רשלנות רפואית בטיפול על ידי מתמחה – לידה תוך מתן פטוצין

האם לידה שהסתבכה בעקבות מתן פיטוצין ובוצעה על ידי מתמחה, נחשבת לרשלנות רפואית? מה קובעים הפרוטוקולים הרפואיים לגבי מתן פיטוצין? ומתי הנוכחות של רופא מומחה במקום היא קריטית? התשובות נמצאות כאן.

מה, אתה רק מתמחה?

כל יולדת שמגיע זמנה ללדת מייחלת ללידה תקינה ובריאה בידיים מלאות. אלא שחלק גדול מאוד מהתקווה הזו תלוי ברופא עצמו, בניסיונו ובידע שלו.

קשה למצוא מקרים שבהם יולדות חשו בטוחות בידיהם של מתמחים, אך כאשר מתרחש מחדל רפואי בעקבות מתמחה שביצע השראת לידה לקויה בפיטוצין, עולה השאלה – עד כמה חוסר המיומנות, הידע והניסיון המעשי של אותו מתמחה משקפים את הנזק שנגרם?

במקרה לדוגמה, היולדת ש' הגיעה לבית החולים כדי לבצע הפלה יזומה בשבוע 18 להריונה. הרקע הרפואי שלה הצביעה על שני ניתוחים קיסריים בעבר ועל מצב נוכחי של שליית פתח – מצב שבו השלייה נמצאת בפתח יציאת העובר (על סף תעלת הלידה) ואינה ממוקמת במקום המתאים.

במקום שהו רופאים מתמחים בלבד שליוו את ש' ובחרו בשיטת לאודון לביצוע ההפלה: הליך זה כולל זירוז "בלון" באמצעות קטטר, כשלאחריו מתרחש טפטוף פיטוצין כדי להביא לצירים שיזרזו את פליטתו של העובר.

לאחר שהעובר נפלט והרופאים ניסו להוציא את השליה, התגלה שקיים נקב בתוך הרחם, מה שמחייב ניתוח דחוף. בניתוח התגלה כי השליה דבוקה לרחם ולאור הדימום החמור והמאסיבי עד לנקודה זו, הוחלט לכרות את רחמה של ש'.

אין ויכוח על מתן הפיטוצין במקרה זה, מכיוון שחשיבותו לזירוז פליטת העובר הייתה משמעותית וחשובה. אלא שגם טיפול זה מחייב פיקוח צמוד מטעם רופא מומחה בלבד. כאשר מדובר בהפלות בשיטת לאודון כמו זו, רק רופא מומחה מסוגל לפקח בצורה נכונה על ההליך ועל פעולותיו.

בית המשפט אף קבע שלאור המצב הפתולוגי הייחודי שאליו ש' נקלעה, ההשגחה הצמודה מטעם רופא מומחה הייתה הכרחית ביותר, בעיקר מאחר והוא היה עשוי לבחור מראש הליך טיפולי שונה שייתכן והיה מונע את הנזקים שנגרמו.

רשלנות רפואית בטיפול על ידי מתמחה - לידה תוך מתן פטוצין
רשלנות רפואית בטיפול על ידי מתמחה – לידה תוך מתן פטוצין

למה פיטוצין ומתי?

על פי הסטטיסטיקה במחלקות היולדות בבתי החולים בישראל, אחת לחמש נשים תעבור השראת לידה (זירוז לידה) על ידי קבלת פיטוצין. הפיטוצין הוא כמובן רק שיטת זירוז אחת מיני רבות ומטרתה היא לגרום להתכווצויות ברחם, על מנת להביא להתפתחות צירים ולהאיץ את הליך הלידה, שחלק מהתנאים לקיומה כבר בשלו.

את הזירוז נהוג להעניק ליולדות במצבים שונים, למשל יולדת בשבוע לידה תקין שהמים שלה ירדו אך טרם התפתחו צירים באופן טבעי, כאשר השבוע מתקדם אך לא מתרחשים צירים או ירידת מים להתפתחות לידה, כאשר המשך ההריון מהווה סיכון לאם או העובר כתוצאה מסיבוכים אפשריים (למשל כאשר מזהים רעלת הריון), כאשר קיים צורך בהפלה בשבוע מתקדם ועוד.

למעשה, פיטוצין הוא גרסה סינטטית של הורמון טבעי המופק בגופנו, בשם אוקסיטוצין והוא רלוונטי למצבים רבים שבהם תנאי הלידה אפשריים, אך טרם הושלמו בצורה טבעית.

על שאלת הפיטוצין אמורים לענות הצוותים הרפואיים ובראשם הרופא המטפל שקולטים את היולדת לחדר הלידה.

על היולדת לקבל מענה מפורט ומקיף ביותר על ההליך שהיא עומדת לעבור, על המטרה שלו, השלכותיו וגם הסיבוכים האפשריים.  הבחירה בפיטוצין חייבת להילקח תוך בחינה מעמיקה של מספר גורמים, לרבות מצבו הנוכחי של העובר וטיב צוואר הרחם.

אם צוואר הרחם עדיין לא "הבשיל" מבחינת תנאי הלידה שהוא מסוגל לאפשר, גם מינונים גדולים מאוד של פיטוצין לא יחוללו לידה פעילה.

לפיכך, הרופאים משתמשים בדירוג Bishop כדי לאפיין את הפתיחה, המחיקה, המיקום, המרקם הצווארי ומיקום ראש העובר עצמו. ככל שדירוג רכיבים אלו גבוה יותר, כך קיים סיכוי ללידה נרתיקית מוצלחת ולפיכך, עולה הסיכוי להצליח בזירוז לידה על ידי מתן הפיטוצין.

 

מתי יש להימנע ממתן פיטוצין?

אם ישנו סיכון לעובר והאם בביצוע לידה נרתיקית, או ככל שהסיכונים הללו חמורים יותר מאשר סיכונים אפשריים בלידה קיסרית, על הרופאים להימנע ממתן פיטוצין ומביצוע של השראת לידה בכלל.

מצבים אלו יכולים להיות: רחם צלקתי, זיהוי זיהום פעיל באיבר המין של האם, שליית פתח, עובר במצג רוחבי, הפרעות בדופק העובר, צניחת חבל הטבור ועוד. כמו כן, גם אם צוואר הרחם הינו בשל וניקוד הבישופ שלו גבוה, הדבר עדיין לא מבטיח שהלידה תסתיים באופן תקין מכיוון שצריך להביא עוד כמה וכמה גורמים לשולחן קבלת ההחלטות.

 

מהן זכויות היולדת בחדר הלידה?

כפי שבוודאי כבר הבנתם, מתן הפיטוצין לא חף מסיכונים.

אחת הסכנות החמורות שבמינון גבוה מידי של פיטוצין היא קרע ברחם, המביא להידרדרות חמורה במצבם של האם ועוברה ומסכן את חייהם. מערכת המשפט מכירה בכמה וכמה מקרים של קרע רחמי בעקבות מתן מינון גדול מידי או ממושך מידי של פיטוצין, בחלקם היולדות נאלצו לעבור כריתת רחם מיידית.

חשוב לדעת שכל יולדת זכאית לבקש שלא לקבל פיטוצין ובכלל, לכל יולדת זכות מלאה להימנע מכל הליך תרופתי כלשהו.

על הרופא להבהיר ליולדת מהם ההשלכות של הימנעות משימוש בחומרים רפואיים מתאימים לאור מצב הריונה או הרקע הרפואי האישי שלה ולוודא כי היולדת התוודעה לכלל ההשלכות, הסיכונים והסיטואציות שבבחירתה להימנע מכך.

עוד לזכותה של היולדת לשאול כל שאלה שתעזור לה להבין לעומק את מצבה, את האלטרנטיבות הרפואיות שעומדות לרשותה ואת ההסברים שיעזרו לה לבסס החלטה. זאת על פי חוק זכויות החולה, לפיו על הצוות הרפואי להעניק מידע מלא ומפורט ככל האפשר, תוך מענה לכל שאלה או התלבטות.

 

האם התרחשה רשלנות מעצם מעמדו המקצועי של הרופא?

אם נגרם נזק לאם או תינוקה בעקבות מתן פיטוצין שניתן על ידי רופא מתמחה, הרי שניתן לבדוק את האם קיים קשר סיבתי בין הנזק הקיים לבין הליך הזירוז שבוצע. אם קשר כזה אכן קיים, הרי שמדובר ברשלנות רפואית וניתן להגיש על כך תביעת פיצויים מתאימה.

לגבי שאלת הרופא המומחה, אין חוק או מדיניות רפואית שאוסרת על רופאים מתמחים להעניק טיפול רפואי ליולדות, על אחת כמה וכמה במצבי חירום שבהם נדרשות פעולות מהירות שימנעו נזקים חמורים.

יחד עם זאת, חשוב להבין שסוגיית הפיטוצין היא מסועפת, מכילה תנאים ומצבים רבים, מורכבת מעשרות פרמטרים ביחס למהות חומר הזירוז עצמו, מבנה רחמה של היולדת, מצבה הרפואי ומצבו הרפואי של תינוקה, שלב ההריון, המטרה המדויקת במתן הזירוז ועוד.

לפיכך, רק רופא מומחה מסוגל לנתב באופן הבטוח ביותר את ההליך, מה שעשוי לצמצם באופן ניכר חלק גדול מהסיכונים האפשריים.

 

מתן פיטוצין על ידי מתמחה

כאשר השראת הלידה מבוצעת על ידי מתמחה שלא פעל על פי ההליכים המתבקשים שפירטנו כאן, שהפר את חובות הטיפול או את זכויות המטופלת, הרי שהוא עשוי להיחשב כמי שביצע את עוולת הרשלנות.

גם אם יתברר שאותו רופא מומחה לא בקיא מספיק מבחינה מקצועית בנושא הזה, הרי שרשלנותו מובהקת, שכן היה עליו לפנות לרופא בכיר במחלקה ולבקש הכוונה מדויקת ופיקוח הדוק על ההליך הרפואי.

 

התייעצות משפטית לצורך תביעה

בכל מקרה של נזק לאם והתינוק בעקבות שימוש בפיטוצין שניתן ע"י מתמחה, יש לקבל ייעוץ משפטי ולבדוק את כל השתלשלות העניינים מרגע הקליטה לחדר הלידה ועד השחרור מבית החולים.

עורך הדין יבדוק האם התרחשה רשלנות באותו מקרה שנוגעת הן למתן הפיטוצין והן לסוגיית מעמדו ובקיאותו האישית של הרופא המטפל. ואם יקבע שסיכויי התביעה טובים, יהיה ניתן להגיש תביעה נגד אותו רופא או נגד המוסד המטפל.

 

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?
אישה ישנה לפני לידה

מידע נוסף סביב הנושא

5 דרכים לקבלת הקלות במיסים!

לכולנו יש חלום לשלם פחות מיסים, אך רק מעטים מצליחים למצוא דרכים חוקיות להגשמתו. חוקי המס מורכבים ומסובכים, והתמצאות בהם דורשת מומחיות ייחודית. עם זאת,

3  סיבות לפנות לנוטריון לצרפתית

הקשרים בין מדינת ישראל לצרפת הם קשרים דינאמיים ומרובי אינטרסים מסוגים שונים. ישראלים רבים מבקשי לנצל את המעמד של צרפת בעולם ולהנות מהייתרונות הברורים של