פטור ממילואים מחמת היריון

במדינת ישראל אומנם שירות המילואים הינו חובה עבור לא מעט אנשים, אך ראשית, לא כל מי שמילא תפקיד מסוים בתור חייל סדיר יידרש לעשות גם מילואים ושנית, יש מקרים שבהם ניתן יהיה לקבל פטור משירות המילואים. בשנים האחרונות אנחנו רואים שיותר ויותר נשים ממלאות תפקידים משמעותיים ואף קרביים במהלך השירות שלהן בצה"ל, כמו לדוגמא כטייסות בחייל האוויר, ולכן הן גם נדרשות לעשות מילואים. עם זאת, מה קורה כאשר אישה נכנסת להיריון? והאם על פי חוק עליה להמשיך ולבצע מילואים? התשובה היא חד משמעית: לא. צה"ל מבחינתו לא מעוניין לקחת סיכונים מיותרים ולכן מהרגע שבו אישה מודיעה שהיא הרה, בין אם מדובר על אישה שמשרתת בשירות סדיר ובין אם היא עושה מילואים, מוענק לה פטור מידי העונה לשם "פטור מחמת הריון לנשים".

 

האם החיילת יכולה בכל זאת לעשות מילואים ולוותר על הפטור?

מבחינת צה"ל כל הריון הוא עילה לקבלת פטור, אך האישה יכולה לבקש, במידה ותהיה מעוניינת בכך, לוותר על הפטור. כלומר, עומדת בפני האישה האפשרות לחתום וויתור על הפטור ולהמשיך למלא את תפקידה, אך יש לציין שצה"ל אינו מחויב לקבל את הבקשה הזאת. ניתן לראות שברוב המקרים צה"ל יעדיף להתעקש ולתת לאישה פטור, והכול כדי להימנע מסיכונים מיותרים לאישה ולעובר. חשוב לדעת שהפטור אותו מקבלות נשים הרות קובע בצורה חד משמעית כי גם אימהות לא ישרתו עוד בעתיד בשירות מילואים או בחובה. במילים אחרות, מאותו הרגע שבו אישה תקבל פטור ממילואים מחמת היריון היא גם לא תקבל בעתיד עוד צוותים הדורשים ממנה לעשות מילואים.

 

סעיפים נוספים לחוק אשר כדאי להכיר

מעניין לראות שבשנים האחרונות המודעות לנושא של טיפולי פוריות הולכת וגדלה ולכן גם צה"ל שינה את גישתו לעניין. לא רק שאישה שעוברת טיפולי פוריות תוכל לקבל פטור ממילואים, אלא גם בן הזוג שלה יוכל לקבל פטור שכזה. בנוסף, גם במקרים שבהם אישה נמצאת בשמירת היריון, הרי שלא רק שהיא עצמה תהיה משוחררת משירות המילואים, אלא גם בן הזוג שלה יוכל לקבל את אותו פטור בדיוק. מה שכן, חשוב לדעת שבכל המקרים שבהם רוצים להגיש פטור משירות מילואים, ולא משנה מה הסיבה שבגללה רוצים לקבל את הפטור, יש לעשות זאת בצינורות המקובלים. כלומר, יש להציג את הבקשה ואף לשלוח את המסמכים הנדרשים, שכן רק כך צה"ל יוכל לאמת את הדברים ולקבל את ההחלטה הנכונה בנושא.

האם יש צורך לפנות לעורך דין צבאי לקבלת סיוע?

ברוב המקרים, ובמיוחד כאשר מדובר על אישה שמבקשת פטור מחמת הריון, לא יהיה כלל לצורך לפנות לעו"ד, שכן פשוט מאוד להגיש את הבקשה הזאת באופן עצמאי. מצד שני, כאשר הדברים מסתבכים ובמקרים ספציפיים שבהם יהיה צורך להגיש בקשה מיוחדת, הרי שעדיף יהיה לפנות לעורך דין מתאים. כדאי לדעת שבמקרים של הריון כמעט תמיד צה"ל יעדיף לבחור באופציה של פטור מלא לאישה, אך בהחלט ראוי לוודא שמגישים את הבקשה כמקובל. לכן, במידה וגם אתן רוצות להגיש בקשה לפטור ממילואים בגלל היריון ומשהו מסתבך בבקשה, יש לפנות כמה שיותר מהר לעורך דין צבאי. עורך דין כזה יוכל לסייע לכן להבין מה עליכן לעשות, כיצד לבצע את הדברים ובמידת הצורך הוא גם יוכל לייצג אתכן בפני בית המשפט הצבאי. מומלץ לא לדחות את העניין כדי להימנע ממצב שבו צה"ל מבחינתו מחכה לכן לשירות מילואים ואתן פשוט לא מופיעות ועוברות על החוק.

 

פטור ממילואים מחמת היריון
פטור ממילואים מחמת היריון

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורך דין - ניר ליסטר מטפל מדיני צבא, ונתן תשובה ופתרון לאלפי חיילים, המשרד נותן שירות למיועדים לגיוס, לחיילים בשירות סדיר, וגם לחיילי המילואים, אני אדאג לזה שתקבלו מה שמגיע לכם!

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

צריכים ייעוץ?

יש לנו את הפתרון בשבילך!