העברת משמורת מאם לאב

יצירת סביבה חמה ואוהבת לילדים היא חשובה מאוד, ויש לה חשיבות יתר כאשר מדובר בהורים גרושים. כאשר ההורים מתגרשים ההשפעה הגדולה ביותר היא על הילד, ולא משנה בן כמה הוא.

הוא צריך להסתגל למצב חדש, וכזה שכולל חלוקת זמן מגורים, יחסים עכורים לעיתים בין ההורים ועוד. ברוב המקרים, האם היא זו שמקבלת את העדיפות בנושא משמורת על הילדים, אך יש מקרים בהם האם מקבלת את המשמורת, ומתבצעת העברת משמורת לאב – כפי שיוסבר במדריך שלפניכם.

מתי מתבצעת העברת משמורת מאם לב

חשוב להבין שהכלל הבסיסי במשמורת ילדים בגיל הרך, עד גיל 6, היא שהילד יהיה בחזקת האם בעת פרידת ההורים. עם זאת, ישנם מקרים לא מעטים בהם האם לא מסוגלת לייצר סביבת מחייה חמה, אוהבת ומטפחת, או שאינה מעוניינת לעשות זאת, כך שהאב הופך למשמורת הראשי.

העברת משמורת היא אינה חריגה כל כך, והתפיסה הישנה לפיה האם מגיעה עם ידה על העליונה בכל מה שקשור להתערבות בית משפט בתיקי גירושין, היא כבר פחות דרמטית.

 

העברת משמורת – אפליה מתקנת

בית המשפט שינה את החשיבה בשנים האחרונות והאמהות לא מקבלות את היתרונות שקיבלו בעבר. בסוג של אפלייה מתקנת, האב יכול לקבל חזקה משותפת על ילד מעל גיל 6 אם האם לא תצליח להוכיח שהוא אב לא כשיר.

בעבר, צריך היה להוכיח האב שהוא כשיר, אך כאמור, החשיבה השתנתה והאבות מקבלים הרבה יותר קרדיט. בסופו של עניין, כמו שישנה אפליה מתקנת בנושא נשים, כאן מקבלים הגברים דחיפה משמעותית, שכן ההנחה שהם הורים פחות טובים עברה מן העולם. הנושא של העברת משמורת הוא אחד הדברים שמוכיחים זאת.

 

מקום האב בנושא העברת משמורת

אבות יכולים להיות הורים נהדרים, גם לילדים קטנים. הנושא של העברת משמורת למעשה אומר שלילד הצעיר יהיה טוב יותר בחזקת אביו מאשר עם אמו. ישנה העברת משמורת בהסכמה, אשר נסגרת בצורה נאותה בין הצדדים, אפילו עם התערבות בית המשפט לגבי החלטה סופית, וישנה גם העברת משמורת שלא בהסכמה, ויש צורך בהתערבות בית משפט כדי להעביר בכוח את המשמורת להורה הכשיר יותר.

העברת משמורת מאם לאב
העברת משמורת מאם לאב

תביעת העברת משמורת מאם לאב

כדי לבצע העברת משמורת מאם לאב צריך להגיש האב תביעת משמורת על הילד. כאשר האב סבור שהאם לא מבצעת את תפקידה ההורי ומזניחה את הילד בצורה כזו או אחרת, הוא צריך להוכיח זאת בבית המשפט.

יש הרבה מקרים בהם האם כלל לא רוצה לגדל את הילד ומעדיפה את החופש והחיים החדשים שלה, ויש מקרים בהם היא פשוט לא מצליחה לעשות זאת, עם הלחצים מהעבודה ומהחיים הפרטיים. האב סבור, עם ההגשה, כי לילד יהיה טוב יותר עימו, וכי יש להעביר את המשמורת להורה הכשיר יותר.

 

משמעות מערכת היחסים בין הורים גרושים לעניין העברת משמורת

האידיאל במערכת יחסים בין הורים גרושים הוא כמובן משמורת משותפת, שמחלקת את הזמן בין ההורים ונותנת להם זכויות שוות על הילד. כך, הילד גם לא צריך לבחור ולא נוצר מצב בו יש היררכיה בין שני ההורים, דבר שבסופו של דבר פוגע בכל המעורבים.

המטרה היא לייצר מצב בו לילד יש שני הורים מתפקדים וטובים, למרות העובדה שהם אינם נמצאים במערכת זוגית ו/או גרים ביחד. זה קשה, אבל בהחלט אפשרי. העברת משמורת מאם לאב מתרחשת במקרה החריג יחסית בו האם אינה כשירה לחלוטין לגדל ילד לבדה.

 

הרלוונטיות של העברת משמורת מאם לאב

העברת משמורת רלוונטית כאמור רק לילדים צעירים מתחת לגיל 6, עליהם מקבלת האם משמורת באופן מובנה. כל ילד מתחת לגיל 6 עובר למשמורת מלאה לאם, כאשר מבנה הסדרי הראייה כולל 70 אחוז לאם ו-30 אחוז לאב.

לקביעה הזו יש כמובן חריגים, ובאופן כללי, חזקת גיל הרך לא תתרחש, אם ההורים מגיעים להסכמות לגבי משמורת לאחר הפרידה. אלו מקרים שהם אינם נדירים כבעבר, ויש הרבה אנשים שמעדיפים לשים את המשפחה הקודמת מאחור, ולעבור למשפחה החדשה שלהם. טוב ואתי? לא בטוח, אבל קורה.

 

העברת משמורת – עקרונות חשובים

אחד העקרונות הכי חשובים שמתרחשים בתוך העבר משמורת מאם לאב הוא עקרון טובת הילד. עקרון טובת הילד שם בצד את נושא חזקת גיל הרך, כאשר הילד אינו מקבל את התנאים הבסיסיים שאמור לספק הורה – חום, רגישות ותשומת לב.

זה יכול לקרות מכל מיני סיבות, כולל בית עמוס בילדים או חיים מקצועיים עמוסים במיוחד. במצב כזה, רשאי האב לפנות לבית המשפט ולבקש העברת משמורת מאם לאב ולבקש משמורת מלאה או משמורת משותפת עם האם, וזאת גם כדי להקל עליה בתור אם חד הורית.

 

גישת בית המשפט בנושא העברת משמורת

מבחינת בית המשפט, הנושא של העברת משמורת מסמל גם גישה חדשה של שיוונות. אם בעבר שמענו על המון מקרים של אבות שנפרדו מהמשפחה ומכספים רבים ונקלעו למצבים קשים, כיום גם לאב יש כוח והוא יכול לדרוש משמורת על הבן אם הוא חושב שהוא יכול לספק לו חיים טובים יותר.

יש גם הלכות חדשות במזונות ולאחר הרבה מקרים קשים, בבית המשפט הבינו שאי אפשר להתעלל בגברים רק בגלל שהחליטו לפרק את התא המשפחתי שלהם.

 

פסיקות תקדימיות בנושא העברת משמורת

ישנן מספר פסיקות תקדימיות בבית המשפט על העברת משמורת בין אם לאב, לאחר שהאב הוכיחה כי האם אינה מספקת לילד את תשומת הלב הראויה. באחד מפסקי הדין מדובר על אם שעברה בתכיפות מדירה לדירה, ולא נתנה לילד להיטמע ולפתח חיים חברתיים. במקרה אחר, לקחה האם את הילד לחו"ל ללא ידיעת האב, וחיסנה אותו בניגוד להסכמת האב, דבר שהסתיים בהעברת משמרת בצורה מלאה.

 

על הערך העליון המנחה הליכי העברת משמורת

הערך העליון מבחינת בית המשפט, וגם מבחינת מרבית הזוגות המתגרשים, היא טובת הילד. יש לעשות הכל כדי לגרום למצב בו הילד לא סובל יתר על המידה מהגירושים ומצליח אף ליהנות מהיתרונות של שתי סביבות מגורים.

זה לא פשוט, אך בעת המודרנית קל יותר לבסס תקשורת נכונה בין הורים, לתכנן את הלו"ז של הילד בצורה נוחה, ולדלג מעל האתגרים החברתיים המובנים של הורים גרושים.

לכן, כאשר בית המשפט מבין כי הילד לא מצליח להתמודד עם הגירושין בצורה טובה אצל האם, הוא ידרוש העברת משמורת לסביבה שהיא טובה ונכונה יותר, גם אם זה אומר ניתוק בין האם לבנה.

 

לסיכום

אבות גרושים לא זכו להצלחות גדולות בעבר בבית המשפט, אך זוהי מגמה שמשתנה. יש הרבה יותר התחשבות בהורים גרושים וכל תיק של דרישת העברת משמורת בין אם לאב מקבל זווית מבט שונה.

אין הנחה בסיסית שלילד יותר טוב עם אמו, ויש לא מעט מקרים בהם סביבת המחייה אצל הרב היא טובה יותר, גם אם יש לו משפחה חדשה וילדים נוספים.

כאשר מסתכלים ובוחנים את הנושא, יש משמעות לחיים האישיים ולהיבט הכלכלי, אך בסופו של דבר, בבית המשפט בוחנים חום, אהבה ותשומת לב, אשר מגיעים לכל ילד, ואיפה הוא יקבל אותם בצורה אופטימלית.

מצב בו נקבע כי המשמורת העיקרית תעבור מאם הילד לאביו קורה כאשר, בתור התחלה, האב מגיש תביעת משמורת. כחלק מהליך התביעה, בית המשפט בוחן את יכולתה של האם לספק לילד סביבה מיטבית (בבחינת מספר היבטים). אם ייקבע כי מוטב לילד עם אביו, תעבור המשמורת.
משמעות העברת משמורת היא שהאם אינה כשירה לחלוטין לגדל את ילדה. אי הכשירות יכולה להיקבע בגין חוסר זמן, חוסר מסוגלות הורית או אף בגלל רצון הילד. שנית, משמעות העברת המשמורת היא הסבירות הגבוהה כי האב יהיה ההורה המשמעותי בשביל הילד, והורות משותפת לא תתאפשר.
העיקרון המנחה את בית המשפט לענייני משפחה ברוב החלטותיו הוא טובת הילד. במקרים בהם נראה כי האם אינה מיטיבה עם הילד, אינו מאפשרת לו הסתגלות, התפתחות תקינה וסביבה בטוחה ויציבה ולעומתה יש לאביו את היכולת לספק זאת, המשמורת תעבור לידי האב ולעתים באופן מלא.
כאמור, בית המשפט יפסוק תמיד כשלעיניו טובת הילד. עם זאת, בית המשפט לענייני משפחה נוטה לפסוק, במקרים בהם מתאפשר המצב, לטובת משמורת משותפת ואחריות הורית שוויונית. פסיקה זאת נובעת ממחקרים המוכיחים כי נוכחות שווה של שני הורים בחיי הילד תורמת לתחושת הביטחון וההתפתחות התקינה.
רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא