פטור ממילואים מחמת צמצומים

גם את\ה עושים מילואים? אם כן – איך הייתם מגיבים אילו היו אומרים לכם שקיבלתם פטור? האם הייתם שמחים על כך או שמא אתם דווקא מאלו שאוהבים את המילואים ונהנים לשבור שגרה לטובת הגנת המולדת?

 

על השירות הצבאי במדינת ישראל

כל אדם במדינת ישראל, מחויב בשירות סדיר מלא. השירות הסדיר נכון לשנת 2020, אורך 30 חודשים, כלומר – שנתיים וחצי, לגברים, ואילו שירותן הצבאי של נשים המתגייסות לצבא ההגנה לישראל, אורך שנתיים. לעיתים, השירות הפעיל מתקצר – כך למשל, בני ישיבות המתגייסים מטעם ישיבות ההסדר משרתים בפועל פחות משנתיים וחצי, כך גם חרדים המתגייסים לגדודים ייעודיים, עולים חדשים, מתנדבים מחו"ל ועוד. במקרים אחרים, השירות הצבאי דווקא מתארך – כך במקרה בו החייל מתגייס לשירות קרבי ביחידה מובחרת הדורשת יותר משנתיים וחצי של שירות, או במקרה בו החייל חותם קבע.

 

מי לא מתגייס לצבא?

ישנם קריטריונים בחוק שירות הביטחון אשר מקנים פטור משירות החובה ואלו הם: על רקע מצב משפחתי-הריון ונישואין(לנשים), על רקע רפואי – פרופיל 21, על רקע דתי, מטעמי מצפון, השתייכות למגזרים שאינם חייבים בגיוס ועולים חדשים.

חייל\ת אשר עונים על אחד מהקריטריונים המוזכרים לעיל זכאים לפטור משירות, אולם אם הם אינם רוצים בכך הם יכולים להגיש בקשת התנדבות ובהתאם לכישוריהם הצבא יחליט האם לשבץ אותם. כאשר הצבא רואה לנכון לגייס אותם, הם בודקים את המגבלות שלהם על מנת לשבץ אותם בתפקידים המתאימים להם.

 

המשך השירות הצבאי לאחר השחרור

כל מי ששירת בצבא, וודאי מכיר את המשפט – 'הצבא האמיתי זה המילואים'. ואכן, למרות שהחייל סבור כי שירותו הצבאי מסתיים ביום גזירת החוגר – יום השחרור, הרי שדי מהר הוא יגלה כי בתיבת הדואר מחכה לו זימון לשירות מילואים פעיל. לעיתים – השירות אורך שבוע, לפעמים יום אחד, ויש מקרים בהם שירות המילואים אורך חודש ימים ואף למעלה מכך.

מי חייב להגיע למילואים?

על פי החוק במדינת ישראל חייל\ת שסיימו את השירות הסדיר ויש להם חוגר מילואים, מחויבים להתייצב לצו המילואים בעת קבלתו בעתיד. את הצו הם יקבלו לתיבה האישית באתר מילואים בהתאם לצורך של הצבא ביחידה בה הוא נמצא ולתפקידם.

עבור חלקנו – המילואים שוברים שגרה, לאחרים נחמד לשבת עם החבר'ה, אך ישנם אנשים אשר מתקשים לעזוב את חייהם הפרטיים למספר שבועות במהלך השנה. חשוב לדעת, כי אי – התייצבות לזימון המילואים עלולה להיגרר להליכים משפטיים ולהשלכות מעשיות. כנהוג, אדם שלא התייצב לזימון עולה למשפט צבאי אשר יכול להוביל לספיגת עונשים וקנסות.

 

מה תפקידו של חייל מילואים?

תפקיד חייל המילואים בדרך כלל נקבע על פי תפקידו והכשרתו בסדיר, אולם ישנם שינויים אשר יכולים לחול בתפקיד בהתאם לתפקוד הפיזי והנפשי של החייל ובהתאם לדרישות של הצבא והיחידה אליה הוא משויך.

על מנת לרענן את הצוותים ואת מחלקות המילואים – בכל מה שקשור לחיילי לוחמה, ישנן מחלקות אשר עולות כמחלקה אורגנית עוד מתקופתם בסדיר לפלוגה הלוחמת, אך לעיתים מפרקים את הצוותים ואת המחלקות האורגניות למחלקות מילואים וותיקות. זאת, על מנת לשמור על כוח מילואים לוחם רענן.

 

האם ניתן לקבל פטור ממילואים?

אדם אשר לא יכול להתייצב למילואים בשל סיבות שונות רשאי להגיש בקשה לפטור זמני ואף מלא ממילואים, זאת, אם סיבותיו של האדם עונות על הקריטריונים שבהם ניתן להשיג פטור כגון: גיל, הריון, תפקיד בכיר, דת והמגוון עוד רחב.

במקרה והחייל עונה על אחד מן הקריטריונים, עליו לבחור בעורך דין צבאי מקצועי ומנוסה, אשר ייצג אותו מול מערכת המשפט הצבאית. עורך הדין יציג בפני מערכת המשפט הצבאית את הסיבות בגינן האדם אינו יכול לשרת כחייל מילואים פעיל, ואם אכן יש לאדם סיבות מוצדקות לפטור הן יתקבלו והוא אכן יקבל את הפטור המגיע לו. ככלל, קשה לקבל פטור, אולם קיים פטור מפתיע ולא צפוי – פטור ממילואים מחמת צמצומים.

 

מהו פטור מילואים מחמת צמצומים?

פטור מילואים מחמת צמצום הינו פטור אשר מעניק לצה"ל את האפשרות לעשות שינויים במערכי כוח אדם להם הוא זקוק בשל קיצוצים בתקציב הביטחון, הצורך שיש לחייל ביחידה,  השינוי שחל במבנה היחידות השונות ועוד מגוון סיבות נוספות. ככלל, ישנם חיילים עורפיים אשר מקבלים כבר את הפטור בעת 'גזירת החוגר', כלומר – ביום האחרון של שירות החובה שלהם. אחרים יקבלו את הפטור בהתאם לשיקולי הצבא ולנסיבותיו האישיות. בפועל, מעטים הם החיילים שקיבלו פטור בעת השחרור אשר ייקראו לשירות מילואים פעיל.

 

מה שונה הפטור הנ"ל מפטורים אחרים?

ישנם מספר פטורים אשר יכולים למנוע מאיתנו לשרת במילואים כגון: פטור מחמת גיל, הריון, אי כשירות רפואית, התנהגות רעה ועל רקע דת או מצפון. כמו כן, יש פטור נוסף העונה לשם פטור מחמת צמצום כוחות המילואים. בשונה מן הפטורים האחרים שהוצגו לעיל, פטור זה הינו חד צדדי. כלומר, צה"ל הוא הסמכות היחידה אשר מעניקה את הפטור הנ"ל וזאת על סמך שיקוליו ונסיבותיו הבלעדיות. הבדל נוסף הוא שאין וועדה אשר בוחנת את המקרה האם להעניק את הפטור או לא, ובמקרה זה צה"ל הוא הגורם הבלעדי אשר מקבל את ההחלטה על צמצום. בשל כך, החייל ישוחרר גם אם אינו רוצה בכך.

 

מה קורה אם קיבלתם פטור, אך אתם בכל זאת רוצים להמשיך לשרת?

אם שוחררתם מהמילואים בשל הפטור הנ"ל ואתם עדיין רוצים להמשיך ולתרום למדינה, עליכם להגיש בקשת התנדבות למילואים וצה"ל יבחן כל מקרה לגופו על פי מספר קריטריונים כגון: נסיבות הבקשה, מצבו של הפונה, הצורך בכוח אדם וכו'. אם לדוגמא, חייל שירת כמדריך קרב מגע, אך ביום השחרור קיבל פטור בניגוד לרצונו, הוא יכול להגיש בקשה מנומקת שתיכתב מול עורך דין צבאי ולהתפלל שצה"ל יאפשר לו להמשיך בתפקידו במילואים.

מתוך שיקולים שונים, עליהם מיד נדבר, הצבא עשוי להחליט כי אתם זכאים לפטור ממילואים. בין הסיבות שהצבא עשוי לשחרר אתכם ממילואים, יש את הסיבה של צמצום כוח אדם. פטור ממילואים מחמת צמצומים ניתן בד"כ בעקבות קיצוצים בתקציבים, אי-רלוונטיות של תפקיד החייל ועוד.

יכול להיות שתצהלו משמחה ויכול להיות שלא, אבל הצבא עשוי לשחרר אתכם ממילואים בעקבות צמצומי כוח אדם. ישנם חיילים רבים אשר מקבלים את הפטור מהמילואים כבר ביום השחרור מצה"ל, ואחרים עשויים לקבל את הפטור באמצעות שיחה טלפונית או דיוור ישיר (גם שנים לאחר השחרור משירות סדיר). בעוד שחלקנו רק מחכים לימי המילואים בכדי לקחת הפסקה מהכול ולבלות עם החברים מהיחידה, חלקנו האחר מעדיף לקבל את הפטור המיוחל משירות המילואים.

 

מתי מקבלים פטור ממילואים?

במקרים רבים, מתרחשים אי-אלו שינויים במבנה של היחידה, מה שמוביל לכך שתפקידכם במילואים כבר לא יהיה הכרחי. במקרים אחרים למשל, יכול להיות שהצבא ישחרר אתכם מכיוון שרישיון הנהיגה שלכם תקף רק על כלי רכב שכבר יצאו משימוש.

דוגמה זו של שחרור נהגים צבאיים מתפקידם במילואים, רלוונטית למשל כאשר מדובר בנהגים של כלי-רכב ישנים (דוגמת ה"אביר" של פעם). אם בשירות הסדיר החזקתם בתפקיד של נהג "אביר", סביר להניח שהצבא מיהר לשחררכם משירות מילואים כבר ביום גזירת החוגר שלכם.

 

פטור ממילואים לבעלי תפקידים כלליים

יש לעשות הבחנה והבדלה בין חיילים המשרתים בתפקידים כלליים ובבסיסים פתוחים, לבין חיילים המשרתים שירות קרבי. בדרך כלל, חיילים בתפקידים כלליים (כמו למשל עובדי רס"ר, פקידים בתפקידים שונים ועוד) המשרתים בבסיסים פתוחים, מקבלים את הפטור שלהם מהמילואים כבר ביום השחרור מצה"ל כחיילים סדירים.

להבדיל אלפי הבדלות מפטורים ממילואים על בסיס נפשי או בריאותי, פטור ממילואים מחמת צמצומים לא שם אתכם בשום סימן שאלה בפני מעסיקים פוטנציאליים עתידיים. במילים פשוטות יותר. אם אתם מקבלים פטור מהמילואים בגלל צמצום כוח אדם, אף מעסיק לא יסתכל עליכם ב"עין עקומה".

 

האם אפשר להמשיך לשרת במילואים למרות פטור?

חשוב לזכור כי פטור מהמילואים מסיבה זו של צמצום כוח אדם, ניתן לכם ללא כל מעורבות מצידכם, הגשת בקשה מצידכם או כל דבר אחר. צה"ל מבצע את שיקוליו בהתאם לשינויים כאלו ואחרים המתרחשים באופן טבעי עם השנים, מה שעשוי לזכות אתכם בפטור.

אז מה קורה בעצם אם אתם בכל זאת מעוניינים לשרת במילואים, למרות שקיבלתם פטור? קודם כל, הכבוד. אם החלטתם שאתם דווקא כן מעוניינים להמשיך ולשרת במילואים, אתם תמיד יכולים לבדוק אופציה של התנדבות. שימו לב, כל חייל מילואים של צה"ל עולה למדינה כסף. מה זה אומר? במילים אחרות, כשאתם מתגייסים למילואים, הצבא גורע מתקציבו על ביגוד ומזון, משכורות ועוד.

 

שיירות במילואים למרות הפטור

אם החלטתם שאתם לא מעוניינים לקבל את הפטור שנתנו לכם, אתם יכולים להגיש בקשה (חייבת להיכתב בצמוד לשירותיו של עורך דין צבאי מנוסה) ולקוות שצה"ל יאשר את בקשתכם. במקרים מסוימים, גם יחידות צבאיות שלמות נסגרות.

במידה ויחידתכם פורקה, אתם בדרך כלל תהיו זכאים לפטור ממילואים, אלא אם כן תפקידכם יהיה רלוונטי ביחידות אחרות. בכל מקרה בו אתם מעוניינים להגיש בקשה כזאת או אחרת, תמיד מומלץ להסתייע בעורך דין צבאי.

 

זירוז פטור ממילואים בסיוע עו"ד צבאי

עורכי דין צבאיים יכולים לסייע במקרים של הגשות בקשות לפטור ממילואים מחמת סיבות שונות, כולל פטור מחמת צמצום כוח אדם.

בין אם יחידתכם נסגרה או שמא תפקידכם אינו רלוונטי, אתם יכולים לנסות לזרז את התהליך של קבלת הפטור באמצעות עו"ד צבאי מנוסה. אם אתם יודעים בוודאות ששאר חבריכם ליחידה שנסגרה כבר קיבלו פטור אך אתם עדיין לא, כדאי לפות בהקדם אל משרד עו"ד צבאי.

פטור ממילואים מחמת צמצומים
פטור ממילואים מחמת צמצומים

 

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורך דין - ניר ליסטר מטפל מדיני צבא, ונתן תשובה ופתרון לאלפי חיילים, המשרד נותן שירות למיועדים לגיוס, לחיילים בשירות סדיר, וגם לחיילי המילואים, אני אדאג לזה שתקבלו מה שמגיע לכם!

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

צריכים ייעוץ?

יש לנו את הפתרון בשבילך!