מהם ימי מילואים

היות ואנחנו נמצאים באמצע המזרח התיכון ושכנינו אינם אוהדינו, כל אזרח בארץ (אלא אם כן קיבל פטור) חייב בימי מילואים על פי חוק. מה מטרת הצבא בגיוס מילואימניקים? באופן כללי, תגבור כוחות הביטחון במקרים של מלחמות, תגבור תפקידים מסוימים ועוד.

אם בעבר ימי המילואים היו "שמורים" בעיקר לאזרחים, הרי שכיום ישנן המון אזרחיות ששירתו שירות קרבי מלא בצבא. על כל אזרח במדינת ישראל חלה החובה האזרחית לשרת בימי מילואים. אם לא קיבלתם פטור ממילואים, אתם תהיו גם זכאים לתגמולי מילואים שונים. כמו שנאמר, לא הכול רק חובות, יש גם זכויות כמובן. חיילי מילואים נקראים לשרת בזמני מלחמה, אך לא רק.

 

מתי נקראים למילואים?

הצבא דורש את התפקדותם של חיילי המילואים גם עבור תרגילים, אימונים ועוד. על כל יום מילואים, חייל המילואים כמובן מקבל שכר. בין אם עברתם שירות קרבי או לא, אתם תהיו מחויבים בימי מילואים על פי חוק. כמובן שישנם תפקידים יותר רלוונטיים ופחות מבחינת הצבא, מה שעשוי אפילו לזכות אתכם בפטור מהמילואים.

במילים אחרות, ישנם תפקידים צהליים מסוימים שאינם מצריכים מהחייל המשתחרר לשרת במילואים. במידה והצבא מחליט כי אתם לא נדרשים להיקרא לימי מילואים, יידעו אתכם ביום השחרור או לאחר השחרור (בד"כ מתבצע באמצעות שיחת טלפון שמבשרת על שחרורכם מהמילואים).

 

מי הם חיילי המילואים?

חיילי מילואים עשויים להחזיק בתפקידים כלליים, אך ישנם גם מפקדי יחידות וגדודים שהם חיילי מילואים. בפועל, בערך 1.5% מכלל האוכלוסייה משרת במילואים (למעלה מ-20 ימים כל 3 שנים). אם בעבר חיילות היו פטורות מלשרת במילואים מחמת מגדר, היום המצב הוא אחר.

בשנות התשעים המוקדמות, רק כ-1% בודד מהנשים שירתו במילואים, בעוד שכיום, בערך 16% מהנשים משרתות במילואים באופן מלא. יש להבין כי ימי המילואים עולים לצבא לא מעט כסף, וזו אחת הסיבות שישנם קיצוצים רבים בימי המילואים, קיצוצים בתפקידים צהליים ועוד. בשנים האחרונות, צה"ל החל יותר ויותר לצמצם את היקף ימי המילואים בפועל, מה שמוביל לחיסכון משמעותי בתקציבי הביטחון.

תגמולי מילואים לאזרח

למעשה, אם כל יום מילואים עולה לצבא 500 ₪ (שאתם כמובן זכאים להם), אז בעקבות צמצום היקף ימי המילואים, צה"ל חסך בשנת 2017 כ-4 מיליארד ₪. בעבר נקבע על פי חוק כי כל אזרח יהיה חייב ב-36 ימי מילואים בשנה. בחלוף הזמן, הצבא עבר למודל תלת שנתי, בו נקבע כי אזרחים המשרתים במילואים יהיו חייבים ב-54 ימי מילואים בכל שלוש שנים.

כמובן שכמות ימי המילואים שלכם תשתנה בהתאם לתפקיד שלכם, ואם התפקיד שלכם מצריך אימונים נרחבים אז גם שירות המילואים עשוי להתארך. במידה ושירתם בתפקיד של מש"ק, אתם עשויים להיות חייבים ב-70 ימים (ל-3 שנים). אם בשירותכם הצבאי יצאתם לקורס קצונה, אתם יכולים להיות מחויבים ב-84 ימי מילואים כל שלוש שנים.

 

מהם ימי מילואים
מהם ימי מילואים

כותב המאמר

תמונת מחבר

משרד עורך דין - ניר ליסטר מטפל מדיני צבא, ונתן תשובה ופתרון לאלפי חיילים, המשרד נותן שירות למיועדים לגיוס, לחיילים בשירות סדיר, וגם לחיילי המילואים, אני אדאג לזה שתקבלו מה שמגיע לכם!

שיתוף המאמר:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

צריכים ייעוץ?

יש לנו את הפתרון בשבילך!