ביצוע תחבולה

חקירה פלילית הינה מפגש בין חוקר ובין נחקר, אשר נעשה מתוך אינטרס של כל אחד מהצדדים. במסגרת המשא ומתן שמתנהל במהלך החקירה, כל אחד מהצדדים מנסה להציג עמדה שייתכן שיהיו בה מאפיינים של שקר, עורמה ומניפולציה.

ככלל, במהלך ביצוע של תשאול או חקירה, קיימים מצבים בהם יש צורך בשימוש של תחבולות ו/או תכסיסים. כשמדובר בחקירה גלויה, לעיתים ייתכן כי החקירה מגיעה למבוי סתום בשל העובדה כי הנחקר איננו משתף פעולה עם החוקר והוא למעשה בוחר לשתוק או לשקר.

כשמדובר בחקירה סמויה, בכדי לקבל את המידע הרצוי מהנחקר, בד"כ יש לבנות תכנית שכוללת סיפור כיסוי חוקי ומהימן שבאמצעותו ניתן יהיה לאסוף את המידע באופן סמוי, מבלי שההחקר ידע או ירגיש שמתבצע איסוף מידע. ניתן לשלב בחקירה גם מעקבים סמויים, בכדי שאפשר יהיה להתחקות אחר תנועותיו של הנחקר ואחר שגרת יומו.

כתוצאה משימוש בתכסיס, עשוי הנחקר להסתבך בשקריו ובדרך זו, יהיה קל יותר לחשוף עובדות אמיתיות. ליבה של תחבולה, במהלך חקירה, הינה הצגת מצגת שווא בפני הנחקר שמטרתה לגרום לנחקר לספר את האמת בנוגע לביצוע מעשה העבירה. לרוב, משתכנע הנחקר לעשות כן, מתוך אמונה כי אם יספר הוא את האמת, הדבר יביא עבורו תועלת.

 

מה מטרתה של חקירה פלילית?

חקירה פלילית מהווה תהליך של איסוף ראיות כנגד החשוד בביצוע עבירה, כאשר מטרתה של המשטרה בכך היא לאסוף כמה שיותר ראיות כנגד החשוד שבאמצעותן ניתן יהיה להעמידו לדין. מטרת החקירה המשטרתית היא לגרום לנחקר להודות בביצוע מעשה אשר מהווה את ביצוע העבירה שמיוחסת לו, או לחילופין, לגרום לו להפליל אדם אחר אשר היה מעורב בביצוע העבירה.

 

שלבי חקירה

כל חקירה משטרתית מורכבת מכמה שלבים:

  1. יצירת קשר – בשלב זה, מתחילה המשטרה את החקירה באווירה ידידותית ונינוחה. המטרה של חוקר המשטרה בכך היא ליצור תחושת ביטחון אצל הנחקר וליצור אצלו רושם כי המשטרה מעוניינת לעזור לו לצאת מהסבך.
  2. מסמור – לאחר שלב יצירת הקשר, החוקר מפנה שאלות לנחקר, כאשר חלקן קשורות ישירות לעבירה שבוצעה וחלקן לא. מטרתו של החוקר בכך היא לקבל מהנחקר פירוט ככל הניתן, הן אם הינו שקרי והם אם הוא מכיל דברי אמת.
  3. מכה בראש – בשלב זה, החוקר מנסה לערער את בטחונו של הנחקר לגבי התשובות שהוא מסר וזאת בכדי לנסות להשיג ממנו הודאה לגבי ביצוע המעשה.
ביצוע תחבולה
ביצוע תחבולה

סוגי תכסיסים בחקירה

כשמדברים על סוגי תכסיסים בחקירה, ניתן להצביע על שלוש קבוצות עיקריות:

  1. תכסיסים אנושיים – הפעלה של מדובב, הפעלה של סוכן וכד'.
  2. תכסיסים טכניים – ביצוע של מעקבים סמויים, הקלטות או מעקבים במהלך החקירות שמבוצעות ע"י גורמי חקירה והם מתבצעים לאחר קבלת צו מבית המשפט.
  3. תכסיסים מניפולטיביים – הצגת מצבו של הנחקר כבקשה משפטית. בתכסיסים מסוג זה, למשל, מוצגת תמונת מצב שלפיה, שותפו (לעבירה) של הנחקר הודה במעשה וכבר קשר את הנחקר לביצוע המעשה.

 

מגבלות החוק במהלך ביצוע תכסיסים ותחבולות

במהלך ביצוע תכסיסים ותחבולות במהלך החקירה, יש לתת את הדגש למגבלות הקיימות בחוק:

  1. איסור לקיים האזנות סתר במהלך החקירה, ע"י הקלטות, ללא ידיעתם של הנחקרים.
  2. איסור זיוף חתימות או מסמכים. יש להיזהר שלא להבטיח הבטחות כוזבות וללא כיסוי, כלפי הנחק, רק בכדי לגרום לו לשתף פעולה ו/או להודות באשמה.
  3. במהלך ביצוע חקירה תחת סיפור כיסוי, יש להמנע מלהתחזות לנציג של רשות ממלכתית או לבעל מקצוע הטעון רישוי וכמו כן, יש להיזהר שלא לעשות לנחקר מניפולציה רגשית או לשדלו לביצוע דבר עבירה.

 

גורמים שיש לקחת בחשבון במהלך ביצוע תכסיסים ותחבולות

  1. נדרש תכנון מוקדם, אשר כולל את הכרת האדם הנחקר, הידע שלו, אופיו ומאפייניו האישיים.
  2. נדרש לבנות סיפור כיסוי אשר מעורר אמון ככל הניתן.
  3. נדרשת הקפדה על תיעוד רציף של ההקלטה או של הוידאו הסמוי.
  4. לתכסיסי החקירה אין אפשרות להיות חסויים והם ייחשפו בהמשך, בחקריה המשטרתית או בבית המשפט.
  5. באם קיים ספק בחוקיות של תכסיס או פעולה, ההמלצה היא לפנות לייעוץ משפטי בנוגע לכך.
  6. לתכסיסים ולתחבולות במהלך החקירה קיימת חשיבות גבוהה לביסוס של הראיות.

 

תחבולות המשטרה במהלך החקירה

ככלל, כל תחבולה בנויה על עקרון של הטעיה ע"י מסירה של מידע שגוי או חלקי. החוקרים מנצלים את עובדת היותו של החשוד במעצר, נתון במצב של חוסר וודאות, בכדי להזין אותו במידע שיכול לקדם את מטרותיהם. המגמה בתכסיסים רבים שנעשים ע"י המשטרה הינה לפתות את החשוד להאמין שיש בידי החוקרים מידע מספק שיכול להביאו להרשעה.

באמצעות הצגת מצגת שווא, המשטרה מנסה להגביר את הלחצים על החשוד בכדי להביאו לשתף פעולה עימם.

 

מהי ההגדרה לתחבולה?

ככלל, תחבולה הינה תכסיס שמטרתו לסייע להתגבר על מכשול מסוים או להשיג דבר מה.

 

מה מטרתה של תחבולה בחקירה?

תחבולה בחקירה מושתתת על עקרון של הטעיה אשר בנוי על מסירת מידע שגוי או חלקי, אשר מטרתו לשמש אמצעי חקירה. באמצעות ביצוע תחבולה בחקירה ניתן לרכך את הנחקר, אשר נמצא תחת לחץ וחוסר וודאות ולגרום לו להודות בהאשומות. תחבולה במהלך חקירה משמשת כמניפולציה ע"י החוקרים ובכך מקדמת היא את מטרתם בנוגע לנחקר.

 

האם שימוש בתחבולה ע"י חוקרי המשטרה הינו לגיטימי לחוקי?

הכלל הוא שמותר לחוקרים במשטרה להשתמש בתחבולות, כאשר הודאה המתקבלת ע"י שימוש בתחבולה תהיה קבילה באם נשארה בידיו של החשוד – הזכות לשתיקה.

לפי חוק, מותר לחוקרי המשטרה להשתמש בתחבולות ובאם תתקבל הודאה כתוצאה מתחבולה, תהיה היא קבילה, כל זמן שלא נפגעו זכויות מהותיות של הנחקר, כגון: זכות השתיקה או הזכות להתייעצות עם עו"ד. ככלל, אין להשתמש בתחבולה אשר מפרה את זכותו של החשוד להימנע מהפללה עצמית וכמו כן, אין להשתמש באמצעי חקירה שהשימוש בהם פוגע באופן מהותי בעשיית צדק (כגון: לחץ נפשי או פיזי, הבטחות שווא לנחקר וכו').

 

אילו פעולות אסור לחוקרים לעשות במהלך החקירה?

ככלל, לחוקרים אסור לקלל את הנחקר או לאיים עליו במהלך החקירה. בנוסף, אסור להם למנוע ממנו לישון, לשתות או לאכול או ליטול תרופות להן הוא זקוק. במצב בו נפגעות זכויות הנחקר, במהלך החקירה, יש לו הזכות להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

עבירות הונאה במגזר הפרטי

עבירות הונאה הן מהמורכבות שבספר החוקים, כאשר לרוב מדובר בעבירות כלכליות שונות אשר כוללות: הונאה כלפי רשויות המס, הונאת בנקים או גופים מוסדיים אחרים ועוד.

עבירות הונאה במגזר העסקי

ככלל, עבירות של מרמה והונאה הולכות ונעשות נפוצות יותר ויותר בשנים האחרונות והן מבוצעות במגוון של דרכים. לפי חוק, מדובר באחת מהעבירות החמורות ביותר ומסיבה

מרמה והפרת אמונים

ככלל, אחת העבירות הקשות שעובד ציבור או בעל משרה בתאגיד עשוי לבצע הינה עבירת הפרת אמונים. לפי ההגדרה של עבירה מסוג זה, מדובר בשימוש בכוח

עורך דין מרמה והונאה

כשאנחנו עוד נמצאים בגיל הילדות, אנחנו לא פעם משחקים עם חברינו ובני משפחתנו בכל מיני משחקים, אשר במסגרתם אנחנו עלולים להרגיש מרומים. לפעמים מי שמשחק

קבלת דבר במרמה – עונש

קבלת דבר במרמה הוא התרגום המשפטי למילה אחת ויחידה עם קונוטציה שלילית ביותר – רמאות. הביטוי "קבלת דבר במרמה" כולל שלוש מילים והוא משמש מזה

עבירות ביטוח לאומי

עם העבירות שהפכו נפוצות יותר בשנים האחרונות, ניתן למנות עבירות ביטוח לאומי. עבירות המתבצעות מול המוסד לביטוח לאומי הן למעשה עבירות פליליות לכל דבר ועניין.