קטינים במשפט הפלילי

חוק העונשים במדינת ישראל קובע כי קטינים במשפט הפלילי אשר מלאו להםו 12 שנים לא יכולו לשאת באחריות פלילית. זאת אומרת שכל ילד מתחת לגיל 12 לא יכול לשאת באחריות על מעשה פלילי שעשה – בהתאם לכך הוא איננו יכול להיות עצור, לא ניתן להעמידו לדין או כל פעולת ענישה אחרת בגין המעשה שאותו הוא עשה.

ישנם מקרים שבהם כן ניתן להזמין קטין שטרם מלאו לו 12 לחקירה, החקירה יכולה להתבצע גם ללא הימצאותם הוריו של הקטין בתוך חדר החקירות – יותר מכך, ההורים אפילו לא חייבים לדעת על החקירה שמתבצעת. במידה והקטין ימסור הודאה בתוך חדר החקירות והוא יחתום עליה, מדובר בהודאה אשר מאומתת על ידו.

על פי החוק במדינת ישראל – קטין הינו נער או ילד שטרם מלאו לו 18 שנים. בעקבות כך כל קטין נשפט בבית משפט השלום או בבית המשפט המחוזי בהתאם לחומרת המעשה אותו הוא ביצע. הדיון עצמו מתבצע בבית המשפט לנוער, כך גם במידה ויוגש ערעור על ההחלטה הראשונית של בית המשפט.

מה קורה במקרה שבו קטין עומד לדין ביחד עם בגיר?

ישנם לא מעט מקרים שבהם העבירות מבוצעות במקביל על ידי בגיר וקטין, בתקווה כי הציוות הזה יקל במעט את גזר הדין במידה ויהיה כזה. אך העמדת הקטין לדין ביחד עם הבגיר בבית משפט שאינו בית המשפט לנוער צריכה לקבל את אישורו של היועץ המשפטי לממשלה. אך המקרה הנפוץ יותר זה שהשותפים לפשע פשוט נשפטים באופן שונה, הבגיר יישפט בבית המשפט השלום או המחוזי, ואילו הקטין יישפט בבית המשפט לנוער – כך אין צורך לערב את היועץ המשפטי לממשלה או לקבל את אישורו.

במידה וישנו אישור להעמיד את הקטין לדין בבית משפט שאינו מתאים לגילו, פסק הדין שיקבע יהיה פסק דין סופי – בדיוק כפי שהיה מתקבל פסק הדין בבית המשפט לנוער. ברוב המקרים מדובר בהחלטה סופית שאי אפשר לערער או למחות עליה עקב הימצאותו של הקטין בבית משפט שאינו תואם לגילו.

כמובן שבמקרה כזה חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין פלילי על מנת שיספק להורים המלצות או תובנות מהם הזכויות המגיעות לבנם הקטין. באופן טבעי המשפחה תימצא באותם הרגעים בסערת רגשות, דבר שעשוי להפוך את תהליך קבלת ההחלטות של בני המשפחה לכמעט בלתי אפשרי. זוהי הסיבה שאתם צריכים לידכם איש מקצוע אשר מכיר את המשפט הפלילי אך באותה נשימה גם יודע כיצד לעבוד עם קטינים על מנת לדובב אותם ואף להרגיע אותם. העבודה עם נאשמים קטינים היא שונה אל מול העבודה עם נאשמים בגירים. העבודה של עורך הדין היא הרבה יותר סיזיפית והוא אמור להביא את כל הניסיון שלו לידיי ביטוי.

 

האם ניתן להעמיד לדין קטין שמלאו לו 12 שנים?

גם אם מלאו לקטין 12 שנים ישנם לא מעט הגבלות אשר חשוב לדעת אותם, כל ההגבלות כמובן קשורות לתנאים או להגבלות בהעמדת הקטין לדין. ראשית כל כמו שכבר ציינו, אסור להעמיד לדין קטין שטרם מלאו לו 12 שנים, זוהי הוראה גורפת שאסור לאף בית משפט לעבור עליה – ורק באישור חריג של היועץ המשפטי לממשלה ניתן לעשות זאת.

קטינים במשפט הפלילי
קטינים במשפט הפלילי

קטין שטרם מלאו לו 13 שנים אך מלאו לו 12 שנים יכול לעמוד לדין רק לאחר התייעצות ואישור מצידו של קצין מבחן אשר מוסמך לקבל החלטות מהסוג הזה. בנוסף אסור להעמיד לדין אדם בגיר אשר ביצע עבירה בהיותו קטין, מכיוון שהעבירה בוצעה בהיותו קטין יש עליה חוק התיישנות כשנה לאחר ביצועה. קטין שבעת קביעת גזר דינו טרם מלאו לו 14 שנים לא יכול לשבת במאסר, ולכן צריך לחשוב על דרכים חלופיות ליישם את העונש הרצוי.

כמובן שעורך דין פלילי יוכל לעזור לבני המשפחה וגם לקטין לקבל את כל התנאים המגיעים לו. משפט פלילי זה נושא רגיש מאוד כשמדובר בקטינים אשר יכול לפעמים ליפול בין הכיסאות, ולכן חשוב מאוד לדעת מה מגיע לכם בשלבי הדיונים. אל תגידו שלא ידעתם! ברגע שתתקבל החלטה סופית היא תהיה החלטה גורפת אשר לא יהיה ניתן לבטלה או לחזור ממנה.

 

מהי מידת הפומביות של הדיון בבית המשפט?

חשוב להדגיש כי כל משפט אשר נערך בבית המשפט לנוער הינו בדלתיים סגורות, לרוב בגלל רגישות העניינים שבהם מואשמים בני הנוער השונים. ככלל אסור לפרסם את פרטי הקטינים אשר נחקרים בבית המשפט, וכמובן אי אפשר להגיד את זהותם באף מקום. אך לבית המשפט יש את הסמכות לדרוש או לבקש מאדם מסוים להיות נוכח בדיון, כמובן שלרוב בגין סיבה כזאת או אחרת אשר מצדיקה את הימצאותו בדיון.

המחוקק הבהיר בצורה ברורה בספר החוקים כי אסור לפרסם פרטים על קטינים במשפט הפלילי. זאת אומרת שאסור להגיד באילו אישומים הם חשודים, מקום מגוריו של הקטין, גילו של הקטין וכמובן פי כמה גם שמו של הקטין אשר נשאר בעילום מוחלט.

כל האיסורים הללו הינם איסורים גורפים אשר אסור לעבור עליהם בשום סיטואציה. לכן בית המשפט דואג תמיד להסתיר את הפרטים המזהים של הקטינים כך שלא יהיה ניתן לזהות אותם בשום מצב. כל הדלפה של פרט מידע מתוך הדיון שנערך לקטין הינה עבירה על החוק, ומי שעובר על החוק הזה עשוי למצוא את עצמו נקנס או מקבל עונש כזה או אחר.

 

מעצר ושחרור של קטינים

קטין שטרם מלאו לו 14 שנים לא יכול להיות במעצר אלא גם אם מובא צו של שופט שמורה על מעצר למשך 12 שעות בלבד. קטין שמלאו לו 14 שנה יכול להיות מוחזק במעצר למשך 24 שעות, גם ללא צו של שופט – אך מדובר בתקרת זמן מקסימאלית שלאחריה צריך לשחרר את הקטין. במידה ורוצים להמשיך ולהחזיק את קטין שמלואו לו 14 שנה במעצר, יש להביא צו של שופט אשר מורה כי הדבר אפשרי ומאושר על ידו. ללא ספק זה נושא רגיש מאוד, שיכול להיות לעיתים לא ממש מובן. לכן חשוב מאוד לקרוא את נושאי המעצר ונושאי השחרור בכדי שתוכלו לדעת בדיוק לקראת מה אתם צועדים – ואיך תוכלו לסייע לבן המשפחה הקטין אשר נמצא במעצר ומתקשה מאוד עם החוויה הלא נעימה הזאת.

תקופת המעצר המרבית של קטין שטרם מלאו לו 14 שנים ולפני הגשת כתב אישום הינה 10 ימים, כאשר לבגיר תקופת המעצר המרבית עומד על 15 ימים. בסך הכול עם כל הנסיבות הקיימות ניתן להחזיק קטין במעצר לתקופה של 120 ימים בטרם הגשת כתב אישום או כל החלטה אחרת בעניינו.

לאחרונה נכנס לתוקף חוק אשר קובע כי קטין יכול לבקש כי אחד מהוריו או מבני משפחתו יהיו נוכחים בדיון. מדובר בתיקון חשוב לחוק שהיה קיים אך לא קבע כי מדובר בזכותו של הקטין. כיום קטינים במשפט הפלילי יכולים לבקש כי הוריהם או אחד מבני המשפחה שלהם ילוו אותם בסיטואציה הלא נעימה של חקירה במשטרה.

כמובן שכל הנושא של קטינים במשפט הפלילי זה נושא רגיש מאוד, והשופטים עושים את מירב המאמצים על מנת לנהוג בהם בכפפות של משי. אך באופן טבעי לפעמים הדמיון עולה על המציאות, והדברים בפועל לא בדיוק קורים כמו שתכננתם שיקרו. אך אתם יכולים להיות רגועים ולדעת כי פנייה אל עורך דין פלילי תוכל לסייע לכם בכל שלבי הדיון עד אשר הקטין יחזור בחזרה לביתו. עורך דין פלילי אשר מתמחה בכל הנושא של קטינים במשפט הפלילי ידע בדיוק כיצד בית המשפט צריך להתנהל, ואילו זכויות מגיעות לקטין על מנת שהוא יוכל לקבל אותם במלואם. אסור לכם להתפשר על פחות מהטוב ביותר כאשר זה מגיע לנושא של קטינים במשפט הפלילי.

קטינים במשפט הפלילי

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
קטינים במשפט הפלילי

מידע נוסף סביב הנושא

מכירת אלכוהול לקטין – עונש על המכירה

צריכת משקאות אלכוהוליים בקרב קטינים היא סיבה לדאגה בקרב הורים ורשויות אכיפת החוק. המחוקק במדינת ישראל מנסה להתמודד עם הבעיה באמצעות הגבלת המכירה של משקאות

התעללות בקטין – עונש

לקראת סוף המאה העשרים חלו שינויים ביחס לילדים, אשר הגדירו מחדש את היחסים בין הורים לילדים, ובין אפוטרופוסים לבין חסרי ישע הנתונים לאחריותם ולמרותם. אחד

התעללות בקטין ושמירה על גבולות בחינוך

מדינת ישראל היא אחת המדינות המתקדמות יותר בהתייחסות שלה לקטינים בכלל ולילדים בפרט. בעשורים האחרונים חלו שינויים משמעותיים ביחס לילדים. התנהלות כלפי ילדים שהייתה מותרת

ביטול כתב אישום נגד קטין

הסתבכות של קטין בפלילים עלולה להשפיע על המשך החיים שלו. נקודת המוצא של המחוקק היא שכאשר מדובר בקטין יש מקום לגלות הבנה, ככל שאופי העבירה