ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי – עונש

ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי הוא תופעה מכוערת ומכערת, שלמרבה הצער, אינה חריגה בנוף הישראלי. מעת לעת אנו שומעים על ציוד יקר, קירות של מבנה ציבורי או פרטי, או יצירות אמנות הנמצאות במרחב הציבורי, אשר עוברים השחתה מכוונת. עם מעשי הוונדליזם השכיחים יותר שניתן לזהות במרחב הציבורי, ניתן למנות כתובות גרפיטי המרוססות על רכוש פרטי או ציבורי במגוון מקומות בארץ.

מאחר ומעשי ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי הם עבירה פלילית לכל דבר ועניין, עבריינים שיורשעו בביצוע עבירות ונדליזם צפויים לעונש, בהתאם להוראות הדין הפלילי. במסגרת סקירה זו נסביר מהו ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי, כיצד ונדליזם בא לידי ביטוי ומהו העונש על פעולות השחתה ברכוש פרטי או ציבורי בישראל.

מהו ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי?

ונדליזם הינו מעשה של השחתת רכוש שעשוי להתבצע בכל מתחם ציבורי – בין אם עסקינן במבנה ציבור, בשלט רחוב, בפסל אנדרטה, תשתית תחבורתית, טיילת, פארק ציבורי, גינה, מוסד חינוכי וכיוצא באלו. פעולות ונדליזם מבוצעות כמובן, גם במתחמים פרטיים כדוגמת בתי ספר, מבני מגורים, בנייני משרדים וכן הלאה.

הוונדליזם בא לידי ביטוי על ידי פגיעה מכוונת במבנים, בציוד, כריסוס כתובות גרפיטי, חריטה על גבי אביזרים, ריהוט או קירות, שבירת ציוד, עקירת ציוד ממקומו, ניפוץ זכוכיות וכדומה.

 

כיצד ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי בא לידי ביטוי?

ונדליזם הינו פעולה אשר במסגרתה אדם או קבוצת אנשים מחליטים ביודעים להשחית רכוש פרטי או ציבורי שאינו תחת בעלותם על פי החוק. מעשי ההשחתה נעשים בדרך כלל ללא סיבה מובנת, ומבלי שמופקת מהם תועלת ברורה למעט הנאתם של המשחיתים מעצם ביצוע מעשה ההשחתה.

 

ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי – מהו העונש בגין השחתת רכוש בישראל?

בחוק בישראל המונח "ונדליזם" מוגדר בשתי דרכים, כאשר כל אחת מן ההגדרות הללו, גוררת פוטנציאל ענישה בהיקפים משתנים ורמת חומרה אחרת, על פי ההוראות בחוק העונשין בישראל. לצורך העניין, פעולות ונדליזם ברכוש ציבורי כדוגמת השחתה של שלט חוצות שתלוי בשטח ציבורי, תגרור עונש מאסר בפועל של עד 3 חודשים.

ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי - עונש
ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי – עונש

עם עבירות הונדליזם שהעונש בצידן תואם את רף הענישה, ניתן למנות בין היתר:

  • השחתת רכוש
  • ריסוס גרפיטי
  • קשקוש על רכוש
  • הסרת מודעות פרסומת

באשר למעשי ונדליזם שעניינם גרימת נזק לרכוש, כגון: ציור על רכוש, חריטה על רכוש, כתיבה על רכוש או גרימת כל נזק אחר לרכוש פרטי המצוי תחת בעלותו של הזולת, אלו יגררו עונש מאסר בפועל לתקופה בת עד 12 חודשים.

 

ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי – עונש שנגזר מחומרת ההשחתה ונסיבותיה

כאשר מדובר על עבירות ונדליזם, לעתים בית המשפט בוחר לגזור על הנאשמים בביצוען עונש שאינו כולל דווקא תקופת מאסר, אלא: תשלום קנס או פיצוי כספי, עבודות שירות, ניקיונות באזור שפעולות ההשחתה בוצעו בו לטובת השבתו למצב תקין ושמיש – כל אלו הן דוגמאות לסטנדרט הענישה הנהוג כיום בטיפול בעבריינים שהורשעו בונדליזם ברכוש ציבורי או פרטי.

הרציונל העומד מאחורי הענישה המקלה לכאורה, הוא שהמחוקק מכיר בכך במרבית המקרים, מי שעומדים מאחורי פעולות הוונדליזם הם למעשה ילדים ובני נוער שהם קטינים, ובהתאם לכך – העונש ניתן להם מתוך ראיה שיקומית.

 

ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי – האם העונש מייצר רתיעה מספקת?

מעשי ונדליזם הם אקט שניתן למנוע אותו במגוון רחב של אופנים. משום שכאמור, מאחורי פעולות הוונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי, בדרך כלל אין אג'נדה ברורה, אלא גחמה או דחף של נערים ונערות שלא נגזרת ממנו תועלת של ממש עבור העבריינים – ישנו בהחלט מקום לביצוע פעולות הסברה כדי להמחיש את ההשלכות הנגזרות ממעשי הוונדליזם ולהנחיל את הצורך להימנע ממעשים מסוג זה.

ישנם אזורים בארץ שבהם מעשי הוונדליזם נחשבים שכיחים יותר, ושם ממונים לעתים גורמים קהילתיים האמונים על ההסברה בנושא נזקי הוונדליזם והבעייתיות בהם.

 

דרכים נוספות למניעת מעשי ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי

אחד הפתרונות המקובלים שנועדו למגר את תופעת הוונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי – בא בדמות התקנה של מצלמות אבטחה למטרת הרתעת גורמים משחיתים. כאשר אדם שוקל לבצע פעולה של השחתת רכוש ציבורי או פרטי, התקלות במצלמת אבטחה עשויה בהחלט לגרום לו לשקול מחדש את מעשיו ולהתרחק מן האזור מבלי לחולל בו נזקים.

לאור העובדה שלרוב אין מדובר באוכלוסיה עבריינית אשר מתארגנת באופן מכוון לביצוע פעולות ונדליזם, אלא במעשים שמתבצעים בצורה אקראית וספונטאנית – הסיכויים להרתעה באמצעים אלו הם גדולים יחסית.

מנגד, ישנם מוסדות ציבור ורשויות מקומיות רבות במדינת ישראל, שבחרו בפתרון מעניין להתמודדות מול מעשי הוונדליזם במקום להילחם בהם. פתרון זה בא לידי ביטוי בהקצאה של שטחים ציבוריים יעודיים לריסוס כתובות גרפיטי, כמו קירות של מבנים ציבוריים או קירות יעודיים במוסדות חינוך. פתרון זה מאפשר לצעירים לתעל את הצורך שלהם לביטוי עצמי, לעשייה חיובית ואמנותית שתורמת למרחב הציבורי, במקום להשחית אותו.

 

כיצד עורך דין פלילי מסייע בהתמודדות עם ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי

אם נפגעתם מפעולות ונדליזם ברכוש פרטי או ציבורי, או שדווקא זומנתם לחקירה במשטרה או למשפט בחשד או אישומים לביצוע עבירות ונדליזם – יש להניח כי תזדקקו לשירותיו של עורך דין פלילי מנוסה כדי למצות את זכויותיכם בהליך. סיוע משפטי אישי ומקצועי מעורך דין פלילי עתיר ניסיון, הוא הכלי שיאפשר לכם לשפוך אור על נסיבות האירוע ולמקסם את הסיכויים לסיום ההליך  כשידכם על העליונה.

 

התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

גרימת נזק לרכוש

על פי זכויות האדם, לכל אדם יש את הזכות להחזיק ברכוש בבעלותו ולאף גורם אין את הזכות לגרום נזק לאותו רכוש. לצורך שמירה על זכות

עבירות רכוש – העונשים הקבועים בחוק

עבירות רכוש והעונשים הקבועים בחוק בצידן, הם נושאים המעסיקים אנשים רבים במדינת ישראל. בין אם נפגעתם מעבירות רכוש ובין אם אתם נחשדים או נאשמים בביצוע

עורך דין עבירות רכוש

לזכותו של הפרט לבעלות על רכושו ישנו מעמד חוקי יוצא דופן בספר החוקים של מדינת ישראל. החוק בישראל שואף למנוע מצב שבו כל אדם חש