עבירות סייבר

אחד מסממניו העיקריים של העידן המודרני, הוא המעבר של חלק נכבד מן הפעילות המסחרית, הטכנולוגית והכלכלית, לזירה הדיגיטלית, קרי – רשת האינטרנט, ובשמה הנוסף – רשת הסייבר. יחד עם זאת, התרחבותה של הפעילות במרחב המקוון, הובילה בד בבד גם להתפתחותן והתפשטותן של תופעות לוואי בלתי רצויות כדוגמת עבירות סייבר.

עבירות אלו הן למעשה עבירות פליליות שהיו קיימות מימים ימימה, אך כיום העבריינים שדרגו את דפוסי הפעולה שלהם כך שמתאפשר להם להרחיב את פעילותם באמצעים ממוחשבים ולהגיע דרך רשת הסייבר לקורבנות פוטנציאליים שאינם בהכרח נמצאים בסביבתם הפיזית המיידית.

אז מהן עבירות סייבר בפועל? האם כל אחד מאיתנו עלול להיפגע מעבירות סייבר? מה עלולות להיות ההשלכות של עבירות סייבר לסוגיהן? והאם ישנה דרך יעילה להתגוננות מפניהן? בסקירה שלפניכם נעסוק בנושא מורכב זה, שהשפעתו על החיים של כולנו, הולכת ומתעצמת בהתמדה.

מהן עבירות סייבר ומה מאפיין אותן?

עבירות סייבר, הן עבירות פליליות המתבצעות במרחב המקוון של רשת האינטרנט והרשתות החברתיות. עבירות אלו נסובות ברובן הגדול, סביב עבירות גניבה או עבירות מין – כאשר ההבדל המשמעותי בין עבירות סייבר ובין עבירות פליליות המבוצעות מחוץ לרשת, נוגע לרמת התחכום של העבריינים.

 

מהן עבירות סייבר מסוג גניבת מידע?

בנוסף לעבירות גניבה שמתבצעות במרחב האינטרנטי על בסיס קבוע, עבירות סייבר מסוג אחר מתרחשות ברשת האינטרנט על בסיס יומיומי, והן עבירות של גניבת מידע (ובעגה מקצועית "פישינג"). עברייני סייבר מתמקדים אף בגניבה של סודות מקצועיים, סמלים מסחריים וכן פטנטים.

בנוסף לאלו, ישנם גם עברייני סייבר מתקדמים שבמסגרת פעילות העבריינית גם מעמידים למכירה ברשת גם מוצרים בלתי חוקיים, כדוגמת כלי נשק. כל זאת, בנוסף לפגיעה בשרתי אינטרנט ומחשבים פרטיים באמצעות החדרת תוכנות רוגלה ווירוסים למחשבים אלו.

 

האם כל אחד מאיתנו עלול להיפגע מעבירות סייבר?

במציאות של היום, כל אדם עלול בהחלט ליפול קורבן לעבירות סייבר. יחד עם זאת, אדם המודע למכלול הסכנות האורבות ברשת האינטרנט ונזהר במעשיו, יכול להפחית במידה רבה את סיכוייו להיפגע מעברייני הסייבר ומעלליהם. כלל האצבע בהקשר זה, הוא למעט עד כמה שניתן במסירתם של נתונים אישיים ופרטים פיננסיים באינטרנט, ובכללם פרטי אשראי, פרטי חשבון הבנק, או סיסמאות אישיות. הקפדה על הכללים הללו, כלשעצמה יכולה להפחית במידה משמעותית את הסיכוי של אדם מן היישוב להיפגע מעבירת סייבר.

עבירות סייבר
עבירות סייבר

מה עלולות להיות ההשלכות של עבירות סייבר לסוגיהן?

מאז ומתמיד, מעשי גניבה ומרמה הן אחת הדאגות המעסיקות כל בעל עסק. האמת העגומה היא, שעצם המעבר לפעילות מסחרית ברשת האינטרנט, לא רק שלא סייע למיגור תופעת הגניבות מעסקים – הוא אף הפך את הגניבות למתוחכמות יותר וקשות יותר למניעה.

אם בעבר, בעל חנות שמעוניין היה להגן על המלאי בעסק שלו, יכל לעשות זאת באמצעות התקנת מערכת אזעקה ומצלמות אבטחה בחנותו, הרי שהיום – הסכנה הנשקפת לעסק אינה רק גניבה ישירה מהעסק עצמו. גם פרטיותם וכספם של לקוחותיו של העסק מצויים בסכנה מתמדת. עבירות סייבר מתבצעות בתצורה של גניבת מידע, אשר באמצעותו מפיקים עברייני הסייבר הכנסה.

למותר לציין כי הסכנה הנשקפת לצנעתו של הפרט שעבריין סייבר הצליח לשים את ידיו על פרטיו האישיים ו / או פרטי התשלום שלו בעקבות עסקת רכישה באינטרנט, היא לא פחות חמורה מן הסיכון הפיננסי.

 

על חשיבותה של אבטחת מידע נאותה להתגוננות מפני עבירות סייבר

ככל שבעליהם של אתרי מסחר אינטרנטיים יקפידו לפעול בהתאם לנהלי אבטחת המידע, לבצע עדכון תכוף בסיסמאותיהם ולהימנע מהשימוש בסיסמאות שקל לפצח, סביר שתקטן חשיפתם של אתריהם לעברייני סייבר הלוטשים עיניהם לכיוון נתוני הלקוחות המאוחסנים בהם. יחד עם זאת, יש לציין כי לעיתים אין דרך להימנע כליל מהחשיפה לעבירות סייבר.

זאת מאחר וככל שהטכנולוגיה הולכת ומתקדמת, כך גם עברייני הרשת מסגלים לעצמם טקטיקות מתקדמות יותר להונאה ופריצה. כמו כן, בחסות האנונימיות של רשת האינטרנט, קשה עד בלתי אפשרי לעתים, להתחקות אחר עקבותיהם.

 

כך תגנו על עצמכם ועל לקוחותיכם מעבירות סייבר

כבר מנינו לעיל כמה פעולות שניתן לבצע לטובת שמירה על הפרטיות ומניעת גניבות ברשת האינטרנט, ובכללן הימנעות ממסירת מידע אישי ופרטי תשלום לגורמים בלתי מוכרים. בהקשר זה, ראוי להזכיר שעבור בעלי עסקים המנהלים את פעילותם במרחב הדיגיטלי, מומלץ לבצע גם גיבוי מערכות ונתונים על בסיס קבוע, כדי להגן על עצמם מפני פריצות והשחתה בידי גורמים עוינים.

עם זאת, כפי שציינו לעיל, עדיין ישנם מקרים שבהם לא די במכלול אמצעי אבטחת המידע המופעלים על מנת למנוע פגיעה בפרטיותם או בכיסם של אנשים פרטיים ובעלי עסקים במרחב האינטרנטי. בדיוק בהקשר הזה נכנס לתמונה עורך דין פלילי שתחום התמחותו הוא עבירות סייבר.

 

כיצד עורך דין פלילי יכול לסייע לכם כנפגעי עבירות סייבר או חשודים בביצוען?

עורך דין עבירות סייבר הוא עורך דין פלילי שתפקידו הינו לסייע בחשיפה של עבירות פליליות המתבצעות במרחב הקיברנטי, הלוא הוא רשת האינטרנט. היה ואתם נדרשים לנקוט בפעולה משפטית בעקבות פגיעה של עברייני סייבר, או שאתם דווקא חשודים או נאשמים בביצוע עבירות סייבר – ייעוץ משפטי מקצועי של עורך דין פלילי עם הבנה טכנולוגית וניסיון בטיפול בתיקים של עבירות סייבר, יסייע לכם להימנע משגיאות שעלולות לעלות לכם בסכומי כסף גדולים, זמן  יקר ובחשיפה בלתי רצויה, ולמצות את הזכויות שלכם בהליכים הפליליים.

מוזמנים לקרוא כאן על העונש בגין עבירות סייבר.

התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

עורך דין עבירות מחשב

בעשורים האחרונים חלה קפיצת מדרגה משמעותית בתחום הטכנולוגי. תמורות אלו, הובילו לכך שסוגים רבים של עבירות פליליות מתבצעים כיום בכלים ממוחשבים ובאמצעות רשת האינטרנט. מאחר

עבירות סייבר – עונש

העידן המודרני הביא אתו חידושים רבים. אחד התחומים שכבר מושפעים מהחידושים הטכנולוגיים הוא תחום הסייבר. יותר ויותר מקרים של עבירות סייבר נחשפים והמערכת המשפטית מבצעת

עבירות מחשב עונש

בעידן בו אנו חיים, השימוש במחשב הולך וגדל מיום ליום, כאשר מחשבים הם כבר חלק בלתי נפרד מחיינו. בין המטרות הרבות שלשמן מחשבים משמשים אותנו

עורך דין עבירות סייבר

במאה ה – 21 חלק ניכר מהפעילות העבריינית עבר מתנהל במרחב הקיברנטי, הלוא הוא רשת האינטרנט. הטיפול בעבירות אינטרנט סייבר, מטבע הדברים, מחייב את רשויות