עבירות איומים

עבירות איומים הן עבירות פליליות נפוצות למדי במדינת ישראל. עבירות איומים מתבצעות כנגד אנשים מכל קבוצות האוכלוסיה – החל מנבחרי ציבור, אנשים מפורסמים, אושיות תקשורת, פוליטיקאים, אנשי העולם התחתון וגם נגד אנשים שומרי חוק.

בסקירה זו נסביר כיצד עבירות איומים באות לידי ביטוי, מה הקשר בין עבירות איומים לעבירות סחיטה, מהי סחיטה באיומים, מה ההבדל בין עבירות איומים לעבירות סחיטה באיומים, ובאילו מקרים נכון להסתייע בשירותיו של עורך דין פלילי.

עבירות איומים – קווים לדמותן

עבירות איומים הן עבירות פליליות לכל דבר ועניין, המוגדרות ככל מעשה שתכליתו הינה להטיל מורא או לפגוע בבטחונו של הזולת, בין אם החשש לפגיעה ממשית במאוים הוא מוחשי, ובין אם לא.

עבירות איומים נוגעות במרבית המקרים להפחדת אדם באמצעות הבטחה לפגיעה ממשית או פגיעה מרומזת בחייו שלו או בחיי הקרובים לו, בשלמות גופו, בחירותו, בבריאותו או בבריאות אהוביו, לרבות פגיעה כלכלית או כספית או פגיעה ברכושו של המאוים. גם איום לפגיעה במוניטין של אדם פרטי או בעל עסק, עשוי להיחשב כעבירת איומים.

 

על עבירות איומים, עבירות סחיטה ומה שביניהן

עבירות איומים נלוות לעתים קרובות לעבירות סחיטה. כאשר עסקינן בעבירות סחיטה, מדובר בעבירות שגם הן פליליות אשר תכליתן היא לגרום לאדם לבצע מעשה כלשהו או להימנע מעשייתו, וזאת בעזרת הפעלת לחץ פיזי או פסיכולוגי על אותו אדם, שעשויים לשבש את שיקול דעתו של הפרט ולהעיב על חופש הבחירה שלו. איומים הם דוגמה לאמצעי הפחדה שמשיג את המטרות הללו ומשמש פעמים רבות ככלי לביצוע עבירות סחיטה. עבירות הסחיטה מזוהות פעמים רבות עם ניסיונות לחילוץ כספים בכפייה מאדם.

 

מהי סחיטה באיומים וכיצד היא מתבצעת?

סחיטה באיומים היא כאמור פעולה שמטרתה הינה לכפות על אדם ביצוע פעולה כלשהי או להימנע ממנה, בהתאם לרצון הסוחט. מעשי סחיטה באיומים עשויים להתבצע באמצעים מילוליים, קרי – בעל פה, בכתב, באמצעות לחץ פיזי, או על ידי פגיעה גופנית, פגיעה ברכוש, או פגיעה בחירות הפרט. סחיטה באיומים עשויה להתבצע גם כאיום לפגוע בפרנסתו של הנסחט, בשמו הטוב, בצנעתו או בפרטיותו.

במקרים רבים, הסוחטים מאיימים לפרסם חומרים בכתב, חומרים מוקלטים או תכנים גרפיים הנוגעים לנסחט או לקרוביו, ו / או מידע רגיש אשר קשור אליהם בצורה עקיפה או ישירה. כל זאת במטרה לדרבן את הנסחט לפעול על פי דרישותיהם של הגורמים הסוחטים אותו, חרף העובדה שהדבר מתבצע בניגוד לרצונו. למותר לציין כי גם סחיטה באיומים היא עבירה פלילית.

עבירות איומים
עבירות איומים

מהו העונש הקבוע בחוק בגין עבירות איומים לסוגיהן?

העונש שנקבע בחוק העונשין בצידן של עבירות איומים, הוא עד 3 שנות מאסר. עם זאת, במידה והצד המאיים הוא בעל היסטוריה פלילית ללא רבב, ועבירות האיומים שיוחסו לו הן למעשה העבירות הפליליות הראשונות שעבר לכאורה -אפשר שעונשו יומר בעונש מאסר על תנאי בלבד, ואף שהתיק הפלילי יסגר מבלי שיורשע כלל.

לעומת זאת, העונש הקבוע בדין הפלילי בצידן של עבירות איומים וסחיטה נע בין 7 ל – 9 שנות מאסר, כתלות בנסיבות המעשה. מן הראוי להזכיר בהקשר זה שגם כמדובר בעבירות איומים שלא הגיעו לכדי מימוש בפועל, העבריין שיורשע בביצוען צפוי לעונש מאסר בן עד 7 שנים.

 

מה ההבדל בין עבירות איומים לעבירות סחיטה באיומים?

בחוק הפלילי בישראל, עבירות איומים מוגדרות כניסיון של אדם להפחיד את זולתו. מנגד, כאשר מדובר על עבירות סחיטה באיומים – הניסיון להפחיד הנפגע נועד לשרת תכלית מסוימת, שהיא להניע את המאוים לפעול בדרך מסוימת המועילה לצד המאיים. המשותף בין עבירות איומים לבין עבירות סחיטה באיומים, הוא עצם השימוש באיומים כאמצעי להפחדת הנפגע.

 

עבירות באיומים – באילו מקרים כדאי להסתייע בעורך דין פלילי?

ישנה חשיבות רבה לליווי של עורך דין פלילי המתמחה בעבירות איומים, כאשר ישנו חשש לשלומו של המאוים ו / או שלום יקיריו ועולה הצורך בהפעלת הסעדים שהחוק מאפשר כדוגמת הגשת בקשה למתן צו הרחקה לבית המשפט.גם אנשים המתמודדים עם עבירות סחיטה באיומים, שהן המקרה המורכב יותר של עבירות איומים, מוטב להם להיעזר בשירותיו של עורך דין פלילי בהקדם.

הדבר נכון הן עבור הצד המאשים והן עבור הצד הנאשם. עבור המתלונן או המתלוננת, סיוע משפטי מקצועי של עורך דין סחיטה באיומים, מסייע להבטיח שאכן קיים בסיס ראייתי מוצק שמאפשר להגיש תלונה שתטופל כהלכה, היות ובמצבים מסוימים מקרה שעלול להיראות כתרחיש של סחיטה באיומים בעיני אדם אחד – עשוי במבט אובייקטיבי להתפרש בצורה אחרת לחלוטין. לכן חשוב גם להכיר את נסיבות המקרה, ולהבין את הרקע לביצוע המעשים.

יתרה מכך, לאור מורכבותן הרבה של עבירות איומים ובפרט כאשר מדובר בסחיטה באיומים – הן מצד החשודים והן מצד הנפגעים, מעורבות של עורך דין פלילי רב ניסיון היא קריטית למי שמעוניין להבטיח שטענותיו לא תדיחנה על הסף עקב כשל ראייתי או מחסור בראיות מספקות שיתמכו בטענותיו.

 

נחשדתם או נאשמתם בביצוע עבירות איומים? כך עליכם לפעול

אם זומנתם לחקירה במשטרה בעקבות חשד לביצוע עבירות איומים, או שאתם ניצבים בפני הגשת כתב אישום עקב עבירות איומים או עבירות סחיטה איומים, חשוב שתקדימו "תרופה למכה" ותדאגו מבעוד מועד להגיע לפגישת ייעוץ עם עורך דין פלילי מנוסה. עורך דין המתמחה בתיקי איומים וסחיטה יוכל לסייע לכם להתכונן להליכים הפליליים ולא פחות חשוב מכך: לצאת מהם כשידכם על העליונה.

 

התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

עבירת תגרה

בכדי לשמור על שלומו של הציבור ולהגן עליו, קיימים כמה חוקים אשר אוסרים התנהגות אלימה ובריונית. אנשים אשר מפרים חוקים אלה עשויים לקבל עונשי מאסר

עבירת תקיפה סתם

"תקיפה סתם" הינה אחת מהעבירות שההרשעה בגינן אינה מחייבת פגיעה פיזית. ככלל, מדובר בעבירה פלילית שמוגדרת כמעשה אלים כלפי אדם אחר בניגוד לרצונו. מבין כלל

עבירת חבלה חמורה

עבירות של תקיפה וחבלה נחשבות לעבירות חמורות מאוד. המחוקק שואף, ובצדק, להעניש את העבריין הגורם חבלה לאדם אחר בחומרה. זאת, בהתאם לחומרת החבלה שאותה גרם.

עו"ד אלימות במשפחה

אלימות במשפחה היא בין התופעות היותר מטרידות שניתן להעלות על הדעת, ודווקא בתקופה האחרונה, היא הופכת שכיחה מאי פעם. למרבה הצער, עבור אנשים רבים, התא

אלימות שוטרים

לצערנו, אנו חיים כיום בעולם בו אלימות של אנשי החוק כלפי אזרחים הפכה לדבר שאינו חריג בנוף המקומי. לכן חשוב להבין כיצד יש לפעול במקרה