גניבה ממעסיק

יחסי עובד ומעסיק הם יחסים המתקיימים בין עובד שכיר לבעל עסק המשלם לו תמורת ביצוע משימות מסוימות. למרבה הצער, מקרים של גניבת עובד ממעסיקו אינם עניין נדיר כל כך בנוף המקומי. במאמר זה נסביר מהי גניבה ממעסיק ומהן הסנקציות הפליליות שניתן לנקוט במצב כזה.

על זכויות המעסיק במקרים של גניבות בעסק

בתור מעסיקים, חשוב לדעת כי שמורה לכם הזכות לנהל מעקב אחר עבודתם של העובדים שלכם, בתחומי העסק שלכם, במידה ועולה חשד לביצוע גניבה מהעסק על ידי אחר העובדים. היה ותצליחו להוכיח הלכה למעשה שעובד מסוים ביצע גניבה בתחומכם, תוכלו לפנות אל המשטרה ולדווח על ביצוע העבירה. חשוב לדעת כי גם גניבה ממעסיק נחשבת כעבירה פלילית לכל דבר ועניין, ולכן למעסיק שעובד גנב ממנו רכוש או כספים, ישנה האפשרות להסתייע בסעדים שמציע הדין הפלילי במקרי גניבה. כמובן, על זכויותיכם כמעסיקים באכיפת סנקציות כנגד גניבות בעסק, חשוב להיוועץ בטרם תנקטו בכל פעולה שהיא, עם עורך דין פלילי המתמצא גם בדיני עבודה.

 

מהו העונש הקבוע בדין הפלילי בגין גניבה ממעסיק?

העונש הקבוע בחוק העונשין בגין עבירת גניבה "רגילה" הנחשבת כעבירה מסוג עוון, הינו עד שלוש שנות מאסר. אולם המקרה של גניבה ממעסיק נחשב לעבירת גניבה בנסיבות מחמירות, היות והיא מבטאת מעילה באמון המעביד. לפיכך העונש הצפוי לעובד שהורשע בגניבה ממעסיקו יכול להגיע גם עד שבע שנות מאסר.

 

מהן זכויות העובד במקרה של גניבה ממעסיק?

אם נקלעתם למקרה לא נעים שבו המעסיק שלכם חושד שביצעתם גניבה בעסק שלו ומעוניין להגיש כנגדכם תלונה במשטרה, חשוב שתכירו את זכויותיכם. אין שום סיבה שתחששו מסנקציות פליליות אם ברור לכם כי אינכם אשמים בדבר. אולם במצב כזה, מוטב לפנות להתייעצות משפטית מקצועית מול עורך דין פלילי המתמחה בדיני עבודה, כדי שתוכלו להבין מהן האפשרויות העומדות בפניכם וכיצד מוטב לפעול מול המעסיק ובכלל כדי למצות את זכויותיכם.

 

על חשיבות האיסוף של ראיות מדויקות בחשד לגניבה ממעסיק

לפני שהחלטתם להגיש תלונה במשטרה כנגד עובד שלכם שבו אתם חושדים בגניבה, רצוי לרכז הוכחות שניתן יהיה לעשות בהן שימוש בתור ראייה חותכת לכך שאותו עובד אכן ביצע עבירת גניבה. אמצעים כמו מצלמות אבטחה, תיעוד מתוכנות מעקב וכיוצא באלו, יכולים בהחלט לעזור בהקשר זה. חשוב לדעת שבמצב שבו אין ראיות שמוכיחות מעבר לכל ספק כי עובד בו אתם חושדים אכן גנב מכם, מדובר על מקרה של מילה כנגד מילה, שללא סיוע משפטי ראוי יהיה קשה מאוד לבנות על בסיסו קייס מול גורמי החוק והאכיפה.

גניבה ממעסיק
גניבה ממעסיק

שוקלים לפטר עובד החשוד בגניבה? לא לשכוח את חובת השימוע

במידה ואתם סבורים כי אחד מהעובדים שלכם גונב מכם וברצונכם לסיים את העסקתו על רקע זה, חשוב שתדעו שהחוק עדיין מחייב אתכם להסביר לו מדוע הוא מועמד לפיטורין ולאפשר לו להשמיע את הצד שלו.

בנוסף לחובת השימוע טרום הפיטורין הנדרשת על פי דיני העבודה בישראל, חשוב לזכור שנקיטת הליכים פליליים כנגד עובד החשוד במעשה גניבה, היא לרוב דבר שלא ניתן לחזור ממנו. משמעות הדבר היא שבמידה ויתברר כי טעיתם לגבי העובד, אתם מסתכנים בהגשת תביעת פיצויים מצידו ובפגיעה במוניטין העסקי שלכם כמעסיקים.

 

גניבה ממעסיק – איך מבדילים בין טעות בתום לב לבין עבירה פלילית?

ישנם תרחישים שבהם עובד עשוי לבצע מעשה שנראה למעסיק כגניבה, אך בפועל העובד עשה זאת בתום לב בשל חוסר הבנה של הוראות מסוימות או נהלים. טעויות בתום לב במקום העבודה קורות כל הזמן לכל אחד, ולכן חשוב לחתור להבנת המקרה לפני שנוקטים בפעולות שאין דרך חזרה מהן.

 

גניבה ממעסיק – טעות שעובדים משלמים עליה ביוקר

כאשר עובד גונב ממעסיקו ובפרט כאשר מדובר על מעסיק שהוא חברה גדולה, הוא כאמור מסכן עצמו בפתיחת תיק במשטרה ופניה לערכאות. בהקשר זה חשוב לדעת שידו של המעסיק עשויה להיות על העליונה, לאור העובדה שארגונים מבוססים בדרך כלל מעסיקים סוללות של עורכי דין הערוכים לטפל במצבים מורכבים ובכללם גם מקרים של גניבה ממעסיק.

 

כיצד מאתרים גניבה ממעסיק המתבצעת באופן פיזי?

מקרים של גניבה פיזית של רכוש ממעסיק כגון גניבה של ציוד בעל ערך מסוים, מוצרים או כסף מזומן, הם מצבים נפוצים ביותר מכיוון שמדובר בטובין הנמצאים בהישג ידו של העובד ושגניבתם בדרך כלל אינה מחייבת אותו לכישורים מיוחדים. במקרים שכאלו, גם איתור מעשה הגניבה מתאפשר בקלות יתרה בדרך כלל, על ידי בדיקת ההקלטות מצלמות האבטחה.

 

כיצד מאתרים גניבה ממעסיק שבוצעה באמצעים דיגיטליים?

גניבה ממעסיק המתבצעת באמצעים דיגיטליים היא גניבה מורכבת יותר, היות והמעשה דורש ידע ויכולות טכנולוגיות מצד העובד. יתרה מכך, מדובר על גניבה שפעמים רבות נדרש גם ידע מקצועי ספציפי כדי להתחקות אחריה ולעלות על עקבותיה. לעתים גם כשדבר הגניבה שבוצעה באופן ממוחשב מתגלה, ישנו קושי להבין האם עובד חברה הוא מי שביצע את העבירה או שמא גורם חיצוני הפועל מחוץ לחברה.

 

בכל הנוגע לגניבה ממעסיק – ערנות היא שם המשחק

כאשר עסקינן בנושא הרגיש של גניבה ממעסיק ונקיטת פעולות למניעתה, נדרשת עירנות הן מצד המעסיק עצמו והן מצד עובדיו. מעסיקים נדרשים לשים לב לאופן ההתנהלות של העובדים שלהם ולעקוב אחרי המלאי, הציוד והכספים בעסק על בסיס קבוע, על מנת לזהות חוסרים או שינויים פתאומיים בתנועות הכספיות בעסק.

מנגד, גם העובדים בעסק מחויבים להבין מהן גבולות הגזרה שלהם, איזה ציוד מותר ואסור להוציא מתחומי העסק על פי הנהלים, וכמובן – לדווח על כל אירוע חריג בו הם נתקלים במסגרת עבודתם.

 

התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

עבירת פריצה

עבירת פריצה והתפרצות, היא חלק מעבירות רכוש, הכוללות מרכיב של פגיעה ברכוש במכוון ובזדון. פורץ הוא מי שנכנס לבניין ללא רשות, על ידי שבירת חלון,

ייצוג משפטי בעבירות גניבה

עבירות גניבה הן בין העבירות העתיקות ביותר בהיסטוריה האנושית. מדובר בעבירה שבמסגרתה ניטלים דברי ערך השייכים לזולת על ידי אדם שלא קיבל את הסכמת חברו

עבירות גניבה – עונש

עבירת גניבה היא בין העבירות השכיחות ביותר בארצנו. במסגרת סעיף 383 בחוק העונשין בישראל, מוגדרת עבירת גניבה בתור: "נטילת דבר הניתן להיגנב, ללא הסכמת בעליו".

גניבת טלפון נייד

הטלפון הנייד שלנו הוא כבר מזמן לא רק מכשיר המשמש לביצוע שיחות. במכשיר הטלפון הנייד אנו מאחסנים כיום מידע רגיש מסוגים שונים, לרבות פרטי אנשי