על החזקת אקדח שלא כדין ונשיאת נשק

כלי נשק הוא אמצעי שהסיכון הכרוך בעצם ההחזקה שלו הוא עצום. במדינת ישראל, העונשים הקבועים בחוק בגין החזקה ונשיאה של נשק הם חמורים מאד. הרבה יותר ממה שמקובל בעבירות פליליות אחרות. למה דווקא במדינת ישראל עבירות נשק הן נפוצות? באילו תנאים ניתן להחזיק נשק ברישיון? מה העונש שקובע החוק בגין החזקה ובגין נשיאה של נשק ללא רישיון? מתי כדאי לפנות לעורך דין במקרה של חקירה באשמת החזקת נשק ללא רישיון? נושא הנשק בישראל הוא טעון מאוד. בשורות הבאות ננסה להתיר את הסבך ולהסביר בלשון פשוטה וברורה את הבעייתיות בהחזקת אקדח.

על שימוש בנשק בישראל והבעייתיות המיוחדת שלו

שימוש בנשק הוא אחת העבירות החמורות הקיימות בחוק הישראלי. זאת, בדומה לעבירות דומות הקיימות בכל מדינה מתקדמת. ואולם בישראל, המשמעות של שימוש בנשק היא רבה הרבה יותר. במרבית המדינות בעולם, בדגש על המדינות המערביות המודרניות והמסודרות, החזקת נשק היא נחלתם של כוחות הביטחון והמשטרה.

יש מדינות שבה אדם יכול לעבור חיים שלמים ולא לגעת בנשק אמיתי. בישראל המצב שונה. כמעט כל אזרח ישראלי, בדגש על יהודים, דרוזים, בדואים ולאחרונה גם נוצרים, ירה לפחות פעם אחת בחייו בנשק והשתמש בו, בזמן השירות הצבאי. בנוסף, מספר כלי הנשק יחסית לגודל אוכלוסייה הוא גבוה מאד.

 

למה עבירות נשק הן כה נפוצות דווקא בישראל?

לעובדה שעבירות נשק, כולל החזקת אקדח או נשק אחר שלא כחוק, הן נפוצות בישראל, תורמים שני גורמים עיקריים:

  • ריבוי כלי נשק בקרב המשרתים בכוחות הביטחון: אחוז המשרתים בכוחות הביטחון בישראל הוא גבוה. מספר החיילים והמשרתים בכוחות הביטחון השונים ביחס לגודל האוכלוסייה הוא עצום, ואיתו גם מספר כלי הנשק שנמצאים בכל רגע נתון ברשותם. למרבה הצער, גם אם אחוז קטן מכלי הנשק הללו נגנב או אובד, עדיין מדובר במאות כלי נשק, שעלולים לזלוג לידי עבריינים.
  • ריבוי כלי נשק בקרב המגזר הערבי: אחת הבעיות האקוטיות במגזר הערבי היא ריבוי כלי הנשק המוחזקים על ידי התושבים בכפרים ובערים הערביות. הבעיה נדונה לא פעם בכנסת, ולאורך השנים נערכו מבצעים רבים במטרה להפחית את מספר כלי הנשק. לרוב, המבצעים הללו נחלו הצלחה חלקית בלבד.

 

באילו תנאים ניתן לקבל רישיון להחזקת אקדח בישראל

למרות המצב שתואר לעיל מדינת ישראל היא קפדנית, שלא לומר "קמצנית" כשהדברים אמורים במתן רישיון לנשק. מספר כלי הנשק המוחזקים ברישיון הוא קטן ביחס למדינות רבות אחרות. חלק ממי שמחזיקים נשק ברישיון הם קצינים או נגדים שהוציאו רישיון בתקופת השירות והרישיון הזה עבר איתם לאזרחות.

אחרים קיבלו רישיון מעצם תפקידם כשומרים או מאבטחים. יש כאלה שעבורם החזקת אקדח היא עניין בטיחותי, בגלל אופי העיסוק שלהם. רישיון לנשק ניתן למי שיש הצדקה להעניק לו רישיון כזה.

על החזקת אקדח שלא כדין ונשיאת נשק
על החזקת אקדח שלא כדין ונשיאת נשק

בנוסף, בעל הרישיון צריך להיות כשיר להחזקת אקדח או נשק מסוג אחר, וחייב לעבור מטווח בכל תקופה קצובה. זאת ועוד – מי שיש לו תיק פלילי במשטרה או אפילו רישום פלילי, מנוע קטגורית מקבלת אפשרות להחזקת אקדח וכל נשק חם שמחייב הנפקת רישיון.

מהם העונשים הקבועים בחוק בגין החזקת אקדח או נשיאתו?

רשויות החוק במדינת ישראל מקפידות מאד בנושא החזקת נשק. עובדה בדוקה היא שאף שמספר כלי הנשק בישראל הוא גדול, מספר עבירות הנשק בישראל קטן יחסית. להלן פירוט העונשים הקבועים בחוק בדין החזקה או נשיאה של נשק, לרבות החזקת אקדח:

 

העונש הצפוי על החזקת נשק

מי שברשותו נמצא נשק ללא רישיון, צפוי לעונש של עד 7 שנות מאסר. מדובר בעבירה חמורה שיש לה, כאמור, פוטנציאל לפגיעה בחיי אדם. מי שברשותו נמצא נשק ללא רישיון, החוק רואה אותו כעבריין המסכן חיי אדם. חשוב להדגיש בעניין זה, שגם מי שנמצאו ברשותו חלקי נשק או תחמושת, צפוי לעונש דומה.

 

העונש הצפוי על נשיאת נשק

מי שנתפס כשברשותו כלי נשק עלול להיכנס לכלא למשך תקופה של עד עשר שנות מאסר. אם החזקת אקדח יכולה להתקבל באופן כזה או אחר כטעות או שגיאה, הרי שנשיאת נשק ללא רישיון יכולה להתפרש אך ורק בצורה אחת – הכוונה להשתמש בו לצרכים שאינם חוקיים.

 

נשק שנמצא במקום והענישה של בעל המקום

ככלל, אם נשק נמצא במקום מסוים, יוגש כתב אישום נגד הבעלים ונגד הדיירים במקום. זאת, במטרה למנוע מצב שבו בעלי בתים או נכסי נדל"ן ירחיקו עצמם מנשק שנמצא בתחומם ללא הצדקה. עם זאת, אם בעל המקום אכן מצליח להוכיח שהנשק לא שלו ולא הונח במקום על ידו, הוא עשוי לצאת מהעניין ללא כתב אישום.

 

עונשים לאנשי כוחות הביטחון שסחרו או עשו שימוש לא חוקי בנשק

במאמר הנוכחי לא נעסוק בנושאים הללו. עם זאת, חשוב לציין כי חוק השיפוט הצבאי (חש"צ) קובע עונשים חמורים על שימוש בלתי חוקי ועל סחר בנשק, שעלולים להגיע לכדי 15 שנות מאסר בפועל.

 

החזקת אקדח – באילו מקרים עורך דין פלילי יכול לסייע?

החוק בישראל מחמיר, כאמור, עם עברייני נשק. בכל מקרה, אם נמצא אקדח או נשק לסוגיו ברשות מאן דהוא, חשוב לפנות לעורך דין בהתאם. התנהלות נכונה עשויה להפחית או אפילו למנוע את העונש בגין החזקת נשק שלא כדין. הימנעות מפנייה לעורך דין או פנייה מאוחרת, עלולה להכניס אותו לכלא לתקופה ארוכה. החזקת אקדח או נשק בכלל היא עבירה שאין מקלים בה ראש בארץ, והשיפוט בנושא הוא תמיד לחומרה.

 

התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

ביטול רישיון נשק

לא מעט אנשים בארץ מחזיקים ברישיון נשק. רישיון נשק מיועד גם לאנשים שהם חלק ממערכת הביטחון, אך גם לאנשים פרטיים שמעוניינים לספק לעצמם הגנה. להבדיל

החזקת נשק שלא כדין

החזקת נשק שלא כדין נחשבת לעבירה חמורה ביותר. העונש הניתן בגינה הוא מאסר בפועל, ועד שבע שנות מאסר, גם אם זו נחשבת העבירה הראשונה של

חומרת עבירות נשק במשפט הפלילי

תחום המשפט הפלילי הוא אחד התחומים הענפים ביותר בעולם המשפטים, ואינספור תיקים נפתחים בגין עבירות פליליות מדי שנה בישראל ובעולם. תחת תחום המשפט הפלילי ניתן

החזקת נשק חם – רישוי לנשק

קיימות מדינות מסוימות בעולם שבהן כל אדם שחש צורך ורצון להחזיק באמתחתו נשק – יכול לעשות כן. אך במדינת ישראל, החזקת נשק חם כחוק מצריכה

עבירות בנשק קר – עונש

עבירות בנשק קר הן עבירות פליליות שכיחות יחסית במדינת ישראל. גורמי החוק והאכיפה בארץ נתקלים על בסיס קבוע במקרים בהם שימוש בכלי נשק קרים מתבצע

עורך דין סחר בנשק

בחוק בישראל מוגדרות מגבלות ברורות למדי שנועדו להסדיר את השימוש בכלי נשק בארץ. סחר בנשק הוא עסקה שבמסגרתה מבוצעת קניה ומכירה של כלי נשק חמים