדם אחר משתמש בחומרים הפרטיים שלנו למטרות זדוניות כגון הוצאת דיבה או הטרדה שלנו, מדובר על עבירה פלילית.

האם מעקב משתייך לקטגוריה של עבירות פרטיות?

כל מעקב המתבצע בידי פלוני כלפי זולתו, כאשר המעקב אינו נעשה על ידי גורמי חוק לשם טיפול ומניעה של עבירות פליליות כאלו ואחרות, נחשב מטבעו כעבירה על החוק. אמירה זו תקפה בין אם מדובר על מעקב המתבצע בעזרת אמצעים טכנולוגיים המופעלים מרחוק, ובין אם המעקב בוצע במרחב הפיזי. שני המקרים תואמים להגדרה של עבירות פרטיות.

עבירות פרטיות
עבירות פרטיות

מה בין עבירות פרטיות לבין האזנות סתר?

האזנת סתר נחשבת גם היא כעבירת פרטיות. הדבר נעשה כאשר אדם מאזין לשיחה טלפונית או שיחה בין אדם אחד לחברו, ומתעד את השיחה מבלי שהצד השני מודע ומסכים לכך. לכן אם מתעורר חשד כי אכן מתבצעת האזנת סתר – בין אם לשיחות הטלפון או לשיחות הפרונטליות שלכם, מוטב לפנות להתייעצות מול עורך דין פלילי.

מישהו מצלם אותי ללא הסכמתי – האם זו עבירת פרטיות?

עבירת פרטיות יכולה להתקיים גם במקרה בו אדם אחד מצלם אדם אחר מבלי שהצד השני מסכים לכך. העבירה הופכת חמורה יותר כאשר המצלם משתמש בצילומים כנגד המצולם. גם אם הצילומים אינם מתבצעים למטרות פליליות, הרי שקיימת בעייתיות בעצם ביצוע המעשה, שכן האזרח שצולם לא הסכים לתיעוד הנ"ל המהווה חדירה לפרטיותו. מכאן שהוא רשאי לתבוע את הצד המצלם.

על עבירות פרטיות שעניין חשיפת פרטים אישיים

לכל אחד מאיתנו מידע פרטי שחשוב להצניע: בין אם עסקינן בפרטים רפואיים, נתונים הקשורים להוצאות ולהכנסות שלנו, עבר פלילי, פרטים הנוגעים לעניינים משפחתיים כגון תיקי גירושין, ענייני ירושה, וכיוצא באלו. למעשה, כל מידע שאדם נמנע במכוון מהפצתו ברבים, נחשב בראי החוק כמידע פרטי, שמתוקף צנעת הפרט אין לפרסמו באופן פומבי ללא הסכמתו לכך.

האם קיימת דרך להגן על עצמנו מפני עבירות פרטיות במרחב הדיגיטלי?

כיום, רוב הפרטים האישיים שלנו נמצאים באתרי אינטרנט שונים ובמקומות מסתור ברחבי הבית. פריצה אל המרחב הדיגיטלי היא נפוצה יותר מכיוון שניתן לעשות את הדבר בצורה קלה מבלי שהאדם השני יגלה על כך. הכלי השימושי ביותר להגנה מפני חדירה על המרחב הפרטי הדיגיטלי שלכם היא התקנת תוכנת אנטי וירוס במחשב הפרטי שלכם.

אולם בנוסף לכך, משתמשי אינטרנט נדרשים לגלות ערנות ומשנה זהירות אם ברצונם לצמצם את הסיכון לפגיעה מעברייני רשת המבצעים עבירות פרטיות לסוגיהן. בין היתר, יש להימנע ממסירת פרטים אישיים ופיננסיים לגורמים זרים ובאתרים שאינם מאובטחים, וכמובן, להיזהר מכניסה לאתרים ולקישורים חשודים.

בנוסף לאלו, יש להפעיל שיקול דעת בריא בנוגע לתקשורת עם משתמשי אינטרנט אחרים ובפרט עם זרים ופרופילים חשודים בערוצי המדיה החברתית השונים. הדבר נכון במיוחד כאשר מדובר על ילדים קטינים, שיש צורך לפקח עד כמה שניתן על פעילותם ברשת ועל התקשורת שהם מנהלים והמידע שהם מוסרים למשתמשי אינטרנט אחרים.

פרסום מידע אישי באישור בית משפט – במה מדובר?

בהקשר של עבירות פרטיות עולה פעמים רבות השאלה: האם בכל מצב הפצת הפרטים האישיים של אדם אחר, בהכרח נחשבת כעבירה על החוק. בהקשר זה חשוב לדעת כי ישנם מקרים שבהם בית המשפט רשאי לאשר את הפצת פרטיו האישיים של הפרט. לצורך העניין, כאשר אדם עובר על החוק, גורמי אכיפה כגון משטרה מורשים לחדור לפרטיותו ואף להפיץ את פרטיו לצורכי אכיפת החוק.

האם יש דרך להגן על המידע שלי במאגרי מידע חיצוניים?

יש להיות ערניים לכך שבסופו של דבר אין אתם חייבים למסור את הפרטים האישיים שלכם לגורמים שונים אם אינכם מרגישים בנוח לעשות זאת. אולם מנגד, אותם גורמים רשאים לבקש ואף לעשות בהם שימוש לאחר שקיבלו את הפרטים האישיים מכם. יש להיות ערניים ולבדוק מי מחזיק ואחראי על מאגרי המידע.

חשוב לדעת כי במקרה של פריצה למאגר מידע חיצוני המחזיק בפרטים שלכם, עורך דין פלילי יוכל לבדוק אם מדובר במקרה של עבירת פרטיות. מסיבות אלו, כאשר אתם בוחרים למסור את הפרטים האישיים שלכם לידי גורמים חיצוניים עליכם לבקש את כל המידע הנחוץ לכם על מנת שתוכלו לבטוח בגורם זה. זכותכם לבקש מידע על זהות האדם או החברה המחזיקים במאגר המידע ועל אופי השימוש שיעשה בפרטים האישיים שלכם.

בשורה התחתונה

כפי שהוסבר במאמר זה, עבירות פרטיות באות כיום לידי ביטוי במגוון ערוצים ואופנים, ולכן ערנות היא שם המשחק. עורך דין פלילי מטפל במקרים של עבירות פרטיות ויש בידיו הכלים להגן על זכויותיהם של לקוחותיו.

במידה ואתם סבורים שפרטיותכם נפגעה או אם נחשדתם בפגיעה בפרטיותו של האחר – מוטב לפנות בהקדם לייעוץ משפטי מקצועי כדי להבין עם מה אתם מתמודדים וכיצד להגן על שמכם הטוב.

התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

שאלות ותשובות בנושא

חוק הגנת הפרטיות נחקק ב- 1981, וכולל בתוכו את מירב המידע הנוגע להגנה על פרטיותו של האזרח הישראלי. על פי חוק זה, פגיעה בפרטיותו של אדם היא עוולה אזרחית, עליה יכול לדרוש הקורבן פיצויי נזיקין, ובמקרה חמור יותר, עד חמש שנות מאסר למבצע העבירה.
עבירות פרטיות לרוב כוללות חדירה למרחב האישי של הקורבן, ללא ידיעתו או הסכמתו, וללא מניע משטרתי. עבירות פרטיות שכיחות נוגעות לרוב למעקב אחרי אדם (הן פיזית והן בעזרת אמצעים טכנולוגיים), האזנת סתר לשיחות, או צילום אדם ללא הסכמתו, במיוחד במידה ויש שימוש בתצלומים כנגדו.
שמירה על פרטיות במרחב הדיגיטלי נתקלת בקשיים שכן אנו משתפים מידע רב ברשתות, אך למרות זאת אין הדבר אומר שמותר להשתמש במידע זה כנגדנו, אלא אם כן נתנו את הסכמתנו לכך. מומלץ להיזהר במרחב הדיגיטלי בעת מסירת פרטים אישיים, ולחיצה על קישורים שאינם מוכרים לנו.
מאגרי מידע כוללים את הפרטים האישיים שלנו באופן בלתי נמנע כמעט, ולכן אנו חשופים לשימוש לרעה בפרטינו האישיים. הדרך היחידה להתמודד עם סיטואציה זו היא לשמור על ערנות רבה בעת מסירת פרטים, ולבדוק באופן מקיף האם ניתן לבטוח בגורם שאנו מוסרים לו מידע ומהן כוונותיו.

מידע נוסף בנושא

האזנות סתר

בתור בני אדם, אנחנו מנהלים שיחות כאלו ואחרות עם גורמים שונים כגון האנשים הקרובים אלינו, חברים למקום העבודה, שיחות שבשגרה עם גורמי שירות ומכירות, וכן

מהו חוק הגנת הפרטיות?

בתקופה בה אנחנו חיים כיום, המרחב האישי שלנו משתלב עם המרחב הציבורי. לפיכך, אנו נדרשים להגדיר בצורה עצמאית מהם הפרטים האישיים שלנו ועל איזה מידע

העונש על האזנות סתר

אנו חיים בתקופה בה יכולה להתרחש פגיעה בזכות הבסיסית שלנו לפרטיות בכל רגע נתון. מעשים אלו נכנסים לקטגוריה של עבירות פרטיות. במאמר זה נדון במקרה

איך יודעים שמצותתים לטלפון

אחד מנושאי השיחה העיקריים כיום כמעט בכל מקום זוהי רמת הביטחון והפרטיות האישית שנמצאת בצומת דרכים. לא פעם אנו מגלים כי כמעט כל מילה שאנו

עורך דין אייל שמולביץ - תמונת פרופיל
עו"ד פלילי - אייל שמולביץ

משרד עו"ד אייל שמולביץ עוסק אך ורק בתחום הפלילי ונחשב ותיק ומוביל בתחום. עו"ד שמולביץ הינו מומחה בעל מוניטין רב מזה למעלה מ 20 שנה, מאחוריו אלפי משפטים בתחום הפלילי ואינספור סיפורי הצלחה.

צריכים סיוע וליווי משפטי?