בדיקת פוליגרף

בדיקת פוליגרף היא מבדק המתבצע באמצעות מכשיר שביכולתו לקלוט ולפענח תגובות גופניות לא רצוניות של נבדקים, על מנת לזהות מתי אדם אומר דברי אמת ומתי הוא משקר. בדיקת פוליגרף היא בדיקה מקובלת המשמשת במגוון הקשרים לבחינת אמינותו של אדם – החל מתהליכי מיון למשרות שונות ועד לבדיקות המתבצעות בהקשר להליכים פליליים.

אולם בפן המשפטי, נשאלת השאלה האם תוצאותיה של בדיקת פוליגרף קבילות במשפט הפלילי והאם מדובר מלכתחילה בנתונים אמינים. זהו הנושא בו נדון בהרחבה במסגרת המאמר הבא.

באילו נסיבות מתבצעת הבדיקה?

בדיקת פוליגרף מטרתה, כאמור, לבדוק אם אדם מדבר דברי אמת. פעמים רבות, שולחים מעסיקים מועמדים למשרות שונות, לביצוע בדיקות פוליגרף במכוני פוליגרף, כחלק מהליכי המיון שהם עורכים. אולם בהקשר הפלילי, בדיקת פוליגרף משמשת לעתים קרובות במסגרת הליכי חקירה לשם ביסוס טענות, בחינת חומר ראייתי וכיווני חקירה שונים, אימות השערות וכן הלאה.

 

האם מדובר בבדיקה אמינה?

מומחים שונים בתחום המשפט בארץ ובעולם, טוענים מזה שנים רבות כי הדרישה לבצע בדיקת פוליגרף אינה חוקית כלל ועיקר. חלק מהבעייתיות המיוחסות לבדיקות פוליגרף נובעת מן העובדה שמצבו הנפשי של הנבדק עשוי להשפיע במידה רבה על המדדים הפיזיולוגיים שלו, ועל ידי כך, להטות את בדיקת הפוליגרף שלא בטובתו.

גם שימוש בתרופות מסוגים שונים יכול בהחלט לשבש את תוצאותיה של בדיקת פוליגרף. לאור זאת, הקבילות של בדיקת פוליגרף בבית המשפט רלוונטית בהליכים אזרחיים בלבד, וגם אז – רק כאשר היא נשענת על הסכמתו של הנבדק לקיום הבדיקה מבעוד מועד ועל עקביותן של התוצאות.

 

האם תוצאותיה של בדיקת פוליגרף יכולות להתברר כשגויות?

בנוסף לאמור לעיל, חשוב לציין כי במדינת ישראל אין חקיקה המסדירה באופן ברור את רמת ההסמכה הנחוצה לביצוע בדיקות פוליגרף, ובהתאם לכך, למעשה כל גורם רשאי לבצע בדיקת פוליגרף גם בהעדר הכשרה הולמת. לאור זאת, תמיד קיים הסיכון שטעות או הטיה כלשהי תיפול בבדיקת פוליגרף, כתלות במיומנותו של החוקר, או בחסרונה.

אף שאין עוררין על תרומתם של מכשירי פוליגרף ככלי עזר מועיל בשלבי החקירה המשטרתית, בבית המשפט תוצאות הבדיקה אינן משמשות ככלי להכרעה בדין ואין להן משקל פלילי של ממש.

בדיקת פוליגרף
בדיקת פוליגרף

האם חובה להסכים לביצוע בדיקת פוליגרף במסגרת ההליך הפלילי?

כאמור, ביצוע בדיקת פוליגרף היא נוהל מקובל למדי בפרקטיקה של איסוף מידע במסגרת הליכים פליליים בישראל. יחד עם זאת, במידה ונדרשתם לעבור בדיקת פוליגרף במסגרת ההליכים הפליליים בהם אתם מעורבים, חשוב לדעת כי אתם בהחלט רשאים לסרב לכך ולעתים אף מוטב לסרב על מנת שלא להפליל את עצמכם.

בכל מקרה, מוטב להיוועץ בעורך הדין הפלילי שמייצג אתכם בנושא זה, ולאפשר לו לחוות את דעתו המקצועית לגבי הסיכונים הכרוכים בשיתוף פעולה עם הבקשה להיבדק אל מול המשמעויות האפשריות של דחיית הבקשה לביצוע בדיקת הפוליגרף על הסף, כבדיקה שנויה במחלוקת.

 

האם תוצאותיה של בדיקת פוליגרף קבילות במשפט הפלילי?

מזה שנים רבות, אין תמימות דעים בעניין מידת הקבילות של בדיקת פוליגרף כראיה המשמשת בהליכים פליליים. מצד אחד, ידוע כי ישנם אנשים שיש להם יכולת לשלוט בתגובותיהם ובגופם גם כאשר הם נתונים ללחצים כבדים. נדירה ככל שיכולת זו תהיה, בכוחה עדיין להשפיע על תוצאות בדיקת הפוליגרף באופנים בלתי צפויים.

מצד שני, ישנם אנשים שחרף היותם חפים מפשע ושוחרי אמת, עלולים להתגלות כדוברי שקר במסגרת בדיקת פוליגרף ולו בגלל נסיבות שאינן בשליטתם, כגון שימוש בתרופות מסוגים מסוימים, שכפי שהסברנו לעיל, יכול לשבש גם הוא את תוצאות בדיקת הפוליגרף.

מסיבות אלו, התוצאות המתקבלות במסגרת בדיקות פוליגרף אינן נחשבות קבילות לעניין המשפט הפלילי עצמו, אך ישנה אפשרות לעשות בבדיקת פוליגרף שימוש לשם איסוף מידע בזמן החקירה המשטרתית, לרבות גיבוש המלצות, איתור חשודים, צמצום רשימת החשודים וכן הלאה.

 

עם אילו בעלי מקצוע ניתן להתייעץ בנוגע לבדיקת פוליגרף?

כפי שאתם ודאי מבינים, עניין בדיקת הפוליגרף הוא נושא רגיש למדי, אשר בחירות לא נכונות שתבצעו בהקשרו עלולות לגרום לכך שההליך המשפטי שלכם יתארך, יסתבך או יסתיים בצורה בעייתית.

בהתאם לזאת, על מנת למנוע תרחישים לא נעימים ולא רצויים, מומלץ ביותר לפנות להתייעצות מול עורך דין פלילי מנוסה, על מנת להבין את המשמעויות של ביצוע בדיקת פוליגרף או הימנעות מביצועה, לעומקן, וכן על מנת להיערך לבדיקת הפוליגרף בצורה מיטבית (ככל ותחליטו בכל זאת לשתף פעולה עם הבקשה לערוך בדיקה כזו).

 

האם בדיקת פוליגרף קבילה כראייה בבית משפט אזרחי?

כפי שהסברנו בתחילת המאמר, בדיקת פוליגרף אינה נחשבת כראיה משפטית קבילה כאשר מדובר על הליכים פליליים. למרות זאת, כן ניתן לערוך בדיקת פוליגרף שתשמש כראייה קבילה לצרכים משפטיים, עבור מקרים של הליכים אזרחיים אשר בהם הנבדק הסכים לעבור את הבדיקה מרצונו החופשי.

בהתאם לכך, על מנת שבדיקת פוליגרף בהליך אזרחי אכן תיחשב כראיה קבילה, החוק במדינת ישראל קובע כי על הנבדק לחתום על כתב הסכמה לביצוע בדיקת פוליגרף, טרום ביצוע המבדק. בנוסף להסכמת הנבדק, קבילות תוצאות בדיקת הפוליגרף כראיה במשפט האזרחי, מותנית בכך שיתקבלו במסגרתה תוצאות עקביות וחד משמעיות.

 

כיצד עורך דין פלילי יכול לסייע לכם בהקשר של בדיקת פוליגרף?

היה ונתבקשתם לעבור בדיקת פוליגרף או אם סירבתם לעבור בדיקה כזו וגיליתם כי סירובכם עומד בעוכריכם, עורך דין פלילי מיומן יוכל לסייע לכם למצות את זכויותיכם מול גורמי החוק והמשפט, ויספק לכם ייצוג משפטי ראוי שיתמוך באינטרסים שלכם.

 

התוכן המוצג במאמר שלהלן מובא לידע כללי בלבד, אינו בגדר מידע משפטי מחייב, ואין לפעול על פיו או להסתמך עליו בשום צורה שהיא. במידה ועולה הצורך בהכוונה משפטית, ליווי משפטי או ייצוג משפטי הנועד לסייע במקרה ספציפי, יש לפנות ישירות לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מול עורך דין פלילי בעל רישיון.

אודות המחבר

רוצה לחזור לחלק מסוים בעמוד?

מידע נוסף סביב הנושא

בדיקת שתן לגילוי סמים

השימוש בסמים הפך בעשורים האחרונים לנפוץ במיוחד. למרבה הצער, גם אנשים מהישוב התחילו לצרוך סמים בכמויות גבוהות יותר ממה שהיה נהוג בעבר. העלייה בתפוצה של

בדיקות סמים

מדינת ישראל מנסה בכל הכוח לשים סוף לתופעת הסחר בסמים בארץ. המשטרה מקבלת הנחיות מדי פעם לפעם לבצע בדיקות סמים אקראיות ומתוכננות, אצל אנשים שקיים