צוואה הדדית

עולם הצוואות הוא עולם המכיל מגוון רחב של אפשרויות. בין צוואה בכתב יד, צוואה בפני רשות, צוואה בעדים, צוואה מוסרית וצוואה בעל פה קיים גם סוג צוואה נוסף בשם צוואה הדדית. מדובר כאן על סוג צוואה ידוע, שמביא איתו יתרונות, חסרונות, משמעויות והשלכות. אם אתם בוחרים בניסוח של צוואה הדדית, כדאי לדעת אילו משמעויות נגזרות ממנה ולקראת מה אתם הולכים. בדיוק לשם כך ריכזנו בשורות הבאות את כל הפרטים.

 

מהי בכלל צוואה הדדית?

צוואה הדדית היא צוואה שעורכים שני בני הזוג על מנת להוריש את ממונם ונכסיהם האחד לשני, ורק עם מותו של בן הזוג היורש – להוריש את כל רכושם הלאה, לצד שלישי שהם יבחרו.

לדוגמה, בני זוג שניסחו צוואה הדדית קבעו כי במות אחד מהם יעבור כל רכושו לבן הזוג השני, ואילו לאחר פטירתו של השני – יקבלו ילדיהם בירושה את כל רכושם. בהנחה ומדובר על מסמך אחד העומד בתור צוואה הדדית, הרי שהצוואה תעמוד גם בתור צוואה משותפת וגם בתור צוואה הדדית.

האם אפשר להתנגד לצוואה הדדית?

כאשר מדובר על צוואה הדדית קיימות לא מעט הוראות חוק ספציפיות וייחודיות. ברגע שאחד מבני הזוג נוקט בצעדים מסוימים במטרה לשנות את נוסחה של צוואה הדדית, עשויות בהחלט להיות לצעדים השלכות משפטיות כאלו ואחרות. לאור ההשלכות שעשויות להיות לצעדים של ערעור על צוואה הדדית, כדאי טרם נקיטתם לבדוק באופן משפטי ויסודי את התוקף של צוואה הדדית ואת ההשלכות שיכולים הצעדים הללו להביא עמם, וכן אילו אפשרויות התנגדות עומדות בפני בן הזוג, ככל שישנן כאלו.

האם קיימים יתרונות או חסרונות בולטים לניסוח צוואה הדדית?

כמו בכל דבר בחיים, גם לצוואה הדדית קיימים יתרונות וקיימים גם חסרונות. במקרה של צוואה הדדית, מדובר על עניין אחד אשר מהווה חרב פיפיות, כאשר הוא עומד גם בתור יתרון וגם חסרון. צוואה הדדית למעשה שמה את שני בני הזוג תחת מטריית החלטות אחת, שבה לאחר מותו של אחד מהם הצד השני יעמוד בפני קושי רב במידה ויהיה מעוניין לשנות את הנוסח של צוואה הדדית.

צוואה הדדית
צוואה הדדית

מצד אחד מדובר כאן על יתרון, שכן שני בני הזוג ניסחו צוואה הדדית בצורה משותפת והגיעו להחלטות משותפות שהיו מקובלות על שניהם בנוגע לעתיד רכושם, ממונם ונכסיהם. מצד שני מדובר כאן על חסרון מהותי, שכן המציאות המשתנה עלולה להעמיד את בן הזוג שנותר בחיים בפני צורך מידי לשינוי הצוואה, שבמסגרתו הוא, כאמור, יעמוד בפני לא מעט קשיים.

תיקון חוק הירושה בשנת 2005 משפיע על צוואה הדדית שנערכה עד שנה זו

חוק הירושה עבר תיקון בשנת 2005 בכל הנוגע לצוואה הדדית, ולכן חשוב לקחת בחשבון שעל צוואה הדדית שנכתבה לפני שנת 2005 פועלים סעיפים משפטיים אחרים מאשר אלו הפועלים על צוואה הדדית שנכתבה אחרי שנת 2005.

ביטולים, שינויים וביצוע פעולות נוספות בצוואה הדדית כששני בני הזוג בין החיים

הוראות החוק מגדירות בצורה מפורטת כיצד ניתן יהיה לבצע שינויים בצוואה הדדית שנוסחה על ידי שני בני הזוג, כאשר שניהם עדיין נמצאים בין החיים. כל שינוי בצוואה הדדית יוכל להתבצע באופן חוקי רק לאחר מסירת הודעה כתובה לבן הזוג. מן הראוי לציין כי שינוי שנעשה על ידי אחד מבני הזוג ללא הודעה כתובה לפני ביצוע השינוי הוא שינוי שלא יהיה לו כל תוקף.

מטרת מסירת ההודעה הכתובה היא לאפשר לבן הזוג שמוסר את ההודעה לנסח צוואה אחרת ולהתעלם מכל מה שקשור בצוואה ההדדית שניסח יחד עם בן זוגו. במקביל, ההודעה הכתובה מאפשרת לבן הזוג שמקבל את ההודעה לנסח גם הוא צוואה אחרת, וכך צוואה הדדית הופכת למעשה לבטלה.

נקודות חשובות נוספות בנוגע לביטול או שינוי של צוואה הדדית

בהמשך להודעות הכתובות, חשוב לדעת כי וידוא קבלת ההודעה הכתובה על ידי בן הזוג מוטל על בן הזוג המוסר. חוסר וידוא שכזה יוכל לגרור אחריו פרצות בנוגע לניסוח צוואה חדשה. כמו כן, במידה ובן הזוג אכן קיבל את ההודעה הכתובה אך לא ניסח צוואה חדשה משל עצמו, חלוקת הירושה שלו לאחר מותו תתבצע בהתאם לירושה על פי דין.

נקודה נוספת וחשובה לא פחות נוגעת במצבו הבריאותי וההכרתי של בן הזוג. במידה ובן הזוג המקבל את ההודעה אינו נמצא במצב הכרתי ותודעתי שמאפשר לו להתמודד עם ההודעה ובהתאם לנסח צוואה חדשה, ההודעה עלולה בהחלט להביא איתה השלכות כלפי בן הזוג המוסר, וייתכן שכלל לא תיחשב בתור הודעה ברת תוקף.

ביטולים, שינויים וביצוע פעולות נוספות בצוואה הדדית לאחר מותו של בן הזוג

אפשרות לשינויים בצוואה הדדית שנכתבה על ידי שני בני הזוג לאחר שאחד מהם נפטר היא אפשרות קיימת, אך היא קיימת רק בתנאי שבן הזוג החי הוא לא היורש של בן הזוג הנפטר. ומה זה אומר? במידה וצוואה הדדית שנוסחה על ידי שני בני הזוג קובעת כי חלק מסוים מן הרכוש או הרכוש כולו יועבר, לאחר מותו של בן הזוג, לחזקתו של בן הזוג החי, בן הזוג החי יהיה צריך להסתלק, כלומר לוותר על הירושה.

רק לאחר ההסתלקות יוכל בן הזוג החי לערוך צוואה חדשה עם השינויים הרצויים. במידה ובן הזוג החי ירצה לערוך שינויים בצוואה הדדית לאחר שירש, בהתאם לצוואה הדדית, את רכושו של בן הזוג המנוח, בשלב הראשון הוא יצטרך להחזיר את כל הרכוש שירש, ובשלב השני יוכל לנסח צוואה חדשה עם השינויים הרצויים לו.

הליכי שינוי של צוואה הדדית בהסכמה מוקדמת של שני בני הזוג

בני הזוג אשר בוחרים לנסח צוואה הדדית יכולים לכלול בה סעיפים שעל פיהם יכול יהיה בן הזוג לבצע שינויים בצוואה שלא על פי הדרכים שפירטנו קודם לכן. למשל, בני הזוג יכולים לקבוע, ולנסח זאת כמובן בצוואה הדדית, כי שינויים בצוואה הדדית יכולים להיעשות בעוד שני בני הזוג נמצאים בחיים, וללא כל הודעות מוקדמות.

כמו כן, הם יכולים לקבוע, ולנסח זאת כמובן בצוואה הדדית, שגם לאחר שאחד מהם נפטר יוכל בן הזוג החי לבצע שינויים בצוואה הדדית מבלי להסתלק מהירושה שנקבעה בצוואה הדדית. ניסוח סעיפים שכאלו בדרך כלל נובע מתוך ראייה כוללת של הצרכים של כל אחד מבני הזוג בנפרד ושל שניהם גם יחד, מתוך מחשבות על המציאות המשתנה שיכולה לטרוף את הקלפים עבור כל המעורבים.

על חשיבות הפניה לייעוץ משפטי עם עורך דין בנושא צוואה הדדית

אם אתם עומדים בפני ניסוח, שינוי או ביטול של צוואה הדדית, ליווי של איש מקצוע יכול להפוך את כל הנושא להרבה יותר פשוט עבורכם. היעזרו בשירותיו של עורך דין לדיני צוואות וירושות ותוכלו להנות משקט נפשי בידיעה שקיבלתם הכוונה מקצועית להתמודדות נכונה עם נושא הצוואה.

התכנים בעמוד זה אינם מהווים חלופה לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מטעם עורך דין עם התמחות בדיני ירושה ועיזבון, והם מובאים לידיעה כללית בלבד. מידע זה אינו מהווה מידע משפטי מחייב, ואין להסתמך עליו בשום צורה. במקרה בו נדרש טיפול משפטי בנושא צוואה או ירושה, יש לפנות ישירות לקבלת סיוע מעורך דין מומחה.

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף בנושא

צוואות הדדיות ואינטרס ההסתמכות

אחד הדברים שהכי משקפים את הקו המנחה שמערכת המשפט הישראלית פועלת על פיו בכל הנוגע לעולם הצוואות והירושות, הוא ההגנה על רצון המוריש מכל משמר.

צוואה הדדית והסכם יחסי ממון

במסגרת עולם הצוואות והירושות קיימים לא מעט חוקים שחשוב להכיר. ישנו מגוון רחב של צוואות והסכמים מסוגים שונים, הנערכים בין בני זוג בהקשר זה. בין

מחלקת צוואות וירושות - משרד עו"ד רחל שחר
משרד עו"ד רחל שחר - מחלקת צוואות וירושות

משרד עו"ד רחל שחר – מחלקת צוואות וירושות עוסק בתחום דיני משפחה וירושה ונחשב למוביל בתחומו. המשרד מנהל תיקי משפחה רבים, בדיסקרטיות ואמינות מרבית.

צריכים סיוע וליווי משפטי?