על גניבה מקשישים והעונשים הקבועים בצידה

גניבה מקשישים היא אחת העבירות הפליליות היותר בזויות וראויות לגינוי שניתן לחשוב עליהן. הקביעה הזאת באה לידי ביטוי גם בחוק, הקובע עונשים משמעותיים ומרתיעים במקרים של גניבה מקשיש.

למרבה הצער, מספר הגניבות מקשישים והחומרה שלהן נמצא בעלייה מתמדת. מהי גניבה מקשיש? מהם המאפיינים העיקריים של התופעה הזאת? מה הענישה הקבועה בחוק על גניבה מקשישים? כיצד ניתן להתגונן מפני מעשי גניבה מהסוג הזה?

במאמר שלפניכם נעסוק בנושא הזה בהרחבה ונסביר כיצד ניתן להימנע, או לכל הפחות להקטין את הסיכויים ליפול קורבנות למעשי שוד או גניבה.

גניבה מקשיש – מה זה בעצם

אוכלוסיית הקשישים בישראל נמצאת במגמת עלייה. מטבע הדברים, קשישים הם פגיעים ועלולים ליפול קורבנות למעשי שוד וגניבה בקלות רבה יותר מאשר חלקים אחרים באוכלוסייה. פורעי חוק ופושעים משתמשים במספר שיטות, במטרה לבצע את זממם ולגנוב כספים או רכוש מקשישים, שמבינים באיחור רב שנגנב מהם כסף או רכוש.

 

מהן שיטות פעולה של הגנבים המבצעים גניבה מקשישים?

להלן חלק משיטות הפעולה של גנבים, הבוחרים דווקא קורבנות קשישים לגנוב מהם כסף ורכוש:

 

  • התחזות וחדירה לביתם של הקשישים: אחת השיטות שגנבים רבים עושים בה שימוש, היא התחזות לאנשי מקצוע שהגיעו כביכול לבחון את האפשרות לסייע לקשישים. אנשים כאלה מתחזים לעובדים סוציאליים, לנציגים של הביטוח הלאומי או לנציגים של גופים אחרים שידוע שהם מסייעים לקשישים. לאחר שהצליחו להיכנס לביתו של הקשיש, הם מנצלים את המצב וגונבים מכל הבא ליד – כסף, תכשיטים וחפצי ערך.
  • שוד: שיטת הגניבה הפשוטה והראשונית ביותר, וגם האלימה ביותר. הגנבים מנצלים את חולשתם הפיזית של קשישים כדי לשדוד מהם בכוח ובאיומים כסף שנמצא ברשותם.
  • כייסות וגניבה: בדרך כלל מדובר בשיתוף פעולה. אחד הגנבים מסיח את דעתו של הקשיש וגנב אחר לוקחת את הארנק, המכיל כרטיסי אשראי וכסף מזומן. אם הגנב מצליח לשחזר את הקוד הסודי לכרטיס האשראי, הוא יכול למשוך סכומי כסף גבוהים מחשבון הבנק.
  • גניבה טלפונית: התחזות לספק שירות או מוצר, המציע מבצע אטרקטיבי. ברגע שהקשיש מוסר את פרטי האשראי, המשכים מחשבונו סכומי כסף גבוהים.

שיטות גניבה מקשישים שהוזכרו כאן הם רק חלק קטן ממגוון שיטות פעולה של נוכלים וגנבים. בחלק מהמקרים, הגנבים נטפלים לקשיש לאחר תצפית. למשל – אחרי שקשיש מבצע משיכת כספים גדולה מהחשבון בבנק. בהמשך המאמר נביא כמה עצות פשוטות ויעילות להתגוננות מפני גניבה מקשישים ובכלל.

על גניבה מקשישים והעונשים הקבועים בצידה
על גניבה מקשישים והעונשים הקבועים בצידה

למה דווקא גניבה מקשישים

אחד המאפיינים החשובים ביותר של הזקנה היא ירידה בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות והפיזיולוגיות של הקשיש. מבחינה פיזיולוגית – התגובה של הקשיש עלולה להיות איטית ומאוחרת. גם אם הקשיש הבחין בגניבה, הוא לא יוכל לעשות הרבה ובוודאי שלא לרדוף אחרי הגנב.

מבחינה קוגניטיבית – קל לכאורה לשכנע קשיש באמצעות סיפור על סיוע מביטוח לאומי או גופים אחרים, במטרה לחדור לבית שלו. לפעמים אין בכך כל צורך, משום שמי שמבצע את הגניבה הוא אדם שנשכר על מנת להעניק עזרה לקשיש.

מהי הענישה הקבועה בחוק על גניבה מקשישים

בדרך כלל, הענישה על גניבה מקשישים היא מחמירה. הענישה במקרים חמורים יכולה להגיע לכדי חמש שנות מאסר ופיצויים כספיים משמעותיים לקורבנות העבירה. יש מקרים שבהם הגישה הפרקליטות ערעור על קולת העונש וזכתה – מה שאומר שהעונש על מי שהורשע בגניבה הוחמר באופן משמעותי.

חשוב להדגיש כי מדובר בעונש בגין התביעה הפלילית שהוגשה על ידי המדינה נגד העבריין. בתום ההליכים הפליליים ניתן, ואפילו צריך, להגיש גם תביעה אזרחית נגד הגנב. סיכויי ההצלחה של תביעה כזאת הם גבוהים מאד, בעיקר לנוכח ההרשעה בתביעה הפלילית. אמנם בתביעה אזרחית אי אפשר להגדיל את עונש המאסר, אבל אפשר בהחלט לקבל פיצויים משמעותיים מאוד מהעבריין.

 

איך אפשר להימנע מליפול קורבן לגניבה מקשישים?

למרות העובדה שקשישים הם פגיעים יותר, אפשר בכמה צעדים פשוטים למנוע את הגניבה, או לכל הפחות למתן את חומרת התוצאות.

להלן מספר אמצעים להשיג את המטרה:

  1. למשוך פחות מזומנים: אחת הדרכים של גנבים לזהות קורבנות פוטנציאליים היא להיכנס לבנק ולעקוב אחרי המשיכות של קשישים. משזוהה קשיש שמשך סכומי כסף גבוהים, הסיכויים שלו להפוך לקורבן גדולים. בעולם דיגיטלי, כדאי להפחית את השימוש במזומנים ואיתו את הסיכוי ליפול קורבן למעשה שוד או גניבה.
  2. ליווי של בן משפחה: ליווי של בן משפחה לבנק מקטין את הסיכויים ליפול קורבן לגניבה.
  3. לא לשמור את פרטי האשראי צמודים לכרטיס: זוהי עצה אוניברסלית, והיא נכונה על אחת כמה וכמה לקשישים. רבים מהם משאירים את פרטי האשראי, כולל קוד המשיכה של הכרטיס, בתוך הארנק סמוך לכרטיס האשראי את טעות, ורבים משלמים עליה ביוקר.
  4. לא להכניס זרים הביתה: זה נכון תמיד, ונכון על אחת כמה וכמה לקשישים. מי שלא מכירים אותו – לא נכנס הביתה.
  5. נועלים את הטלפון: חשוב לנעול את הטלפון עם קוד נעילה שקשה לפצח. הטלפון מכיל לעיתים פרטי חשבון בנק ואשראי, ואם הוא לא נעול אפשר בקלות להשתלט על החשבון.

 

כיצד עורך דין פלילי עשוי לסייע במקרים של גניבה מקשישים?

כאמור, הדרך להיפרע מגנבים, מעבר למשפט הפלילי היא הגשת תביעה אזרחית נגדם. עורך דין טוב יכול לחלץ פיצויים משמעותיים מהגנבים, מעבר לפיצויים שבית המשפט גזר עליהם. עורך הדין ילמד את פרטי המקרה ויגבש תביעה שתאפשר לקורבנות העבירה למצות את הדין עם הגנב או השודד.

 

התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

עבירת פריצה

עבירת פריצה והתפרצות, היא חלק מעבירות רכוש, הכוללות מרכיב של פגיעה ברכוש במכוון ובזדון. פורץ הוא מי שנכנס לבניין ללא רשות, על ידי שבירת חלון,

גניבה ממעסיק

יחסי עובד ומעסיק הם יחסים המתקיימים בין עובד שכיר לבעל עסק המשלם לו תמורת ביצוע משימות מסוימות. למרבה הצער, מקרים של גניבת עובד ממעסיקו אינם

ייצוג משפטי בעבירות גניבה

עבירות גניבה הן בין העבירות העתיקות ביותר בהיסטוריה האנושית. מדובר בעבירה שבמסגרתה ניטלים דברי ערך השייכים לזולת על ידי אדם שלא קיבל את הסכמת חברו

עבירות גניבה – עונש

עבירת גניבה היא בין העבירות השכיחות ביותר בארצנו. במסגרת סעיף 383 בחוק העונשין בישראל, מוגדרת עבירת גניבה בתור: "נטילת דבר הניתן להיגנב, ללא הסכמת בעליו".

גניבת טלפון נייד

הטלפון הנייד שלנו הוא כבר מזמן לא רק מכשיר המשמש לביצוע שיחות. במכשיר הטלפון הנייד אנו מאחסנים כיום מידע רגיש מסוגים שונים, לרבות פרטי אנשי