הליך פלילי

הליך פלילי הוא הליך משפטי המתנהל כנגד מי שעבר עבירה פלילית – שזה אומר ביצע עבירה המוגדרת בחוק הפלילי כעבירה שדינה עונש. החוק הפלילי קובע גם את רף הענישה המרבי בגין ביצוע עבירה פלילית ואת הסיווגים השונים של עבירות פליליות.

מהו בעצם הליך פלילי? מהם השלבים בהליך הפלילי? מהן האפשרויות השונות לסיום ההליך הפלילי? מתי הופך גזר הדין שנקבע בהליך הפלילי לסופי? מה היחס בין הליך פלילי לבין הליך אזרחי? מתי מתעורר הצורך בשירותיו הטובים של עורך דין פלילי? מה קורה אם לנאשם בעבירה פלילית אין אפשרות לממן עורך דין? במאמר שלפניכם נבהיר את משמעות המושג הליך פלילי, נסביר את השלבים השונים בהליך הזה ומתי הוא מגיע לסיומו.

מהו הליך פלילי ומי הם הצדדים בו

הליך פלילי הוא הכינוי הכולל לסך כל הפעולות המשפטיות הננקטות מרגע הגשת התלונה נגד העבריין לכאורה, ועד לסיום ההליך המשפטי בהתאם לחוק הפלילי בישראל. ההליך המשפטי יכול להסתיים בנקודות שונות לאורך התהליך. כך למשל התהליך יכול להסתיים לאחר הגשת התלונה, אם מתקבלת החלטה שאין אינטרס ציבורי לחקור אותה.

בשלב הבא הוא יכול להסתיים לאחר חקירה, אם החוקרים מגיעים למסקנה שאין עילה להעמדה לדין. בשלב הבא, התביעה או הפרקליטות עשויות להחליט שלא להגיש כתב אישום. משהוגש כתב אישום, הנאשם יכול לצאת אשם או זכאי. וגם אז, הוא יכול לערער הן על פסק הדין והן על חומרת גזר הדין.

 

מהם השלבים בהליך פלילי?

ההליך הפלילי כולל כעשרה שלבים, החל מהגשת תלונה וכלה בתחילת ריצוי העונש. להלן תיאור השלבים השונים בהליך הפלילי:

הגשת תלונה כל הליך פלילי מתחיל בהגשת תלונה במשטרה כנגד מי שלכאורה עבר עבירה פלילית. לרוב, ללא הגשת תלונה לא מתחילה חקירה פלילית.
חקירת משטרה אחרי הגשת התלונה היא נבחנת. אם החוקרים מגיעים למסקנה שהתלונה איננה משקפת עניין ציבורי, כי אז החקירה עשויה שלא להתחיל מפאת העובדה שנסיבות העניין אינן מתאימות. אם אכן יש עניין בחקירה, היא מתחילה להתנהל והחוקרים מתחילים לאסוף ראיות לאשמתו או להיעדר אשמה של מי שנגדו נרשמה התלונה. בשלב הזה מדובר בחשדות בלבד. ואכן – בשלב הזה הנחקר הוא בגדר חשוד.
העברת תיק החקירה לתביעה או לפרקליטות בתום החקירה מועבר התיק לתביעה או לפרקליטות. אם התקבלה החלטה שיש ראיות מספיקות, מגבשת התביעה או הפרקליטות כתב אישום נגד החשוד.
הגשת כתב אישום בשלב הזה הופך החשוד לנאשם. עם זאת, לפני הגשת כתב האישום יש לחשוד הזדמנות לשימוע, שבו הוא יכול לשטח את הטענות שלו נגד הגשת כתב אישום נגדו. לפעמים, הגשת כתב אישום גוררת גם בקשת מעצר עד תום ההליכים. מנגד, לפעמים חקירה נגד חשוד נפסקת לאחר השימוע.
ניהול המשפט השלב הבא הוא המשפט, שיכול להימשך זמן ארוך ככל שיידרש כדי לברר היטב את מסכת הנתונים וההתרחשויות.
הכרעת הדין לאחר המשפט ומשהתבררה אשמתו או העדר האשמה של הנאשם. מתקבלת הכרעת הדין ופסק הדין – אשם או זכאי, כאשר יש כמה סוגים של זכאות.
טיעונים לעונש זהו שלב חשוב מאוד, משום שגם אחרי שניתן פסק הדין, יש עדיין מקום לשנות את רף הענישה. ככל שהעונש נמוך יותר, כך יש סיכוי לנאשם לסיים את התהליך ללא שהייה בכלא אלא רק בעבודות שירות.
גזר דין בשלב הזה מתקבלת החלטת בית המשפט על העונש.
ערעור אפשר לערער לערכאה גבוהה אותי. לרוב, הערכאה הגבוהה לא תדון בעצם ההרשעה אלא רק בעונש. רק במקרים מעטים בלבד הופכת ערכאה גבוהה את ההחלטה של ערכאה נמוכה ממנה.
ריצוי עונש בתום הערעור ירצה הנאשם, שכבר הפך למורשע החייב בדין, את העונש כפי שקצב אותו בית המשפט.
הליך פלילי
הליך פלילי

הליך פלילי, הליך אזרחי ומה שביניהם

למרות שבהליך פלילי אנו עסקים, חשוב לציין בשלב הזה שיש יחס הדדי בין הליך פלילי לבין הליך אזרחי. מי שהורשע בפגיעה באדם אחר, למשל, יכול למצוא את עצמו גם נתון לתביעה אזרחית שהוגשה נגדו על ידי קורבן העבירה. המשפט הפלילי מהווה בסיס שעליו מתנהל המשפט האזרחי, שבסיומו יכולים השופטים לקבוע פיצויים גבוהים לטובת הקורבן.

 

מתי צריך לפנות לעורך דין בהליך פלילי

למעשה, חשוב לפנות לעורך דין כבר בתחילת התהליך. בדרך כלל ידרוש בית המשפט את הנוכחות של עורך דין. אם לנאשם אין אפשרות לממן עורך דין, הוא יהיה זכאי לקבל עורך דין מטעם הסנגוריה הציבורית.

עורך הדין ילווה את הנחקר לאור כל הדרך עד לביום המשפט, הכרעת הדין ומתן פסק הדין וגזר הדין. בהמשך, אם וכאשר יגישו קורבנות העבירה תביעה אזרחית, ייתכן שיהיה צורך בעורך דין אחר, המתמחה בתביעות אזרחיות. כך או אחרת, ברור שאין לעבור הליך פלילי בלי ליווי של עורך דין.

 

כיצד עורך דין פלילי עשוי לסייע בהקלת העונש הצפוי לעבריין בהליך פלילי

אחד התפקידים המשמעותיים ביותר של עורך דין פלילי, אם וכאשר הלקוח שלו הורשע בביצוע העבירה, הוא הניסיון להקל את חומרת העונש ולהוציא את הלקוח שלו בעונש קל ככל האפשר. מערכת הענישה במדינת ישראל מעניקה מגוון רחב של אפשרויות. לרוב, העונש הקבוע בחוק איננו משקף את המציאות.

עורך דין פלילי איכותי יצליח להוריד בצורה משמעותית את רף הענישה. רק במקרים של עבירות חמורות במיוחד יפסקו השופטים את הענישה ברף הגבוה ביותר הקבוע בחוק. וגם אז, העונש צפוי לערעור.

 

התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

הליך השימוע לפני הגשת כתב אישום

אחד השלבים החשובים בהליך המשפטי הוא הליך השימוע לפני הגשת כתב אישום. ההליך הזה מעניק הזדמנות של ממש לנאשם לטעון את כל הטענות האפשריות בזכות

הליכים משמעתיים במוסדות אקדמיים

מוסדות אקדמיים בישראל מעניקים ללומדים בהם חופש מחשבה וחירות שאינם מאפיינים מקומות אחרים. עם זאת, עבירת משמעת של סטודנט הלומד באחד מהמוסדות האקדמיים המוכרים, עלולה