ועדת שחרורים

ועדת שחרורים ממונה מכוח הוראת סעיפים 32 ו – 33 לחוק שחרור על תנאי ממאסר. ועדת שחרורים רגילה או מיוחדת כוללת שופט שלום או מחוזי ונציגי ציבור שתחום עיסוקם יהיה מתחומי הקרימינולוגיה, הסוציולוגיה, החינוך או תפקיד בשירות בתי הסוהר. מטרתן של הוועדות היא לשקול האם ניתן לשחרר אסיר, על סמך התנהגותו בכלא וגורמים נוספים, לאחר שריצה חלק מהעונש אותו קיבל בבית המשפט.

מה קובע החוק לגבי שחרור אסיר על תנאי?

החוק, אשר מנסה להחזיר אסירים לאחר שיקום, אל הציבור והחיים הנורמטיביים, קובע כי ועדת שחרורים יכולה לדון בדבר שחרורם של אסירים, אשר ריצו כשני שליש מעונשם. ועדת השחרורים תדון בהתנהגות האסיר, בחומרת העבירה שביצע ובהרשעותיו הקודמות, במידת מסוכנותו לציבור הרחב, מידת צערו על העבירה שעבר, האם עבד במהלך שהותו בכלא, האם היה מעורב או השתמש בסמים ועוד.

על סמך גורמים אלה ואחרים תוכל הוועדה להחליט בדבר שחרור על תנאי. עם זאת, מגבלת הוועדה, היא בכך שהדיון ייעשה רק על אסירים שעונשם אינו מאסר עולם. עבור אסירים אלה תוקם ועדת שחרורים מיוחדת.

 

איך יוצרים קשר עם ועדת שחרורים?

אפשר ליצור קשר ישיר עם ועדת שחרורים, אשר מתנהלות בארבעה אזורים: ירושלים, בה מתנהלת ועדת שחרורים ארצית, מחוז מרכז, ומחוזות צפון ודרום. עם זאת, הוועדות מתכנסות ויושבות בבתי הכלא בארץ, ואסיר אשר מעוניין לעמוד ולהציג את זכאותו מול הוועדה, יישלח לשם על ידי הנהלת הכלא.

כדי לעמוד מול הוועדה אין צורך בייצוג של עורך דין פלילי מטעם האסיר, אולם כאשר ישנו ייצוג שכזה, ההליך יכול להיות קל יותר, ופעמים רבות, מסתיים באופן טוב יותר לאסיר. כמו כן, אסיר המעוניין בכך יכול לבקש שימנו לו עורך דין מהסנגוריה הציבורית שייצג אותו מול ועדת השחרורים.

 

ההיגיון העומד מאחורי ועדת שחרורים

ההיגיון העומד מאחורי שחרור מוקדם הוא מתן אופק לאסיר כדי לנסות לשקם אותו ולתת לו את הזכות לחיים נורמטיביים ושווים בדומה לשאר האוכלוסייה. דווקא השהות בבית הכלא עלולה לפעמים לגרום להתנהגות עבריינית ולהחמיר התנהגויות לא רצויות. הידיעה כי ישנו סיכוי לשחרור מוקדם, לאור התנהגות טובה, עשויה לסייע לאסירים רבים להימנע מדרכי פשע.

בתי הכלא משקיעים רבות בחינוך מחדש לאותם אסירים, אשר נקודת הפתיחה שלהם נמוכה יותר, ומלמדים אותם דברים אשר מצליחים לקחת אותם לשלב גבוה יותר כמו לימוד קרוא וכתוב, יציאה לעבודה מסודרת, אשר יש להתמיד בה וכו'. עם זאת, כדי לדאוג קודם כל לשלום הציבור, יש זכות לקורבנות העבירה להתנגד לשיחרורו המוקדם של האסיר. על הקורבנות אשר מעוניינים בכך, לפנות בכתב לוועדה ולהצהיר על התנגדותם באופן מנומק.

ועדת שחרורים
ועדת שחרורים

מהי ועדת שחרורים מיוחדת?

על מנת לדון בעתידו של אסיר אשר עונשו נגזר למאסר עולם, יש צורך בוועדת שחרורים מיוחדת. ועדת השחרורים המיוחדת יכולה להמליץ לנשיא המדינה לקצוב את עונשו של האסיר. למעשה, מאסר עולם, כשמו, הוא עד עולם, ולכן רק לאחר שבע שנות מאסר, יוכל האסיר לבקש, באמצעות ועדת השחרורים, לקציבת עונשו, כלומר לקביעה של מספר השנים אשר נותרו לו לרצות את עונשו.

ההמלצה על קציבת העונש לא יפחת משלושים שנה. לאחר שריצה כשני שליש מעונשו, תוכל ועדת השחרורים המיוחדת לדון האם כדאי לשחררו על תנאי. הבסיס להחלטתה תהיה מידת מסוכנותו לכלל הציבור ומידת השינוי שהוא עבר בכלא, בהתבסס על המלצות גורמים שונים אשר באו עימו במגע בתקופה זו.

 

על המשך המעקב של ועדת שחרורים

גם לאחר שחרור האסיר על תנאי, לא תמה תפקידה של הוועדה, אשר מחויבת להמשיך ולפקח על האסיר ועל מידת היענותו לתנאים המגבילים אשר הוטלו עליו. על האסיר להגיע לדיוני המעקב של הוועדה, ולהוכיח כי לא הפר את תנאי שחרורו, כמו למשל שלא חזר לסורו ולעבירות הקודמות, המשיך לעבוד במקום העבודה הקבוע, לא יצא מהארץ, התחבר עם גורמים עבריינים או המשיך בטיפול הרפואי או הנפשי שנקבע לו.

במידה והפר האסיר את תנאי שחרורו, הוא עלול לחזור לכלא להמשך ריצוי תקופת עונשו.

 

מהו תפקיד ועדת השחרורים בשחרור אסיר מטעמים רפואיים?

ועדת שחרורים יכולה לשחרר אסיר באופן מיידי מטעמים רפואיים, כאשר נשקפת סכנה מיידית לחייו. למשל, כאשר האסיר זקוק להנשמה מלאכותית או כאשר הוא נמצא במצב של חוסר הכרה או במצב של דמנציה מתקדמת. כמו כן, יכולה הוועדה לשחרר שחרור מוקדם גם כאשר קיימת מחלה אשר גוזרת עליו תקופת זמן קצרה לחייו, כמו מחלת הסרטן, או כאשר הוא מועמד להשתלת איבר.

תנאים אלה חייבים להתקיים בכפוף לדעת רופא מומחה, מטעם האסיר עצמו, או מטעם שירות בתי הסוהר.

 

בשורה התחתונה

תפקידה של ועדת שחרורים הינו משמעותי ביותר, מכיוון שהיא עשויה לקבוע את עתידו של האסיר למשך שארית חייו. עליה לקחת בחשבון מגוון גורמים, אשר יקבעו האם האסיר משוקם ויכול להסתדר בחיים הנורמטיביים הנמצאים מחוץ לכתלי בית הכלא. אין צורך בייצוג של עורך דין פלילי מול ועדת השחרורים, אולם כדאי להתייעץ עימו כדי שהתוצאה הסופית תהיה טובה יותר.

יש לזכור כי לא תמיד ממליצה ועדת השחרורים על שחרור מוקדם, ולפעמים צריך סבלנות וסובלנות עד קיום הדיונים. עם זאת, התקווה שנותנת ועדה זו לאסירים, עשויה לגרום להם להשתפר, יותר ממה שהם ירצו להודות בכך.

 

התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

עורך דין מעצרים

מעצר משטרתי הינו חוויה לא נעימה ידועה לכל. כאשר נעצר אדם ישנם חוקים ברורים על התנהלות המעצר ואורכו. על מנת לוודא את שזכויותיו של הנעצר

עורך דין פלילי בתל אביב

לחוק העונשין במדינת ישראל ישנו תפקיד חשוב מאוד והוא שמירה על הזכויות והבטחון של כל אדם ואדם. כחלק מכך חוק העונשין מציג בתוכו עבירות של

עורך דין פלילי בבני ברק

במידה וראיתם את הסדרה המדריך לרוצח אתם יכולים להבין שכל אדם, אפילו המשכיל והנורמטיבי ביותר עשוי להיות מעורב בעבירה פלילית. כמובן שמדובר על סדרה המגזימה

עורך דין פלילי ברמת גן

עורך דין פלילי הינה אחת ההתמחויות המרתוק ביותר הקיימות בתחום המשפט ועריכת הדין. מדובר במקבץ חוקים רחב, הכולל בתוכו דקויות של נסיבות, מקרים וסיפורים אנושיים.

עורך דין פלילי בראשון לציון

הדין הפלילי הינה אחת ההתמחויות המרתקות ביותר הקיימות בעולם עריכת הדין. מדובר בתחום רחב מאוד הכולל בתוכו מספר רב של סעיפי חוק, מקרים מעניינים ואירועים